Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl zout
  • 50 ml melk, lauwwarm
  • 100 gr bloem
  • 100 gr Zeeuwse bloem
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • optioneel: sesamzaad of maanzaad, om te bestrooien
Advertentie studio 108 desktop
Advertentie studio 108 mobiel

Zoute krakelingen zijn een heerlijke, hartige lekkernij tijdens de borrel en heel leuk om zelf te maken. Deze hartige krakelingen zijn een lekkere variant op de zoete krakelingen die de meeste mensen wel kennen. 

Het spuiten van deze zoute krakelingen kost wel wat kracht, want het deeg in dit recept is redelijk stevig. Het kan helpen om niet de hele spuitzak op spanning te brengen, maar enkel het voorste deel met een klein beetje deeg. Zo hoef je veel minder kracht te zetten en gaat het spuiten van de krakelingen een stuk eenvoudiger. Als het spuiten echt niet lukt, dan kun je ook sliertjes rollen van het deeg en deze sliertjes vormen tot krakelingen.

Met dit zoute krakelingen recept kun je 20-30 koekjes bakken. Wil je liever de zoete variant? Check dan dit bladerdeeg krakelingen recept!

Zelf zoute krakelingen maken

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter en het zout in een kom en roer de boter soepel. Zorg dat de boter niet te koud is, want dan gaat het roeren lastig en is het deeg straks ook moeilijk te verwerken. Is de boter nog te koud? Je kunt de boter dan wat verwarmen met behulp van een haarföhn. Meng vervolgens de lauwwarme melk erdoor. Voeg beide bloemsoorten toe en meng alles kort door tot een soepel deeg.

Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 8 millimeter. Spuit krakelingen 5-6 centimeter lang op de bakplaat (zie illustratie). Bestrijk de gespoten zoute krakelingen met het losgeklopte ei en bestrooi ze eventueel met sesam of maanzaad.

Bak de zoute krakelingen goudbruin en gaar in 22-27 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.

krakeling spuiten

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (0)