Zelf stroopwafels bakken
Er is maar weinig lekkerder dan een versgebakken warme stroopwafel waar de stroop nog uit druppelt. Stroopwafels zijn een typisch Nederlandse lekkernij die wereldwijd bekend zijn. De krokante wafels met een zoete stroop ertussen: ik kan hier echt heel erg van genieten! Met mijn stroopwafel recept maak je zelf eenvoudig verse stroopwafels, maar in dit artikel geef ik wat meer adviezen en tips over zelfgemaakte stroopwafels.
Daarnaast kun je kans maken op een heel tof stroopwafelpakket! Deze actie is in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis. Onderaan dit artikel vertel ik je hier meer over.

Wat heb ik nodig voor stroopwafels bakken?
Welke benodigdheden zijn onmisbaar als je stroopwafels gaat bakken? Het belangrijkste is toch wel het wafelijzer. Je kunt verschillende soorten wafelijzers vinden. Van de klassieke gietijzeren ijzers die je boven het vuur houdt tot de grote professionele wafelijzers die je vaak ziet bij stroopwafelkramen op de markt. Gelukkig er ook een tussenweg voor de thuisbakkers, namelijk deze stroopwafelmaker. In dit wafelijzer kun je naast stroopwafels ook ijshoorntjes, kniepertjes en Nieuwjaarsrolletjes bakken.
Naast het stroopwafelijzer heb je ook een uitsteker nodig. Met deze uitsteker krijg je mooie ronde stroopwafels. Ik gebruik zelf een ronde uitsteker van 9-10 centimeter om de stroopwafels uit te steken na het bakken. Om de wafels door te snijden is een scherp mesje, zoals deze, erg handig. En om de stroop mooi gelijkmatig op de wafels te smeren gebruik ik graag een paletmes.

Deeg en stroop: zelf maken of kopen?
Ga je zelf stroopwafels bakken? Aan de hand van mijn stroopwafelrecept kun je zelf het deeg en de stroop maken. Wil je snelle stroopwafels bakken en zelf minder in de keuken staan? Check dan deze professionele stroopwafelmixen en stroop die Baktotaal Bouwhuis sinds kort heeft. Met deze mixen maak je stroopwafels zoals deze ook op braderieën en markten worden gemaakt.

Zelf stroopwafels maken: 7 handige tips
Bij het bakken van stroopwafels is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Ik geef je een aantal handige tips zodat zelf eenvoudig heerlijke stroopwafels op tafel zet.
- Per wafel heb je ongeveer 40 gram deeg nodig, al is dit natuurlijk afhankelijk van de grootte van de uitsteker. Ik raad je aan om de deegbolletjes af te wegen. Zo weet je zeker dat alle wafels groot genoeg worden.
- Verwarm het ijzer voor op de hoogste stand en vet het voor het eerste gebruik heel licht in met wat bakspray of olie.
- Zorg dat het stroopwafelijzer goed gesloten is tijdens het bakken, anders worden de wafels aan één kant veel dikker dan aan de andere kant. Bak de wafels zo’n 1-3 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn.
- Haal de wafels na het bakken met een spatel of paletmes uit het ijzer en gebruik een ronde uitsteker om er een mooie wafel uit te steken. Wacht daar niet mee, maar doe dit gelijk als de koek uit het ijzer komt. Behalve dat de stroopwafel nu mooi rond wordt, zorgt het afsnijden van de randjes er ook voor dat je de wafel veel makkelijker doormidden kunt snijden. Gooi de restjes niet weg, maar snoep ze op of gebruik ze om een taart of dessert mee te garneren.
- Gebruik een scherp mesje om de wafels doormidden te snijden. Dit lukt alleen als de wafel nog warm is. Eenmaal afgekoeld is het niet meer te doen om de wafel door te snijden. Als het heel lastig gaat om de wafel door te snijden, dan heeft de wafel waarschijnlijk iets te lang gebakken. Bak de volgende stroopwafel dan iets korter.
- Zorg dat de stroop al warm is voordat je het op de wafels smeert, zo’n 60 °C. Als de stroop te koud is, dan is deze lastig uit te smeren op de wafel. Is de stroop te heet, dan is deze te dun en druipt het sneller uit de wafel.
- Bestrijk een helft van de wafel met de warme stroop en druk daar de andere helft op. Leg de stroopwafel op een rooster om af te koelen of eet ‘m gelijk op! Afgekoeld kunnen de stroopwafels luchtdicht verpakt en bewaard worden. Je kunt ze zeker 1-2 weken bewaren, maar versgebakken vind ik ze zelf het allerlekkerst!
Win een stroopwafelpakket!
Wil jij zelf aan de bak met stroopwafels? Dan heb ik een leuke actie voor je! Tot en met maandag 20 december maak je namelijk kans op 1 van de 3 stroopwafelpakketten van Baktotaal Bouwhuis. In het pakket zit een stroopwafelijzer, een mix voor de stroopwafels, stroop, een uitsteker en een paletmes om de stroopwafels te voorzien van een lekkere laag stroop.
Wat moet je doen om kans te maken op zo’n tof pakket? Laat als reactie op deze post achter waarom jij het pakket graag wil winnen. Op dinsdag 21 december worden de drie winnaars gekozen en zij ontvangen een mail op het opgegeven mailadres.
Zelf stroopwafels maken met de lekkerste recepten
Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen in stroopwafels? Ik heb een aantal lekkere recepten online staan met stroopwafels. Check dit stroopwafeltaart recept of dit stroopwafelijs. Of ga aan de slag met dit stroopkoeken recept.
Foto’s: Erik Spronk
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis