- Voor het deeg
- 190 gr boter, op kamertemperatuur
- 225 gr lichtbruine basterdsuiker
- ¼ citroen, rasp
- ½ tl zout
- 45 ml karnemelk, op kamertemperatuur
- 400 gr Zeeuwse bloem
- 3 ½ el speculaaskruiden
- 1 ½ tl baking soda
- Verder nodig
- rijstemeel, om de speculaasplank te bestuiven
Met dit speculaas recept bak je zelf de lekkerste speculaasjes! Je kunt ze maken met behulp van een speculaasplank, maar als je die niet hebt kun je het deeg ook gewoon uitrollen en uitsteken of – snijden. In dit speculaas recept gebruik ik Zeeuwse bloem, dat maakt de koekjes extra knapperig en bros. Als je dat niet kunt vinden kun je ook gewone bloem gebruiken. Wil je amandelspeculaasjes bakken? Strooi dan voor het bakken eerst wat amandelschaafsel over het bakpapier en leg daar de ongebakken koekjes op. Met dit recept kun je 50-65 speculaasjes bakken.
Bereiding: Speculaasjes
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng de karnemelk erdoor en voeg vervolgens de bloem, speculaaskruiden en baking soda toe. Kneed alles door tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg voor gebruik kort door. Als je een speculaasplank gebruikt, moet je deze eerst voorzien van een dun laagje rijstemeel om te voorkomen dat de koekjes in de plank blijven plakken. Dit gaat het makkelijkst door het rijstemeel met een theezeefje over de plank te strooien en het overtollige meel er vervolgens af te kloppen. Druk het deeg stevig in de vormpjes en snijd het vlak af met een scherp mes. Draai de plank om en sla er voorzichtig mee op het werkblad om de speculaasjes uit hun vorm te krijgen. Leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat.
Als je geen speculaasplank hebt, kun je het deeg ook uitrollen tot een dikte van 3 a 4 millimeter en daar speculaasjes uitsnijden of -steken.
Bak de speculaasjes 14-18 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto: Saskia Lelieveld










