Ingrediëntenlijst
  • Voor de kokosmakronen
  • 175 gr geraspte kokos
  • 25 gr amandelmeel
  • 4 eiwitten (120 gr)
  • 200 gr fijne suiker
  • 1 el honing
  • ½ tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 1 limoen, rasp

Vorig jaar kwam ik Manuela tegen op een bakbeurs en daar proefde ik één van haar kokosmakroontjes, die zij daar vers gebakken had. Superlekker waren ze; knapperig van buiten, iets chewy van binnen en een frisse touch door de limoen. Gelukkig was haar kokosmakronen recept niet geheim en mocht ik het delen. Hierbij dus het heerlijke recept van Manuela’s kokosmakronen.

Bakkersdochter Manuela deed in 2016 mee aan Heel Holland Bakt en heeft daarna haar eigen bakstudio geopend in Roosendaal. Daar kun je verschillende workshops volgen, zowel van Manuela zelf als van andere (bekende) bakkers. Check vooral de website van het Baklokaal om te kijken welke workshops er aangeboden worden.

Kokosmakronen

Bereiding: Kokosmakronen met limoen

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe alle ingrediënten, behalve de limoenrasp, bij elkaar in een hittebestendige kom en meng deze door elkaar. Zet de kom op een pan met kokend water (zorg er voor dat de bodem van de kom het water niet raakt) en verhit de kokosmassa al roerend tot 55 °C. De suiker en honing zijn dan opgelost en de massa begint aan de bodem van de kom te plakken. Haal de kom van de bain-marie en meng de limoenrasp erdoor. Laat het vervolgens afkoelen.

Schep kleine bolletjes van het kokosmengsel, met behulp van een kleine ijslepel of twee lepeltjes, en leg deze op de bakplaat. Schuif de bakplaat bovenin de oven en bak de kokosmakronen daar ongeveer 12 minuten. Zet de bakplaat vervolgens midden in de oven en bak de makroontjes nog 2-5 minuten, tot ze mooi goudbruin zijn.

Laat de kokosmakronen na het bakken afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Big Mamma Marmelades 2018-10-18 14:43:08

Ik maakte ze met bloem. Ging prima! Heerlijke makroontjes.
Overigens deed ik eiwitten met suiker, zout en limoen in de pan. Verhitten tot de suiker was opgelost. Kokos toevoegen en scheppend opwarmen tot 50/55 graden. Van vuur af bloem erdoor scheppen. Klaar is kees. Verrukkulluk!

Beantwoorden
BI
Esther 2018-10-17 13:27:07

Hoi Rugter,

kan ik het amandelmeel ook vervangen door bloem ivm een amandel allergie?

Beantwoorden
ES
Rutger 2018-10-22 11:07:03

Volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden
Ineke 2018-10-17 09:38:29

Het recept ziet er goed uit!
Kan ik de limoen ook weglaten? Dat het dan gewone kokosmakronen zijn?

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-10-22 11:09:04

Dat kan zeker!

Beantwoorden