Zelfgebakken koekjes zijn het allerlekkerst! Om spritsen te bakken maak je eerst een wrijfdeeg. Waarom het een wrijfdeeg heet blijkt uit onderstaande video. Tijdens het maken van spritsendeeg wordt het deeg namelijk over het werkblad gewreven. Dit zorgt ervoor dat het koekjesdeeg luchtig wordt, met lekkere brosse spritsen als eindresultaat.

Utrechtse spritsen met chocolade

In dit spritsenrecept gebruik ik gedeeltelijk Zeeuwse bloem. Deze bloem bevat minder eiwitten dan gewone bloem, wat zorgt voor knapperigere koekjes. Om de spritsen extra lekker te maken doop ik ze na het bakken in chocolade. Als je dat te veel moeite vindt, of niet kunt wachten met smullen, dan kun je dit gedeelte natuurlijk ook achterwege laten.

Je kunt veel van de materialen en ingrediënten die ik gebruikt heb in deze video vinden bij Baktotaal Bouwhuis. Wil je precies weten welke artikelen ik gebruikt heb in de video? Check dan deze pagina voor meer informatie! In de video heb ik de chocolade getempereerd met behulp van een magnetron. Heb je deze niet, dan kun je de chocolade ook tempereren op de klassieke manier. Met dit spritsen recept bak je er 25-30 stuks!

Ingrediëntenlijst
  • Voor het spritsendeeg
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 150 gr Zeeuwse bloem
  • 100 gr bloem
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Utrechtse spritsen maken

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met een siliconen bakmatje of met bakpapier.

Meng de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout op het werkblad tot een luchtige en romige massa door het met een hand te wrijven. Gebruik je andere hand om met een deegkrabber het mengsel bij elkaar te schrapen. Het mengsel zal lichter van kleur worden naarmate het luchtiger wordt. Voeg het ei toe en wrijf dit erdoor.

Voeg de beide soorten bloem toe en wrijf tot een glad deeg. Tijdens het wrijven zie je dat het deeg witter en luchtiger wordt! Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter doorsnede. Spuit op de bakplaat zigzaggend lange stroken spritsdeeg van 4-5 centimeter breed. Houd tussen de verschillende stroken voldoende afstand. Het spuiten van de sprits vergt veel kracht, het helpt als je de spuitzak halverwege aandraait, zo hoef je minder kracht te zetten.

Spritsen bakken

Bak de spritsen in 23-28 minuten licht goudbruin en gaar. Snijd de spritsen direct uit de oven in stukken van 4-5 centimeter en laat ze afkoelen op een rooster.

Spritsen met chocolade

Tempereer de chocolade om de spritsen in te dopen. Doe de chocolade callets in een plastic kom. Zet de schaal met chocolade in de magnetron en verwarm deze op vol vermogen voor 20 seconden. Roer de chocolade vervolgens door. Ook als de chocolade niet gesmolten lijkt is het wel belangrijk dat je de chocolade doorroert, om zo de warmte goed te verdelen. Herhaal dit 3 tot 4 keer – met goed doorroeren tussendoor – en je zal zien dat de eerste chocolade begint te smelten.

Zodra de chocolade echt goed begint te smelten verkort je de periodes in de magnetron van 20 seconden naar 10 seconden. Blijf roeren tussen het verwarmen door. De chocoladestukjes zullen steeds meer smelten. Let op: het is echter niet de bedoeling dat de stukjes helemaal wegsmelten in de magnetron. Als het grootste deel van de chocolade gesmolten is, maar er zijn nog wel enkele stukjes chocolade te zien, dan hoeft de chocolade niet meer in de magnetron. Blijf de chocolade doorroeren tot ook de laatste stukjes zijn gesmolten door de warmte van de al gesmolten chocolade. Hierdoor zakt de temperatuur van de gesmolten chocolade weer iets zodat de chocolade uiteindelijk getempereerd is. Als alle chocolade is gesmolten is de chocolade klaar.

Doop de afgekoelde spritsen voor de helft in de chocolade. Klop de overtollige chocolade er voorzichtig af en leg de koekjes op een stuk bakpapier tot de chocolade gestold is.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Eveline 2020-01-08 13:23:59

Als je geen Zeeuwse bloem het kan je dan daarvoor normale bloem gebruiken?

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-01-14 09:24:30

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Emmie 2021-06-21 21:09:16

Mijn spritsen zijn enorm uitgelopen. Ook geprobeerd om het deeg na het opspuiten te koelen maar dit heeft geen effect. Oventemperatuur 170 graden (nieuwe oven, alle andere baksels altijd perfect). Enig idee wat ik hieraan kan doen?

Beantwoorden
EM
Rutger 2021-06-22 10:11:38

Had je het deeg goed luchtig gewreven?

Beantwoorden
Emmie 2021-09-06 08:44:44

Ja dat had ik gedaan. Ik ga nog maar weer eens een poging wagen. De smaak was prima.

Beantwoorden
EM
Ilse 2022-01-16 18:24:19

Het is best zwaar om het deeg met de spuitzak op de bakplaat op te spuiten. Moet ik het deeg dan nog langer wrijven?

Beantwoorden
IL
Rutger 2022-01-17 08:01:38

Je kunt het deeg dan iets langer wrijven. Het helpt ook om niet de hele spuitzak op spanning te brengen, maar enkel het voorste deel. Dan hoef je minder kracht te zetten.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.