Deze speculooskoekjes zijn super lekker om zo op te eten, maar je kunt ze ook heel goed gebruiken als bodem voor een cheesecake of in een toetje. Hoewel soms gedacht wordt dat speculoos en speculaas hetzelfde zijn, is dit niet het geval. Eigenlijk lijken speculoos koekjes helemaal niet op speculaas, maar dat maakt ze zeker niet minder lekker. 

Speculoosjes - Recept

Wat is dan precies het verschil tussen speculaas en speculoos? Speculaas is een typisch Nederlands koekje, gemaakt van speculaaskruiden. Speculoos is in feite een Belgische variant van speculaas, maar dan zonder de specerijen. In Nederland kon men dankzij een uitgebreide handelsvloot relatief goedkoop aan de specerijen komen die in speculaaskruiden worden gebruikt. In België was het een stuk lastiger en vooral duurder om aan specerijen te komen. 

Bij gebrek aan de dure speculaaskruiden werd in België een koekje ontwikkeld zonder specerijen. Het koekje kreeg de toepasselijke naam ‘speculoos’ (zonder specerijen). In sommige gevallen werd er kaneel toegevoegd aan het deeg, zoals ik ook doe in dit speculoos koekjes recept. 

Met dit speculoos koekjes recept maak je ongeveer 40-50 koekjes.

Speculoosjes - Recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 140 gr boter, op kamertemperatuur
  • 165 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Zelf speculoos maken 

Doe de boter, basterdsuiker, het kaneelpoeder en zout in een kom en meng alles door elkaar. Meng het halve ei erdoor. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Speculoos koekjes bakken

Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Snijd of steek van het deeg (gekartelde) vierkantjes van 5 centimeter en leg deze op een bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.

Bak de speculoosjes 15-20 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Elly 2022-09-23 09:30:13

Hallo Rutger, tijdens festival zoet vertelde je dat er koekjes waren die prima op hete lucht gebakken kunnen worden. Kun je een keer een item hiervan op je site zetten?

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-09-28 16:17:44

Hoi. Dat waren de Amsterdamse koggetjes. Alle recepten die ik heb laten zien vind je hier: www.rutgerbakt.nl/festivalzoet2022

Beantwoorden
Maria 2022-09-23 09:55:54

Hoi! Smaakt dit net als Lotus koekjes?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-09-28 16:15:50

Ze smaken niet exact hetzelfde, maar lijken er wel een beetje op.

Beantwoorden
rita 2022-09-23 20:58:17

worden de koekjes op hete lucht gebakken of gewoon boven en onderwarmte?

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-09-28 16:13:36

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Loes 2022-09-29 11:41:08

Vraagje :kan je de speculoosjes ook met havermeel maken i.p.v. bloem?

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-10-11 08:54:47

Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar je kunt het altijd proberen.

Beantwoorden
Tilly Meuwissen 2022-11-13 02:16:24

Volgens mij is Spekuloos gewoon de Limburgse knapkoek, die een speculaas koekje is zonder de speculaas kruiden.

Beantwoorden
TI
Mieke 2022-12-09 21:58:57

De speculoos is heel lekker van smaak! Bij mij zijn ze niet zo bros als de gekochte speculoosjes. Heb je een tip zodat de koekjes wat brosser worden?

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-12-12 13:36:57

Het lukt nooit om ze helemaal exact na te maken natuurlijk. Je zou een gedeelte van de bloem kunnen vervangen door Zeeuwse bloem voor een brosser resultaat.

Beantwoorden
Maria Scholtze 2023-02-01 18:57:00

Woooow Rutger! Héérlijk die speculoos koekjes! Ik heb wel 50 g. minder suiker gebruikt maar nog steeds zoet genoeg. Een heerlijk knapperig koekje. Bedankt voor het recept.

Beantwoorden
MA

U kunt niet meer reageren.