Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr rietsuiker
  • 2 el vloeibare honing
  • ¼ tl zout
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 200 gr Eat Natural Super Granola, Absolutely Nuts met pinda's, amandelen en kokosnoot
  • 150 gr speltmeel
  • 1½ tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • 100 gr Eat Natural Super Granola, Absolutely Nuts met pinda's, amandelen en kokosnoot
kinderbakboek banner desk
Broodbakbol banner mobiel

Met dit recept kun je zelf superlekkere speltkoeken maken. Om ze extra smaak en textuur te geven gebruik ik ook granola, zowel door het deeg als er bovenop. Het resultaat zijn heerlijke knapperige granolakoekjes, perfect voor bij een kop koffie of gewoon om tussendoor van te genieten!

Speltkoeken met granola

Granola van Eat Natural

Voor deze speltkoekjes heb ik de granola van Eat Natural gebruikt. Deze wordt gemaakt in de Eat Natural makery in Essex. Alle ingrediënten worden daar in kleine porties langzaam geroosterd in de oven, met liefde en aandacht. En dat proef je terug. De granola is vol van smaak en doordat er alleen natuurlijke ingrediënten van goede kwaliteit worden gebruikt, is het ook nog eens heel verantwoord. Ik eet het graag als ontbijt met yoghurt, kwark of hangop, maar dit recept laat zien dat je er ook heel lekker mee kunt bakken.

Speltkoeken met granola

Granola koekjes bakken met andere smaken

Natuurlijk kun je voor dit recept elke soort granola gebruiken die je maar lekker vindt. Zelf bak ik ze het liefst met de Super Granola Absolutely Nuts van Eat natural, met pinda’s, amandelen en kokosnoot. De amandelen en pinda’s geven een lekkere crunch aan de koekjes en de kokosvlokken geven nog meer smaak aan de koeken. Als je wilt kun je ook nog een theelepel kaneelpoeder of speculaaskruiden toevoegen aan het deeg. En in plaats van speltmeel kun je ook volkorenmeel gebruiken, op die manier bak je volkorenkoeken met granola. Wil je de koeken nog lekkerder maken? Besprenkel ze dan na het afkoelen met wat gesmolten (extra) pure chocolade. Met dit speltkoeken recept kun je ongeveer 20 koeken maken.

Speltkoeken met granola

Speltkoeken maken  

Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de boter, rietsuiker, honing en het zout in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) luchtig. Mix vervolgens het ei erdoor. Voeg de granola, het speltmeel en bakpoeder toe en kneed alles kort tot een samenhangend deeg.

Speltkoeken bakken

Maak van het deeg balletjes van 20-25 gram per stuk, ter grootte van een walnoot. Dit gaat het makkelijkst met een ijslepel (maat 50), maar het kan ook prima met de hand. Leg de deegbolletjes met voldoende tussenruimte op de bakplaat en druk ze plat tot ze ongeveer ½ centimeter dik zijn. Bestrooi de koekjes met de overige granola en druk dit iets aan.

Bak de speltkoekjes in 18-23 minuten goudbruin. Haal ze gelijk na het bakken van de bakplaat en laat de granola koekjes afkoelen op een rooster.

Speltkoeken met granola

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Eat Natural

Koekjes bakken van speltmeel met granola van Rutger Bakt koekjes

Koekjes bakken: met dit koekjes recept kun je zelf super lekkere speltkoekjes maken. Om ze extra smaak en textuur te geven gebruik ik granola, zowel door het deeg als er bovenop. Het resultaat zijn heerlijke knapperige granolakoeken perfect voor bij een kop koffie of gom als tussendoortje. Snel maken dus, deze makkelijke speltkoekjes. Kijk op de site van Rutger Bakt van Heel Holland Bakt. #rutgerbakt #koekjes #granola

Bewaren op Pinterest
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Ilona lubach 2020-08-08 15:35:45

Zit toch geen suiker in en zoetstoffen

Beantwoorden
IL
Albertina 2020-08-17 10:47:44

Ik heb de koeken gisteren gebakken en ze smaken heerlijk! We hebben altijd muesli of granola van dit merk in de kast staan, dus ik kan lekker variëren met dit recept :)
De 100g granola was veel te veel om bovenop de koeken te strooien. Ik hield ongeveer 1/3 over.

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-08-24 09:07:31

Heel leuk om te horen! Iets minder bovenop gebruiken kan natuurlijk ook, zelf doe ik er altijd best wel veel op en druk ik het er ook nog wat in.

Beantwoorden
Mariëlle 2020-09-04 10:33:04

Hoi Rutger, kan ik hier ook geraspte appel door heen mengen of zou dat niet ten goede komen aan de koek omdat hij dan uit elkaar valt?
Ik ben op zoek naar een lekkere en wat verantwoorde koek om mee te nemen voor het werk. Alvast bedankt voor je reactie.
Vr.gr. Mariëlle

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-09-06 11:32:33

Hoi. Ik ben bang dat de koeken dan niet lekker knapperig worden, maar je kunt het altijd een keer proberen.

Beantwoorden
Nynke 2021-02-02 19:22:18

Gister gebakken, wat een super lekker recept!!

Beantwoorden
NY
Lieke 2021-07-04 20:32:08

Zou er ook een lepel pindakaas doorheen kunnen?
Dat lijkt me ook lekker.

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-07-06 08:44:20

Dat kan zeker! Lekker idee!

Beantwoorden
Irma 2021-08-30 10:57:45

Kan ik ipv speltmeel ook bloem gebruiken? Of klopt de verhouding dan niet meer?

Beantwoorden
IR
Rutger 2021-09-13 08:41:12

Dat kan en je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden.

Beantwoorden
Danny 2021-10-17 20:06:31

Erg lekker recept, we hebben het alleen een klein beetje aangepast op de ingrediënten die ik in huis had.
gewone bloem ipv spelt, agave siroop ipv honing ( omdat ik dat toevallig had) bruine basterdsuiker suiker ipv rietsuiker, en we hebben er een reep chocolade met caramel stukjes fijn gehakt door heen gedaan.

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-10-18 08:14:14

Dat klinkt heerlijk ook!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.