In Rutger Bakt wat jij wilt bak ik iedere maand jullie verzoeknummer! Afgelopen maand kwam het verzoek voor shortbread met een twist. Een leuke uitdaging met een heerlijk resultaat!

Shortbread lijkt eigenlijk best wel veel op het bij ons bekende harde wenerdeeg. De verhoudingen zijn over het algemeen 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem. Bij shortbread wordt vaak een gedeelte van de bloem vervangen door rijstmeel, maiszetmeel of semolina. Deze bevatten minder eiwitten waardoor er minder gluten gevormd worden en het deeg nog korter blijft (vandaar de naam shortbread). Dit korte deeg resulteert in een koekje dat heel krokant is en bijna smelt in je mond. Erg lekker! Ik heb er voor gekozen om lavendel en citroen toe te voegen aan dit recept. De koekjes zijn zo al heel erg lekker, maar geserveerd met slagroom en verse aardbeien zijn ze echt ultiem!

Wat wil je dat ik volgende maand ga bakken?

Shortbread met lavendel en citroen
Ingrediëntenlijst
  • Voor het shortbread
  • 75 gr suiker
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • ½ citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 150 gr bloem
  • 75 gr rijstmeel
  • 2 tl gedroogde lavendel
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Shortbread recept

Doe de suiker, de boter, de citroenrasp en het zout in een kom en klop deze romig. Voeg de bloem en het rijstmeel toe en meng dit tot je een bal van het deeg kunt vormen. Kneed vooral niet te lang door! Meng als laatste de gedroogde lavendel door het deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 ᵒC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5 à 6 millimeter. Steek er met een uitsteker (of de bovenkant van bijvoorbeeld een glas) koekjes uit en leg deze op de bakplaat. Bak het shortbread in 15 -20 minuten licht goudbruin en gaar. Laat het shortbread afkoelen op een rooster. Serveer het shortbread met de slagroom en verse aardbeien!

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (12)
Zwiertje Haveman 2016-08-04 09:15:36

Ik zou graag een keer het recept van Romeo koeken hebben. Met vriendelijke groet.

Beantwoorden
ZW
Ger 2016-08-04 10:55:53

Wat een leuke verrassing zeg, zo met lavendel, citroen, room en aardbeien. Het ziet er ontzettend lekker uit! Ik heb hem ook al eens gemaakt met een deel griesmeel. En dan in een lage rechthoekige bakvorm zodat je er repen uit kunt snijden. In Engeland houden ze vaak wedstrijden wie de lekkerste kan maken. Jouw versie zou winnen, dat weet ik wel zeker ?. Ik ga hem snel ook eens maken! Bedankt hoor.

Beantwoorden
GE
karin 2016-08-04 15:53:40

Als je geen rijstmeel hebt kun je dat dan door iets anders vervangen?

Beantwoorden
KA
Rutger 2016-08-08 20:08:54

Je kan er ook gewone bloem voor gebruiken, ze zijn dan iets minder knapperig.

Beantwoorden
Gerda 2016-08-04 19:20:21

Ik heb de koekjes vanmiddag gebakken en ze zijn heerlijk!
Heb alleen gewone bloem gebruikt.

Beantwoorden
GE
Erica 2016-08-05 09:31:10

Heerlijk recept! De volgende keer zou suikerbrood misschien leuk zijn.

Beantwoorden
ER
sonja 2016-08-05 17:06:13

Gevulde koeken bak met regelmaat je rondo's . Vandaar gevulde koeken

Beantwoorden
SO
Demi | DE KOOKFABRIEK 2016-08-06 12:43:59

Wat een leuk recept! Lijkt me erg lekker en zou ook goed staan bij een zomerse high tea!

Beantwoorden
DE
Je@net 2016-08-06 20:02:18

Vanmiddag deze koekjes gebakken en ze waren heerlijk. Yummie....zeker met de aardbeitjes en slagroom!

Beantwoorden
JE
Rutger 2016-08-07 12:53:53

Fijn om te horen! Leuk!

Beantwoorden
Ellen van Schaik 2016-08-07 13:52:18

Indonesische spekkoek!

Beantwoorden
EL
Nelise 2016-08-20 07:33:09

Een bakkers ontbijtkoek met zo'n zachte smeuïge korst, die staat nog op mijn verlanglijstje. Het wordt meestal een soort kruidkoek.

Beantwoorden
NE
ing 2016-08-28 13:49:18

I second that! Ik ben ook op zoek naar een echt ontbijtkoek recept en geen kruidkoek oid....

Beantwoorden
IN
chrisje 2016-09-12 10:40:51

Welke suikersoort kun je het best gebruiken voor dit recept? Gewoon de basterd- of kristal- of fijne kristal -ook poedersuiker kom ik tegen in ander recepten....
Alvast bedankt :)

Beantwoorden
CH
Rutger 2016-09-14 11:35:36

Met poedersuiker wordt de koek heel bros en kruimelig, hier heb ik gewone kristalsuiker gebruikt. Dat vind ik het lekkerste voor de uiteindelijke structuur van het shortbread.

Beantwoorden
Henriette 2020-10-24 12:44:37

Hallo Rutger,

Er staat 150 gr. boter en 150 gr. bloem. Moet de bloem geen 225 gram zijn? Groet

Beantwoorden
HE

U kunt niet meer reageren.