Dit kruidkoek recept is verrijkt met sinaasappelmarmelade en cranberry’s. Dat geeft de kruidcake een heerlijke volle smaak. In plaats van de cranberry’s kun je ook ander (in stukjes gesneden) gedroogd fruit gebruiken, zoals rozijnen, abrikozen of vijgen. Je maakt met dit recept kruidkoek voor zo’n 10-15 plakken. Wil je zelf kruidkoek kruiden maken? Check dan hier mijn recept voor speculaaskruiden!

Kruidkoek met cranberry’s en sinaasappel
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 300 gr bloem
  • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 2½ tl bakpoeder
  • 3 el speculaaskruiden
  • ½ tl zout
  • 250 ml karnemelk
  • 150 gr sinaasappelmarmelade
  • 175 gr gedroogde cranberry’s
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 20 gr amandelschaafsel
kinderbakboek banner mob

Kruidkoek maken

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de bloem, lichtbruine basterdsuiker, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het zout in een kom en meng deze. Voeg de karnemelk en de sinaasappelmarmelade hieraan toe en roer alles met een spatel tot een plakkerig beslag. Meng als laatste de cranberry’s door het beslag.

Schep het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi dit met het amandelschaafsel.

Kruidkoek bakken

Bak de kruidkoek in 65-85 minuten gaar. Dreigt het amandelschaafsel bovenop te donker van kleur te worden, dek de vorm dan af met een stuk aluminiumfolie. Test of de kruidkoek gaar is met een satéprikker. Steek de prikker in de koek en haal deze er weer uit. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de kruidkoek gaar. Laat de koek 5-10 minuten afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat ‘m verder afkoelen op een rooster. Pak de kruidkoek als deze bijna is afgekoeld in plasticfolie in, dat zorgt ervoor dat de buitenkant ook zacht wordt.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (14)
Nadia 2020-11-26 10:59:30

Klinkt heerlijk! Kan je ipv de sinaasappel marmelade ook abrikoos gebruiken?

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-11-30 08:43:12

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Irene 2020-11-26 14:39:10

Ik ben in het buitenland, kan hier geen karnemelk kopen, is melk een alternatief?

Beantwoorden
IR
N van Bijsterveldt 2020-12-10 13:42:41

Ik woon ook niet in Nederland, ik gebruik kefir

Beantwoorden
N
Rutger 2020-11-30 08:40:42

Je kunt gewone melk gebruiken met een klein beetje citroensap erdoor.

Beantwoorden
Hanneke 2020-11-26 21:22:32

He Rutgers, ik woon niet in Nederland en vroeg mij af ik ik karnemelk door iets anders kan vervangen want we hebben hier geen karnemelk

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-11-30 08:39:50

Je kunt gewone melk gebruiken met een kleine beetje citroensap erdoor.

Beantwoorden
Willemijn 2020-11-27 14:07:14

Hi Rutger, Ik heb hier ook geen karnemelk maar vervang dit door 1/6 deel citroensap en 5/6 deel melk. De karnemelk zou ik voor dit recept vervangen door 40 ml citroensap en 210 ml melk te gebruiken of raad jij iets anders aan.

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-11-30 08:31:31

Dat is perfect! Je zou zelfs iets minder citroensap kunnen gebruiken, met 20 ml citroensap en 230 ml melk gaat het ook heel goed!

Beantwoorden
Reny Withaar 2020-11-27 18:20:29

Hallo,
Wat is een alternatief voor karnemelk?

Beantwoorden
RE
Rutger 2020-11-30 08:27:19

Je kunt gewone melk gebruiken, maar voeg dan iets citroensap toe. Door het zure in de melk rijst de kruidkoek extra mooi.

Beantwoorden
Alike Konings-Weggeman 2020-12-06 19:14:06

Hallo Rutger

Vraag kan ik de karnemelk vervangen door sojamelk of amandelmelk .
Ik wil iets bakken vegan voor een vriendin ivm intolerantie

Groet Alike

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-12-07 06:59:27

Hoi! Dat kan, maar voeg dan ook iets citroensap toe.

