Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 140 gr boter, op kamertemperatuur
  • 160 gr fijne suiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • ¼ tl zout
  • 200 gr bloem
  • 1 el kaneelpoeder
  • ½ tl baking soda
  • ¼ tl bakpoeder
  • 100 gr pecannoten, grof gehakt
  • Verder nodig
  • 100 gr fijne suiker
  • 1 el kaneelpoeder

Deze kaneelkoeken met pecannoten zijn favoriet bij ons thuis; ze zijn knapperig vanbuiten en nog lekker smeuïg vanbinnen. Dat komt onder andere door de combinatie van zowel bakpoeder als baking soda in dit recept, daardoor rijzen de koeken extra mooi. Het deeg voor deze kaneelkoekjes kun je ook heel goed invriezen. Maak bolletjes van het deeg, rol die door de kaneelsuiker en druk ze plat. Verpak ze dan luchtdicht en vries ze in. Zo kun je op een later moment snel genieten van versgebakken koeken. Als je het deeg bevroren in de oven doet wordt de baktijd wel 2-4 minuten langer. Met dit kaneelkoeken recept kun je 13-17 koeken bakken.  

Zelf kaneelkoeken bakken

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe voor het deeg de boter, fijne suiker, het ei en zout in een kom en meng deze. Dit kan met je handen of met een (hand)mixer met deeghaken. Voeg de bloem, kaneel, baking soda en het bakpoeder toe en kneed alles met je handen tot een deeg. Kneed tot slot de gehakte pecannoten door het deeg.

Meng de overige fijne suiker met de extra kaneel. Vorm bolletjes van het deeg met een doorsnede van 4 centimeter. Rol de deegbolletjes door de kaneelsuiker, zodat ze rondom bedekt zijn met een laagje. Leg deze op de bakplaat en druk ze plat tot ruim 1 centimeter dikte. Houd voldoende ruimte tussen het deeg, de koeken rijzen behoorlijk in de oven.

Bak de koeken 8-13 minuten. Laat de koeken na het bakken afkoelen op een rooster..

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
Marleen Knuivers 2020-03-27 17:49:34

Hallo Rutger, door de coronacrisis is overal de bloem uitverkocht, nu heb ik zelfrijzend bakmeel mee genomen.
Moet ik dan toch gist en backingpowder toevoegen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-03-30 10:34:53

Je kunt voor dit recept nog 1/4 tl baking soda toevoegen. Bakpoeder is niet meer nodig met zelfrijzend bakmeel.

Beantwoorden
Jeanet 2020-03-17 08:57:06

Gisteravond gemaakt en Manmanman wat zijn ze me toch een partij lekker! Ik haalde 15 koeken uit dit recept en de helft is al op. De volgende keer doe ik er wat minder suiker in want wij vonden ze wel wat aan de zoete kant. De crunchie buitenkant en en ietsjes chewy binnenkant maakt ze waanzinnig! Zéker icm de lekkere pecannoten!
Dit is een blijvertje!

Beantwoorden
JE
Marie-Louise 2020-03-13 11:29:29

Hoi Rutger, gisteren deze lekkere koeken gebakken. Maar bij mij blijven ze niet zo dik. Ze lopen erg uit waardoor ze dunner worden. De kleur is grauwer dan jouw koeken.
En hoef je bij backing soda geen zure vloeistof toe te voegen? Kun je ook gewoon meer bakpoeder gebruiken?
Wat is de reden dat je beide producten gebruikt?
Groet, Marie-Louise

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-03-16 09:19:38

Hoi! Je kunt het deeg tussendoor nog in de koelkast liggen, daardoor zullen ze minder uitlopen. De kleur van de koeken heeft te maken met de kaneel, die kan per merk verschillen. Voor baking soda heb je inderdaad iets zuurs nodig, maar dat zit in bakpoeder. Vandaar de combinatie van bakpoeder en baking soda. Je kunt ook 2 theelepels bakpoeder proberen en dan de baking soda achterwege laten, dat geeft een net anders resultaat.

Beantwoorden
Annelot 2020-03-12 01:15:51

Hoi Rutger, kan ik de pecan noten eruit laten ivm een noten allergie? Of moet ik het ergens door vervangen? :)

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-03-16 09:21:25

Je kunt de noten er prima uit laten.

Beantwoorden
Mieke 2020-03-11 23:51:32

Mijn verzie van deze koekjes zien eerder grijs dan mooi bruin. Geen idee waarom. Enig idee? Ik heb al een nieuw bakje kaneelpoeder gekocht, hielp niet.
Groet Mieke

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-03-16 09:23:39

Het verschilt per soort/merk kaneelpoeder hoe bruin het is.

Beantwoorden