Ben je op zoek naar een lekker lunch recept of een makkelijk diner? Dan is dit broodje hete kip recept ideaal voor jou. In veel recepten wordt de hete kip vulling in een opengesneden broodje geserveerd, maar in dit recept bak ik de hete kip vulling mee in het broodje. Dit maakt het broodje nog lekkerder!

Broodje hete kip: Surinaams recept

In dit recept gebruik ik onder andere Hindoestaanse masala voor de hete kip vulling. Dit is een specerijenmengsel dat vooral in Suriname populair is en daar veel gebruikt wordt. Het bestaat onder meer uit kurkuma, komijnzaad en fenegriek en zorgt voor een heerlijke smaak.

Om de hete kip ook écht heet te maken, heb ik sambal met madame jeanette gebruikt. Deze sambal is extra pittig en aromatisch. Met de hoeveelheid sambal die ik in het recept gebruik, kan ik het nog net aan. Maar houd je van super heet? Dan kun je natuurlijk ook gewoon wat meer sambal gebruiken. Of gebruik wat minder sambal als je juist niet zo van pittig eten houdt. Tip: probeer voor extra variatie ook eens andere sambals in dit recept. 

Zowel de Hindoestaanse masala als de sambal met madame jeanette vind je in de grotere supermarkten en bij de toko.

Broodje hete kip
Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 500 gr kipdijfliet, in smalle reepjes gesneden
  • 1½ el Hindoestaanse masala
  • 1 maggiblokje, verkruimeld
  • 2 grote tenen knoflook, fijngesnipperd
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 1 el tomatenpuree
  • 2-3 tl madame jeanette sambal
  • 2 el ketjap manis
  • Voor het deeg
  • 500 gr patentbloem
  • 10 gr zout
  • 20 gr boter, op kamertemperatuur
  • 7 gr gedroogde gist
  • 300 ml water, lauwwarm
  • Verder nodig
  • olie, om in te bakken
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • 1-2 el sesamzaadjes, om te bestrooien
Broodbakbol banner desktop

Broodje hete kip maken

In dit recept maak ik zowel de vulling als de broodjes zelf. Natuurlijk kun je de hete kip vulling ook gebruiken in een eerder gebakken of gekocht broodje, voor een nog snellere maaltijd. Zelf vind ik de hete kip heerlijk op zelfgebakken zachte witte bolletjes of op een bagel.

Brooddeeg maken

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een soepel deeg hebt. Je kunt het deeg met de hand kneden of een standmixer met deeghaak gebruiken. Stop niet te snel, maar kneed het deeg zeker 10 minuten door. Dek het deeg vervolgens af, zet het op een warme plek en laat het 1 uur rijzen.

Hete kip-vulling maken

Voor de vulling meng je de reepjes kipdijfilet met de masala en het verkruimelde maggiblokje. Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook en ui glazig. Zet het vuur hoger en voeg de kipdijfilet toe aan het knoflook-uimengsel. Bak enkele minuten totdat de kip rondom gebruind is. 

Voeg de tomatenpuree toe en bak alles al roerend nog zo’n 1-2 minuten op middelhoog vuur. Voeg tot slot ook de ketjap en de sambal toe en laat het mengsel nog 5 minuten rustig garen. Breng de vulling eventueel op smaak met peper, zout en voeg nog extra sambal toe als je van een écht hete vulling houdt. Laat de vulling daarna afkoelen.

Broodjes met hete kip bakken

Voor de broodjes vet je een cupcakeblik met 12 gaten in met boter. Haal het gerezen deeg uit de kom en rol het uit op een licht bebloemd werkblad tot je een lap van 50×38 centimeter hebt. Snijd het vervolgens in 12 vierkantjes. Leg ieder stukje deeg in een van de cupcakegaten en laat de punten eruit hangen. 

Schep wat van de kipvulling op het deeg en vouw de punten vervolgens losjes naar binnen, totdat je 12 gevulde broodjes met hete kip hebt. Zet het cupcakeblik op een warme, tochtvrije plek en laat de broodjes 45-60 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bestrijk de broodjes met een beetje water en strooi de sesamzaadjes over de bovenkant van de broodjes. Bak ze vervolgens in ongeveer 17-22 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn. De broodjes hete kip zijn het lekkerst als je ze (lauw)warm serveert.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Edith Visser 2022-08-01 16:45:50

Deze lijken me heerlijk!
Kan ik deze broodjes ook invriezen, zodat ik ze niet allemaal tegelijk hoef te eten?

Beantwoorden
ED
Rutger 2022-08-08 13:52:23

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Lisa 2022-08-11 23:44:30

Ze zijn heerlijk al zeg ik het zelf! Goed oppassen met die sambal haha. Hoe warm je ze weer op als ze ingevroren zijn?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-08-18 13:40:19

Laat de broodjes eerst ontdooien en warm ze dan 8-10 minuten op in een oven van 180 °C.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.