Met dit recept kun je zelf de lekkerste kattentongen bakken! Kattentongen – ook wel langues de chat genoemd – maak je met een roerdeeg. Dat is een deeg waarvoor je de ingrediënten eigenlijk alleen maar door elkaar hoeft te roeren. Het deeg blijft wat zachter dan ander koekjesdeeg, waardoor je het met een spuitzak kunt verwerken. Belangrijk bij een roerdeeg is dat je het deeg niet luchtig klopt, zoals je dat bijvoorbeeld wel voor dit spritsen recept doet. Doordat het deeg niet luchtig is, loopt het tijdens het bakken uit tot prachtige dunne kattentongen.

Kattentongen

Zelf vind ik dat deze koekjes op een siliconen bakmatje net iets mooier bakken dan op bakpapier; ze lopen dan gelijkmatiger uit. Met dit recept kun je 40-50 kattentongen bakken.

Kattentongen met chocolade

Het is erg lekker om de kattentongen na het afkoelen gedeeltelijk in getempereerde chocolade te dopen. Leg de koekjes na het dopen in de chocolade op een stuk bakpapier of een siliconen matje. Naar wens kun je de chocolade nog bestrooien met wat lekkers, zoals wat gehakte geroosterde noten of kokosschaafsel.

kattentongen chocolade
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr poedersuiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 150 gr bloem

Recept kattentongen

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier of met een siliconen bakmatje.

Roer de boter, poedersuiker, het zout en vanille-extract glad in een kom. Roer het ei en tot slot de bloem erdoor. Het deeg mag niet te luchtig worden, klop het dus niet op maar roer alles enkel tot een glad deeg. Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 9 millimeter.

Spuit het deeg in staafjes van ongeveer 8 centimeter lengte op de bakplaat. Houd voldoende tussenruimte, want de koekjes lopen in de oven nog wat uit.

Bak de koekjes in 7-12 minuten tot de randjes goudbruin zijn; het midden blijft nog wat lichter. Laat ze afkoelen op een rooster.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (6)
Eva 2020-09-16 08:22:53

Ik heb geen siliconen bakmatje. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de kattentongen toch mooi uitlopen?
Zou het helpen om een vel bakpapier lichtjes in te vetten?
Enorm bedankt voor het recept, ik was hier toevallig naar op zoek 😀

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-09-21 12:35:09

Bakpapier werkt ook prima en zeker als je dat eerst nog licht invet.

Beantwoorden
Suzanne 2021-02-19 21:19:43

Klopt het dat het best een stevig en dik deeg is?

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-02-21 09:14:12

Het is redelijk dik ja, tijdens het bakken loopt het uit. Was de boter wel goed op kamertemperatuur?

Beantwoorden
Gerard 2022-02-09 16:40:45

Kan je in plaats van gewone bloem ook glutevrije bloem gebruiken.

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-02-15 08:47:58

Dat durf ik je bij dit recept niet met zekerheid te zeggen, maar ik denk dat het met een glutenvrije bloemmix ook wel moet lukken.

Beantwoorden
Niek 2022-02-11 13:31:35

Hallo ik heb eenvraag mijn beslag word maar niet glad wat moet ik doen

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-02-15 08:37:27

Heb je de bloem gezeefd? Was de boter goed op kamertemperatuur? Dan vooral goed roeren tot het glad is.

Beantwoorden
Ria Scholtes 2022-04-06 18:34:55

Lijken mij heerlijke koekjes maar één vraagje : op welke hoogte moet de bakplaat ? Weet dit eigenlijk nooit. Bij voorbaat dankjewel !

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-04-10 10:53:29

Hoi! Dat lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Mandy Harrewijn-Oldenhof 2022-04-09 16:06:44

Wat een heerlijke koekjes!
We moeten ze goed opbergen 😉

Beantwoorden
MA

U kunt niet meer reageren.