Dit recept is een lekkere variatie op mijn traditionele oliebollenrecept. De toevoeging van onder andere oranjebloesemwater en dadels geven een smakelijk Midden-Oosters tintje aan de zelfgebakken oliebollen. Geniet met dit heerlijke oliebollen recept van een prachtige jaarwisseling!
- Voor het deeg
- 100 gr gedroogde vijg, in stukjes
- 100 gr dadels, in stukjes
- 50 gr pistachenootjes
- 475 ml melk, lauwwarm
- 2 el oranjebloesemwater
- 40 gr verse gist
- 500 gr bloem
- 10 gr zout
- 25 gr witte basterdsuiker
- ½ citroen, rasp
- Verder nodig
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
- 300 gr fijne suiker
- 2½ tl kaneel
Bereiding: Midden-Oosterse oliebollen
Verwarm de oven voor op 150 ⁰C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid daar de pistachenoten over uit. Rooster de noten 10 minuten, laat ze afkoelen en hak ze grof.
Was de stukjes vijg en dadel en laat ze goed uitlekken in een zeef. Zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is voordat je met het beslag gaat beginnen.
Schenk 1 deciliter van de lauwe melk in een kommetje en verbrokkel daar de gist boven. Roer dit door tot alle gist in de melk is opgelost. Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuil. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloemrand en strooi de basterdsuiker en de citroenrasp in het kuiltje. Giet dan de gistoplossing in het kuiltje en begin van het midden uit te mixen. Voeg geleidelijk de rest van de lauwe melk en het oranjebloesemwater toe en blijf mixen met de deeghaken of klop het met een houten lepel tot een glad beslag. Het beslag moet dik maar nog vloeibaar zijn.
Voeg nu de vijgen, de dadels en de gehakte pistachenootjes toe aan het beslag. Klop alles met een houten lepel tot een luchtig beslag. Laat het beslag afgedekt met een vochtige doek 1 uur op een warme plek rijzen.
Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.
Roer voor gebruik het beslag nog kort door. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat die in de hete olie glijden. Doe de pan niet te vol, zodat de oliebollen nog vrij liggen en zich kunnen keren; want als een oliebol bruin is aan de onderkant, keert hij zich vanzelf om. Bak ze ongeveer 6 à 7 minuten.
Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Meng de fijne suiker met de kaneel en rol de oliebollen daar doorheen.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger, je afdruk icoon werkt niet goed. Ik print heel veel pagina's uit met geen recept of reacties. (een tip ;-) )Groeten , Annie
Beantwoordenhet beste gaat zo: de tekst selecteren, plakken in WORD of mail , weghalen wat je niet wil uitprinten en dan uitprinten.
BeantwoordenZe eten lokma's/lokmasi, kleine oliebolletjes gedoopt in suikersiroop in het Midden-Oosten. Ik maak ze al jaren met oud op nieuw.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.