Ingrediëntenlijst
  • Voor de limoen-kokosmakronen
  • 175 gr geraspte kokos
  • 25 gr amandelmeel
  • 4 eiwitten (120 gr)
  • 200 gr fijne suiker
  • 1 el honing
  • ½ tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 1 limoen, rasp

Dit recept voor kokosmakronen met limoen heb ik niet zelf bedacht, maar dat maakt niets uit voor de heerlijke smaak van deze koekjes! Deze limoen-kokosmakronen proefde ik voor het eerst toen ik Manuela tegenkwam op een bakbeurs en een van haar versgebakken koekjes aangeboden kreeg. Superlekker waren ze: knapperig van buiten, chewy van binnen en het frisse van de limoen maakte het helemaal af. Gelukkig was het recept voor deze koekjes niet geheim en mag ik het delen met jullie.

Bakkersdochter Manuela deed in 2016 mee aan Heel Holland Bakt en heeft daarna haar eigen bakstudio geopend in Roosendaal. Daar kun je verschillende workshops volgen, zowel van Manuela als van andere (bekende) bakkers. Check de website van het Baklokaal om te kijken welke workshops er aangeboden worden.

Kokosmakronen

Limoen-kokosmakronen maken

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe alle ingrediënten, behalve de limoenrasp, in een hittebestendige kom en meng alles goed door elkaar. Zet de kom op een pan met kokend water (zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt) en verhit de kokosmassa au bain-marie al roerend tot 55 °C. De suiker en honing zijn hierna opgelost en het mengsel begint aan de bodem van de kom te plakken. Haal de kom van de pan met kokend water en meng de limoenrasp door het mengsel. Laat het vervolgens goed afkoelen.

Limoen-kokosmakronen bakken

Gebruik twee lepeltjes of een kleine ijslepel en schep kleine bolletjes van het kokosmengsel op de met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat vervolgens bovenin de oven en bak de kokos-limoenmakronen daar ongeveer 12 minuten. Verplaats de bakplaat daarna naar het midden van de oven en bak de koekjes nog 2-5 minuten, totdat ze mooi goudbruin zijn. 

Laat de limoen-kokosmakronen na het bakken afkoelen op een rooster.

Meer koekrecepten met kokos

Deze limoen-kokosmakronen zijn gemaakt zonder ouwel. Wil je juist een recept met dit eetbare papier of ben je op zoek naar een basisrecept zonder limoen? Bekijk dan mijn kokosmakronen recept.

Fan van kokos? Probeer dan ook eens van mijn andere recepten voor koekjes met kokos:

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (22)
Ineke 2018-10-17 09:38:29

Het recept ziet er goed uit!
Kan ik de limoen ook weglaten? Dat het dan gewone kokosmakronen zijn?

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-10-22 11:09:04

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Esther 2018-10-17 13:27:07

Hoi Rugter,

kan ik het amandelmeel ook vervangen door bloem ivm een amandel allergie?

Beantwoorden
ES
Rutger 2018-10-22 11:07:03

Volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden
Big Mamma Marmelades 2018-10-18 14:43:08

Ik maakte ze met bloem. Ging prima! Heerlijke makroontjes.
Overigens deed ik eiwitten met suiker, zout en limoen in de pan. Verhitten tot de suiker was opgelost. Kokos toevoegen en scheppend opwarmen tot 50/55 graden. Van vuur af bloem erdoor scheppen. Klaar is kees. Verrukkulluk!

Beantwoorden
BI
Erick 2019-02-27 10:24:04

Bedoelen jullie hier limoensap en geraspte limoen of alleen geraspte limoen?

Beantwoorden
ER
Rutger 2019-03-04 17:33:47

Alleen de rasp van de limoen.

Beantwoorden
Wendy 2019-11-21 15:39:14

Hoe krijg je deze makronen of die uit je boek aan de binnenkant klef sticky zoals bij kokoskransen?

Beantwoorden
WE
Rutger 2019-11-22 11:30:15

Kokoskransen worden op een net andere manier gemaakt. Daardoor worden die nog wat meer sticky. Dat effect kun je met dit recept minder bereiken. Het recept voor kokosmakronen op die manier staat in mijn Koekjesbijbel.

Beantwoorden
Wendy 2019-11-24 19:41:07

Ah fijn dat boek ga ik toch al kopen. Heet dat recept dan gewoon kokoskrans in je boek?

Beantwoorden
WE
Rutger 2019-11-25 13:41:17

Het heet kokosmakronen en ze staan op bladzijde 435.

Beantwoorden
G.C. 2019-12-14 15:28:21

Jammer dat de tekst niet is op te slaan als PDF, uitprinten is zonde van het papier!!

Beantwoorden
G.
Rutger 2019-12-16 10:46:42

Goed aandachtspunt, daar had ik nog niet bij stil gestaan. Wellicht dat we dit in de toekomst kunnen realiseren.

