Geniet van deze heerlijke karamel-pecannoot koekjes! Het koekjesdeeg is verrijkt met stukjes karamel en gehakte pecannoten en daarnaast is het extra op smaak gebracht met sinaasappelrasp. Deze combinatie van warme smaken levert waanzinnig lekkere koekjes op.

Karamel koekjes met pecannoot en sinaasappel

Met dit recept kun je ongeveer 40 karamel koekjes bakken. Als je de koekjes na het afkoelen luchtdicht verpakt kun je ze zeker 2 weken bewaren.

Karamel koekjes met pecannoot en sinaasappel
Ingrediëntenlijst
  • Voor de karamel
  • 100 gr suiker
  • 30 ml water
  • Voor het deeg
  • 190 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • rasp van 1 sinaasappel
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 100 gr pecannoten, grof gehakt
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Karamel koekjes maken

Begin met het maken van de karamel. Doe de suiker en het water in een pannetje en laat de suiker op middelhoog vuur goudbruin karamelliseren. Roer niet in de karamel. Meer informatie over zelf karamel maken vind je hier! Giet de goudbruine karamel op een stuk bakpapier en laat het afkoelen. Hak de afgekoelde karamel in kleine stukjes. Dit kan met een mes of door de karamel een paar keer te pulseren in een keukenmachine met messen.

Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, het vanille-extract, de sinaasappelrasp en het zout in een kom en meng dit door elkaar. Dat kan met je handen of met een mixer met deeghaken. Meng het halve ei erdoor. Voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Kneed er tot slot de gehakte pecannoten en karamelstukjes door. Verdeel het deeg in twee rollen met een doorsnede van 3-4 centimeter. Verpak de rollen in plasticfolie en laat ze minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Snijd de deegrollen in plakjes van 1 centimeter dik en leg die met wat tussenruimte op de bakplaat. Bak de karamel koekjes in 16-21 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (9)
Christine Spelten 2021-01-24 10:24:43

De koekjes zien er ontzettend lekker uit en ik ga ze zeker binnenkort maken.
Ik heb wel nog een vraag over de plaats van het bakblik in de oven, is dat in het midden?

vriendelijke groet,
Christine

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-01-25 08:38:07

Hoi. Dat is inderdaad het midden. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Mique Lasance 2021-01-25 21:34:50

Ze zijn werkelijk geweldig! Dank Rutger voor het delen.

Beantwoorden
MI
christina 2021-01-27 23:11:09

alle recepten van rutger zijn heerlijk, alleen zo slecht voor de lijn!!!

Beantwoorden
CH
Lisette 2021-01-29 09:22:16

Heerlijke frisse en smaakvolle koekjes!

Beantwoorden
LI
Hanny 2021-01-29 23:32:13

Heerlijke koekjes en makkelijk te maken!
Ik ga ze zeker vaker bakken!

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-02-01 11:17:34

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
DA 2021-01-30 15:22:11

Redelijk knapperig maar ook een beetje taai. Prima recept maar nog geen 10 van het test panel helaas,...

Beantwoorden
DA
Caroline 2021-02-09 12:07:42

Heerlijk zijn ze en makkelijk te maken. Echt een koekje voor nu bij de warme chocomelk. Ons testpanel gaf unaniem wel een dikke 10.

Beantwoorden
CA
Anja 2021-03-17 18:27:30

Toen ik de koekjes ging bakken liep de karamel uit... De smaak is heerlijk alleen ze zien er niet zo mooi uit. Wat heb ik niet goed gedaan?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-03-21 13:25:40

Dat kan gebeuren. Je kunt het altijd nog - als de koekjes net uit de oven komen - met een spatel iets terugduwen tegen de koekjes aan.

Beantwoorden
Lotte 2021-12-19 10:20:07

Heerlijke koekjes! Ik vraag me af wat het doel is van het ei in dit recept, wat gebeurt er als ik dit weglaat? Ik heb een vegan vriendin die ik graag mee wil laten genieten van dit lekkers

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-12-21 08:01:19

Dat kun je altijd proberen, wellicht dat je dan net iets meer (plantaardige) boter moet toevoegen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.