- Voor het deeg
- 125 gr boter, op kamertemperatuur
- 75 gr witte basterdsuiker
- 150 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- 1 eidooier
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 200 gr jam naar keuze (op de foto staan de repen met aardbeienjam)
Dit is zo’n lekker en simpel recept! Ik ben er zelf heel erg fan van omdat je het namelijk met verschillende soorten jam kan maken. Soms gebruik ik mijn zelfgemaakte jam er voor, maar ik vind het ook heel leuk om al gemaakte jams erin te verwerken. Deze aardbeien-rabarjam of deze nazomerjam zullen er heel lekker in smaken!
Met welke jam zou jij deze repen willen bakken?
Bereiding: Jamrepen
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem en twee zijkanten van de vorm met een stuk bakpapier.
Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed dit tot een soepel deeg. Doe 2/3e van het deeg in de bakvorm en druk het met natte vingers gelijkmatig uit. Bak de bodem in ongeveer 15 minuten licht goudbruin. De zijkanten zullen omhooggaan en het midden zal weer wat instorten, maar dat is hierbij normaal en het maakt het vullen alleen maar makkelijker.
Laat de bodem afkoelen en roer intussen de jam los. Verdeel de jam gelijkmatig over de bodem. Maak van het overgebleven deeg kleine bolletjes en verdeel deze over de jam. Zet de vorm nog 20 tot 25 minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin gebakken is.
Laat de koek volledig afkoelen en haal deze daarna met behulp van het bakpapier uit de vorm. Snijd de koek in 12 gelijke koekrepen.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ziet er weer heerlijk uit. Dat ga ik binnenkort eens uit proberen. Even wachten tot het weer ander weer wordt :o)
BeantwoordenIk heb nog een paar potjes jam van jostabessen en kruisbessen uit eigen tuin. Daar ga ik ze dit weekend mee maken.
Beantwoorden
Een paar dagen gaat prima. Niet te lang, door het vocht in de jam wordt de koek dan wel wat zachter.
Beantwoorden
Eens een keer wat anders dan altijd maar die standaard koekjes als tussendoortje! Jamrepen lijkt me heerlijk om te maken. Bedankt
BeantwoordenOp de dag zelf zijn ze het knapperigst natuurlijk, dat wordt al snel wat minder.
Beantwoorden
Ziet er weer super lekker uit, Rutger. Deze ga ik zeker ook is een keertje maken als het weer wat minder warm is. Bedankt voor je recepten steeds!
BeantwoordenDeze ga ik zeker maken, ik heb heerlijke sinaasappeljam uit Frankrijk meegenomen en binnenkort weer appelgelei van ons appelboompje. Ben heel benieuwd!
Beantwoordenik heb het gisteren uitgeprobeerd heb minder jam er op gedaan en heb dubbel deed gebruikt omdat ik grote bak had waarop ik het wou doen . het is niet zo goed gelukt, smaakt wel maar wel erg zoet . en ik dacht dat het stevig koekje zou zijn maar is zacht. volgen de keer wil ik wat anders uit proberen
BeantwoordenWat jammer om te horen dat ze niet zo goed bevielen. De repen horen niet heel knapperig te zijn, dat kan ook niet door het vocht dat in de jam zit. Als je ze te zoet vind kan je halfzoete jam gebruiken (bijvoorbeeld gemaakt met geleisuiker speciaal) of iets minder suiker door het deeg doen. Let er bij dat laatste wel op dat de suiker in het deeg ook voor de knapperigheid zorgt, dus met minder suiker wordt de koek waarschijnlijk wel wat minder knapperig.
Beantwoorden
Hi Rutger. Ik heb de koekjes uitgeprobeerd. Ik ben lid van een ROPArun team en wij verkopen heel veel dingen voor ons goede doel. Zo maakt een mevr. voor ons meer dan 1000 potjes jam in de meest bijzondere soorten. Ze heeft pas een orkonde gewonnen van de lekkerste jam uit het groene hart. Dat geeft aan dat de jam heel lekker is. Wij laten de jam vaak proeven op een cracker als we de potjes aan het verkopen zijn. Nu bedacht ik door jou recept, ik kan er ook koekjes van maken. Dat is ook leuk en lekker om te laten proeven. Ik vind het een super goed recept. De koekjes met jam zijn heerlijk, de jam komt goed tot zijn recht en de koekjes worden dus gebruikt om zoveel mogelijk jam voor het goede doel te verkopen. Super toch!
BeantwoordenWat superleuk! En voor een goed doel! Je zou zelfs het recept voor de jamrepen bij de postjes jam kunnen meegegeven. Heel leuk!
Beantwoorden
Ik zou deze vullen met de zelfgemaakte bramenjam met wodka (of rum) van mijn moeder... Of misschien met de courgettejam, denk dat ik beide varianten maar eens ga proberen ;)
BeantwoordenDat klinkt allebei heerlijk! Heel benieuwd hoe het met courgettejam is!
Beantwoorden
Ik heb ze gemaakt met de zelfgemaakte bramenjam van mijn vriendin en ze zijn heerlijk!
BeantwoordenVandaag gemaakt met zelfgemaakte aardbei-rabarberjam en superlekker! Het is heel eenvoudig en de repen zien er ook precies uit zoals op de foto hier. Volgende keer maak ik ze met lemoncurd en in het deeg wat geraspte citroenschil, voor een zomers tintje. Bedankt Rutger!
Beantwoordennog een aanvulling op mijn eigen reactie: ik heb een deel van de repen direct na afkoelen ingevroren, om met elkaar te vergelijken of ze dan nog lekker genoeg zijn. Het blijkt van wel; ze zijn na ontdooien nog knapperig, smaken nog steeds zo lekker en ik vind het persoonlijk lekkerder om ze in te vriezen, ook al is het voor een dag, dan om ze een dag te bewaren. In elk geval: ze zijn verslavend lekker en er zijn variatiemogelijkheden genoeg, bv. vullen met Nutella of karamel gemaakt van gecondenseerde melk. Fijn receptje!
BeantwoordenLopen de bolletjes deeg bovenop de jam nog uit? Ziet er toch vrij vlak uit.
Beantwoordengisteren gemaakt, de bolletjes heb ik na een paar minuten plat gemaakt met een vork, wat een leuk
streepeffect geeft.
Maar ik vond de hoeveelheid bakpoeder zo veel in verhouding met de hoeveelheid bloem en dacht het ook te proeven.....klopt dat ? 2 theelepels?
door wat kan men basterdsuiker vervangen ?? die krijg ik hier namelijk nergens
BeantwoordenNu in de oven. Kan niet wachten. Lekker met aardbeienjam. De koektrommel staat klaar. Maar weet niet if ze er lang in zullen zitten.
Super makkelijk recept met ingrediënten die ik altijd in huis heb.befaankt Rutger ben echt fan van je baksels.
Wat een geweldig recept! Ik heb ze eergisteren met aardbeienjam gebakken, als bedankje voor mijn moeder. Vanmorgen heb ik zelf de laatste reep op gemaakt en ik heb ze nu in de oven met frambozen jam! Lekker bij een kopje thee straks!
Beantwoorden