Beantwoorden
Annemieke Pas 2021-05-06 22:42:10

Hoi Rutger, kan ik het mengsel ook de avond van tevoren maken zodat ik de koekjes alleen nog maar hoef af te bakken de dag erna?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-05-10 08:07:57

Ik denk dat het wel kan, maar zelf heb ik dit nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Paco 2021-05-26 16:51:57

ze zijn heerlijk, ipv vanille heb ik rum extract gebruikt. nadat ze afgekoeld waren heb ik de bovenkant in de chocolade gedoopt.

Beantwoorden
PA
Frits 2021-05-30 10:52:20

Gebruik je meestal de hetelucht stand of de roostwr stand van je oven, bijvoorbeeld voor dit recept?

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-05-31 10:17:40

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Philip van essen 2021-06-12 02:20:27

Hoi rutger
Ik ben een kok en wil graag dit recept gebruik voor een dessert.
Maar ik wil wel daar graag jouw toestemming voor.
Philip

Beantwoorden
PH
Rutger 2021-06-14 08:52:51

Hoi! Tuurlijk mag je die gebruiken!

Beantwoorden
Marieta 2021-06-16 12:36:48

Als je de limoen wil vervangen voor citroen, kan dat 1 op 1?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-22 10:33:46

Je kunt dan de rasp van een halve citroen gebruiken.

Beantwoorden
Wanda 2021-08-22 17:28:10

Klinkt heerlijk maar kan ik de suiker en honing vervangen door bijvoorbeeld een stevia product? De koolhydraatarme versie die ik gebakken is wel lekker maar.....

Groetjes Wanda

Beantwoorden
WA
Rutger 2021-09-13 10:10:41

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar suiker en honing dragen wel echt bij aan de structuur, dus die wordt wel iets anders.

Beantwoorden
Gerty 2021-08-31 21:27:30

Ik verdubbelde alle ingrediënten maar het lukte niet om het geheel au bain marie op temperatuur te krijgen; na een uur ‘aubainmariën’ was het en bleef het een onsamenhangende massa.
Kan dat gebeuren doordat de hoeveelheid te groot was?

Beantwoorden
GE
Gerty 2021-09-13 18:59:36

Jazeker, echt aubainmarie: laag kokend water en de beslagkom erboven - niet erop/erin.
Dan blijft het een raadsel? Kan het dan toch aan de verdubbeling van de ingrediënten hebben gelegen?

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-09-13 08:35:54

Dat is gek, het zou prima moeten gaan. Een uur is ook echt lang. Het zou in veel kortere tijd moeten kunnen. Zat er wel genoeg kokend water in de pan?

Beantwoorden
Tanja 2021-09-12 16:09:29

Ik bak al jaren kokosmakronen, maar zo lekker als dit heb ik ze nog nooit gehad. Ik vond het eerst veel 'gedoe', maar het is het echt waard. Enige nadeel is dat ze op zijn voor je het weet :-)

Beantwoorden
TA
Charel Kamphuis 2021-09-15 20:23:31

Kan ik er ook kleurstof door doen zonder dat dit invloed heeft op het eindresultaat (behalve de kleur)?

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-09-20 07:46:28

Dat kan prima.

Beantwoorden
Con Schliszka 2021-09-26 11:39:49

Nog nooit lekkerder makronen gehad. Bedankt Rutger.

Beantwoorden
CO
Marjet 2021-11-27 10:55:49

hoi, ga ze zo bakken maar eerst 12 min. bovenin de oven en dan 2 à3 mij. in t midden om ze bruin te bakken....🤔
is t soms andersom.....?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-30 13:50:46

Dat klopt wat je zegt

Beantwoorden
Marjet 2021-11-27 11:33:11

allemachtig Rutger
ze zijn werkelijk fantastisch.
dat zeg ik, die niet van de supermarkt kokosmacronen houdt.
echt zalig

Beantwoorden
MA
Marjet 2021-11-27 11:56:15

allemachtig Rutger
ze zijn werkelijk fantastisch.
dat zeg ik, die niet van de supermarkt-kokosmacronen houd.
echt zalig, dankjewel
ook Manuela bedankt💪🏻

Beantwoorden
MA
Zara 2022-01-21 14:42:26

Hoeveel makronen haal je ongeveer uit 1x het recept? Ik vind het lastig in te schatten hoe groot de hoopjes beslag moeten zijn zodat ze inderdaad chewy van binnen worden en knapperig van buiten

Beantwoorden
ZA
Rutger 2022-01-22 12:21:22

Hi! Ik heb ze niet geteld toen ik ze bakte, dat weet ik niet meer.

Beantwoorden
Karen Hoedjes 2022-02-23 12:53:39

Heerlijk zijn ze. Helaas had ik geen honing en citroen in huis. Maar wel lemoncurd. Dus ik hem er een eetlepel ervan doorgegaan. En dat is ook erg lekker.

Beantwoorden
KA
Paul 2022-03-16 10:19:29

Wat zijn deze lekker zeg 😄

Beantwoorden
PA
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.