Beantwoorden
Desiree 2021-01-09 07:50:25

De kruidkoek uit de Bakbijbel wil ik morgen maken. Daar wordt denk ik donkerbruine basterdsuiker gebruikt. Ik ben benieuwd, wat maakt het verschil tussen de donkere en de lichte? Zou ik ook een deel van de suiker kunnen vervangen door zoetstof of bijvoorbeeld dadels? Of doe dat af aan de smaak?

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-01-11 10:18:56

De soort basterdsuiker heeft vooral invloed op de kleur en smaak. Je kunt experimenteren met andere ingredienten, maar de structuur van de koek zal dan wel echt anders worden.

Beantwoorden
Desiree 2021-01-11 18:29:07

Dankjewel voor beide reacties. Hij is inmiddels helemaal opgegaan door zoonlief haha. Ik heb de bakpoeder in een potje gedaan ( alle zakjes bij elkaar) dit leek mij handiger. Maar misschien dat de houdbaarheid daardoor achteruit gaat? Dat zou het 'vaste' dan wel kunnen verklaren...

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-01-18 09:25:56

Dat kan zeker. In het vervolg kun je het beter in de zakjes laten zitten, totdat je het gaat gebruiken.

Beantwoorden
Desiree 2021-01-09 16:46:44

Vandaag gemaakt volgens het recept. Betreft smaak erg lekker, maar ik vind hem wel vrij vast geworden. Hoort dat, of zou er toch iets mis zijn gegaan?

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-01-11 10:12:32

Hij is wel vaster dat bijvoorbeeld een cake. Heb je voldoende (en nog houdbaar) bakpoeder gebruikt in combinatie met karnemelk?

Beantwoorden
Annie 2021-01-16 14:48:02

Al een paar keer gemaakt. Echt heerlijk!! Laatste keer grof gehakte pecannoten toegevoegd. Om je vingers bij op te eten. En wat langer het staat wat beter het gaat smaken maar in de meeste gevallen is het eerder op.

Beantwoorden
AN
Pip 2021-01-23 13:52:22

Hoi Rutger super leuk en gezellige recept dit ik hoe niet van cake maar deze is m favo cake kan ik ook zonder de cary barri doen

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-01-25 08:44:11

Hoi! Wat leuk om te horen! Je kunt de cranberry's ook achterwege laten, of bijvoorbeeld rozijnen gebruiken.

Beantwoorden
Kimberly 2021-02-09 20:48:01

Kun je dit recept ook invriezen?

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-02-15 14:04:17

Dat kan prima!

Beantwoorden
N van Bijsterveldt 2021-12-17 14:54:27

Wij in Hongarije hebben ook geen karnemelk, ik gebruik Kefir dat gaat ook goed.

Beantwoorden
N
Johan Versteegt 2022-01-16 11:33:32

Hoi Rutger,

Ik heb met veel succes al menig recept van jou gemaakt. Bij de originele kruidkoek uit je boek (waar ik nog gewelde rozijnen en stukjes chocolade aan toevoeg) heb ik steeds problemen....hij is na ruim 65 min. op 160 gr. in het midden echt niet gaar, terwijl de sateprikker er bij het paar x testen echt droog uit de kern komt. Gevolg is dat de cake echt niet meer eetbaar is als de cake is afgekoeld....had graag een foto toegevoegd, maar helaas.

Hoe kan dit komen???? Zou ongeveer 80 min. op 150 gr. echt de oplossing zijn? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Alvast bedank.

Mvgr. Johan versteegt

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-01-17 08:03:33

Beste Johan. Dat is vervelend. Ik zou inderdaad toch gaan spelen met de baktijd en/of temperatuur. Je kunt ook 75-80 minuten op 160 uitproberen.

Beantwoorden
Tineke 2022-11-18 19:37:08

Heerlijk recept! Ook lekker om het amandelschaafsel te vervangen voor parel suiker.

Beantwoorden
TI
Neeltjejans 2022-11-27 11:30:21

Hij/zij zit in de oven. Ik heb het bakpapier vergeten, heb bakblik ingevet. Komt vast wel goed. Desnoods er uit bikken. Mijn man eet echt alles ;).
Groeten uit Zeeland en bedankt voor je lekkere recepten.

Beantwoorden
NE

U kunt niet meer reageren.