Onlangs at ik ergens jitterbugs; Zweedse koekjes die bestaan uit koekdeeg met eiwitschuim erin gerold. Het was voor het eerst dat ik deze combinatie tegenkwam. Gek eigenlijk, want de combinatie van koek en schuim is super lekker! Het knapperig koekdeeg met krokant en taai schuim is verrassend smaakvol. Geïnspireerd door de jitterbugs ben ik zelf aan de slag gegaan, met als basis het deeg van mijn favoriete koekjes.

Opgerolde koekjes met meringue
Ingrediëntenlijst
  • Voor de koekjes
  • 300 gr bloem
  • 200 gr boter
  • 160 gr witte basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • ½ citroen, rasp
  • ½ tl zout
  • ½ tl baking soda
  • Voor de meringue
  • 2 eiwitten
  • snuf zout
  • 70 gr fijne suiker
  • 60 gr poedersuiker
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Bereiding: Opgerolde koekjes met meringue

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed er een samenhangend deeg van. Kneed vooral niet te lang, zodra er een bal van het deeg gevormd kan worden is het klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C. Zorg dat de kom en garde(s) die je gebruikt voor de meringue goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel tot slot de poedersuiker door de meringue.

Kneed het deeg nog kort door en verdeel het in tweeën. Rol de helft van het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een vierkant van ongeveer 25 centimeter. Smeer de helft van de meringue over het deeg en rol de plak daarna voorzichtig op. Snijd met een scherp mes plakken van ongeveer 1 centimeter dik en leg deze voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit met de andere helft van het deeg en de meringue. Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de opgerolde koekjes met meringue afkoelen op een rooster en bewaar ze in een luchtdichte trommel.

Opgerolde koekjes met meringue

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (14)
C van de Ven 2016-10-01 09:13:38

Hoi Rutger,
Ik heb je aan het werk gezien in het kooktheater afgelopen zomer in Sleen.
Ik zou dolgraag zelf aan de slag gaan in een workshop.

Beantwoorden
C
Je@net 2016-10-01 09:25:37

Yummie....dat ziet er leuk (en lekker :o) uit!

Beantwoorden
JE
Rutger 2016-10-03 22:13:53

Dat zijn ze ook!

Beantwoorden
Mattheá 2016-10-01 14:26:19

Ik heb net de eerste geproefd,heerlijk ik krijg er niet zoveel merinque tussen als jij. Door het oprollen loopt het eruit,moet nog wat vaker oefenen waarschijnlijk.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-10-03 22:14:43

Bij het oprollen moet je eigenlijk nauwelijks druk uitoefenen op het deeg. Dan gaat het goed. En een scherp mes om ze te snijden is ook erg fijn!

Beantwoorden
Martine 2016-10-02 09:27:00

Wat een goed idee. Deze koekjes moet ik zeker eens maken. Ze lijken me heerlijk.

Beantwoorden
MA
joke 2016-10-02 15:51:30

Ziet er heerlijk uit Rutger
Ga zeker proberen of het mij lukt
Het ziet er heerlijk uit

Beantwoorden
JO
christine 2016-10-08 21:24:55

Erg lekker, ik heb zelf wel vanillesuiker toegevoegd aan het eiwitschuim om dit een iets nadrukkelijkere smaak te geven.

Beantwoorden
CH
Rutger 2016-10-09 23:00:55

Wat een goed idee! Ga ik ook doen de volgende keer!

Beantwoorden
Elise 2017-06-08 07:26:25

Hallo Rutger!
Wat een leuk recept, vond het wel een kleine uitdaging:) is goed gelukt, gisterenavond stiekem al een geproefd. Merengue is heerlijk taai, echter koekdeeg niet helemaal gaar.... Ik denk dat als ik het langer in de oven doe, de merengue minder taai wordt, klopt dat? Heb je tips/advies?
Groet, Elise

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-06-11 22:05:44

Hoi!
Het koekdeeg hoort zeker wel gaar en knapperig te zijn. De volgende keer zou ik ze toch langer bakken. Ik denk dat het verschil in taaiheid van de meringue wel meevalt.

Beantwoorden
HannaH 2017-08-20 12:20:41

Hoi Rutger,

Kun je het deeg voor de koekjes de avond tevoren al maken, zodat je de dag erna sneller aan de slag kunt?

Beantwoorden
HA
Rutger 2017-08-23 17:18:32

Dat kan zeker! Haal het wel een half uurtje van tevoren uit de koelkast, anders is het te stevig om goed uit te rollen.

Beantwoorden
Maartje 2017-09-30 11:26:13

Wat een zoute koekjes! Ik zou er een volgende keer minder zout in doen.

Beantwoorden
MA
Anneke 2017-10-11 17:19:19

Ik heb de koekjes gebakken! Mmm, de koekjes zijn knapperig en de meringue is is taai maar wel al bruiner dan op de foto ? Ik vraag me af hoe ze horen te zijn...

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-10-12 21:41:12

Het belangrijkste is dat ze lekker zijn! De meringue mag best een beetje bruin zijn. Juist dat contrast van het knapperige deeg en de taaie meringue maakt de koekjes heerlijk.

Beantwoorden
MammaMarjolein 2019-03-08 10:44:41

Thuis zijn deze koekjes al topfavoriet. Mijn kinderen vonden dat ik ze moest trakteren op mijn werk. Ik heb er een stuk of 100 gebakken en ik heb zoveel complimentjes gehad!!
Echt leuk....

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-03-11 17:32:50

Superleuk!

Beantwoorden
Marjolijn 2021-09-21 23:25:13

Beste Rutger,
Ik heb de koekjes vanavond gebakken alles ging goed tot het oprollen.. Ze kregen niet de mooie ronde vormen die in de koekjesbijbel staan, maar vielen soms uit elkaar wanneer soms het deeg brak of waren een stuk platter.. Ook liep dr merinque (die wel goed stijf) was eruit. Ik heb ze met een scherp vleesmes gesneden is het beter met een scherp kartelmes en dan een zaagbeweging?
Horen de koekjes eerder meer bruin/beige te zijn of echt geelig na het bakken?
Heb je misschien tips voor het goed oprollen van zn koekbeslagen? Bij mij worden ze nooit mooi rond..

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-26 21:35:05

Hoi. Een kartelmes werkt beter. Door zagend te snijden en iet te drukken, blijft de rol mooier en komt de meringue er niet uit. En verder vooral veel oefenen, dan wordt het steeds mooier.

Beantwoorden
S.Z. 2022-01-19 11:06:19

Het is wat geknoei, maar oh, wat lekker!

Beantwoorden
S.
Ria 2022-09-11 16:46:27

Hoi Rutger, veranderd de tijd van bakken als je blauwe bessen toevoegt aan het koekjesdeeg?

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-09-14 19:29:46

De tijd verandert op zich niet, maar door het vocht uit de blauwe bessen zal het deeg en de meringue niet goed gaar worden en heel nat blijven. Het lijkt mij geen succes.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.