Ingrediëntenlijst
  • Voor de kokosmakronen
  • 175 gr geraspte kokos
  • 25 gr amandelmeel
  • 4 eiwitten (120 gr)
  • 200 gr fijne suiker
  • 1 el honing
  • ½ tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 1 limoen, rasp

Vorig jaar kwam ik Manuela tegen op een bakbeurs en daar proefde ik één van haar kokosmakroontjes, die zij daar vers gebakken had. Superlekker waren ze; knapperig van buiten, iets chewy van binnen en een frisse touch door de limoen. Gelukkig was haar kokosmakronen recept niet geheim en mocht ik het delen. Hierbij dus het heerlijke recept van Manuela’s kokosmakronen.

Bakkersdochter Manuela deed in 2016 mee aan Heel Holland Bakt en heeft daarna haar eigen bakstudio geopend in Roosendaal. Daar kun je verschillende workshops volgen, zowel van Manuela zelf als van andere (bekende) bakkers. Check vooral de website van het Baklokaal om te kijken welke workshops er aangeboden worden.

Kokosmakronen

Bereiding: Kokosmakronen met limoen

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe alle ingrediënten, behalve de limoenrasp, bij elkaar in een hittebestendige kom en meng deze door elkaar. Zet de kom op een pan met kokend water (zorg er voor dat de bodem van de kom het water niet raakt) en verhit de kokosmassa al roerend tot 55 °C. De suiker en honing zijn dan opgelost en de massa begint aan de bodem van de kom te plakken. Haal de kom van de bain-marie en meng de limoenrasp erdoor. Laat het vervolgens afkoelen.

Schep kleine bolletjes van het kokosmengsel, met behulp van een kleine ijslepel of twee lepeltjes, en leg deze op de bakplaat. Schuif de bakplaat bovenin de oven en bak de kokosmakronen daar ongeveer 12 minuten. Zet de bakplaat vervolgens midden in de oven en bak de makroontjes nog 2-5 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn.

Laat de kokosmakronen na het bakken afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (15)
Charel Kamphuis 2021-09-15 20:23:31

Kan ik er ook kleurstof door doen zonder dat dit invloed heeft op het eindresultaat (behalve de kleur)?

Beantwoorden
CH
Tanja 2021-09-12 16:09:29

Ik bak al jaren kokosmakronen, maar zo lekker als dit heb ik ze nog nooit gehad. Ik vond het eerst veel 'gedoe', maar het is het echt waard. Enige nadeel is dat ze op zijn voor je het weet :-)

Beantwoorden
TA
Gerty 2021-08-31 21:27:30

Ik verdubbelde alle ingrediënten maar het lukte niet om het geheel au bain marie op temperatuur te krijgen; na een uur ‘aubainmariën’ was het en bleef het een onsamenhangende massa.
Kan dat gebeuren doordat de hoeveelheid te groot was?

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-09-13 08:35:54

Dat is gek, het zou prima moeten gaan. Een uur is ook echt lang. Het zou in veel kortere tijd moeten kunnen. Zat er wel genoeg kokend water in de pan?

Beantwoorden
Gerty 2021-09-13 18:59:36

Jazeker, echt aubainmarie: laag kokend water en de beslagkom erboven - niet erop/erin.
Dan blijft het een raadsel? Kan het dan toch aan de verdubbeling van de ingrediënten hebben gelegen?

Beantwoorden
GE
Wanda 2021-08-22 17:28:10

Klinkt heerlijk maar kan ik de suiker en honing vervangen door bijvoorbeeld een stevia product? De koolhydraatarme versie die ik gebakken is wel lekker maar.....

Groetjes Wanda

Beantwoorden
WA
Rutger 2021-09-13 10:10:41

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar suiker en honing dragen wel echt bij aan de structuur, dus die wordt wel iets anders.

Beantwoorden
Marieta 2021-06-16 12:36:48

Als je de limoen wil vervangen voor citroen, kan dat 1 op 1?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-22 10:33:46

Je kunt dan de rasp van een halve citroen gebruiken.

Beantwoorden
Philip van essen 2021-06-12 02:20:27

Hoi rutger
Ik ben een kok en wil graag dit recept gebruik voor een dessert.
Maar ik wil wel daar graag jouw toestemming voor.
Philip

Beantwoorden
PH
Rutger 2021-06-14 08:52:51

Hoi! Tuurlijk mag je die gebruiken!

Beantwoorden
Frits 2021-05-30 10:52:20

Gebruik je meestal de hetelucht stand of de roostwr stand van je oven, bijvoorbeeld voor dit recept?

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-05-31 10:17:40

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Paco 2021-05-26 16:51:57

ze zijn heerlijk, ipv vanille heb ik rum extract gebruikt. nadat ze afgekoeld waren heb ik de bovenkant in de chocolade gedoopt.

Beantwoorden
PA
Annemieke Pas 2021-05-06 22:42:10

Hoi Rutger, kan ik het mengsel ook de avond van tevoren maken zodat ik de koekjes alleen nog maar hoef af te bakken de dag erna?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-05-10 08:07:57

Ik denk dat het wel kan, maar zelf heb ik dit nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
G.C. 2019-12-14 15:28:21

Jammer dat de tekst niet is op te slaan als PDF, uitprinten is zonde van het papier!!

Beantwoorden
G.
Rutger 2019-12-16 10:46:42

Goed aandachtspunt, daar had ik nog niet bij stil gestaan. Wellicht dat we dit in de toekomst kunnen realiseren.

Beantwoorden
Wendy 2019-11-21 15:39:14

Hoe krijg je deze makronen of die uit je boek aan de binnenkant klef sticky zoals bij kokoskransen?

Beantwoorden
WE
Rutger 2019-11-22 11:30:15

Kokoskransen worden op een net andere manier gemaakt. Daardoor worden die nog wat meer sticky. Dat effect kun je met dit recept minder bereiken. Het recept voor kokosmakronen op die manier staat in mijn Koekjesbijbel.

Beantwoorden
Wendy 2019-11-24 19:41:07

Ah fijn dat boek ga ik toch al kopen. Heet dat recept dan gewoon kokoskrans in je boek?

Beantwoorden
WE
Rutger 2019-11-25 13:41:17

Het heet kokosmakronen en ze staan op bladzijde 435.

Beantwoorden
Erick 2019-02-27 10:24:04

Bedoelen jullie hier limoensap en geraspte limoen of alleen geraspte limoen?

Beantwoorden
ER
Rutger 2019-03-04 17:33:47

Alleen de rasp van de limoen.

Beantwoorden
Big Mamma Marmelades 2018-10-18 14:43:08

Ik maakte ze met bloem. Ging prima! Heerlijke makroontjes.
Overigens deed ik eiwitten met suiker, zout en limoen in de pan. Verhitten tot de suiker was opgelost. Kokos toevoegen en scheppend opwarmen tot 50/55 graden. Van vuur af bloem erdoor scheppen. Klaar is kees. Verrukkulluk!

Beantwoorden
BI
Esther 2018-10-17 13:27:07

Hoi Rugter,

kan ik het amandelmeel ook vervangen door bloem ivm een amandel allergie?

Beantwoorden
ES
Rutger 2018-10-22 11:07:03

Volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden
Ineke 2018-10-17 09:38:29

Het recept ziet er goed uit!
Kan ik de limoen ook weglaten? Dat het dan gewone kokosmakronen zijn?

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-10-22 11:09:04

Dat kan zeker!

Beantwoorden