Zin in een hartige snack? Kaaskoekjes zijn eigenlijk altijd een succes en al helemaal als je een echte kaasliefhebber bent. Er zijn online veel 1-ingrediënt-kaaskoekjes te vinden, maar voor dit kaaskoekjes recept gebruik ik net wat meer ingrediënten. Zo krijg je een écht koekje van (eigen) deeg, het levert je een hele stapel lekkere, knapperige kaaskoekjes en het recept is alsnog heel makkelijk en snel te maken.

Deze smakelijke en krokante koekjes zijn perfect als snack tijdens een avondje op de bank óf als borrelhapje tijdens een feestje met familie of vrienden. Met dit kaaskoekjes recept maak je gemakkelijk een trommel vol hartige koekjes, want het recept is goed voor zo’n 30-40 kaaskoekjes. 

Tip: naast deze hartige koekjes kun je ook heel goed andere borrelhapjes met kaas maken. Probeer bijvoorbeeld eens een van deze andere recepten:

Welke geraspte kaas gebruiken voor kaaskoekjes?

Voor dit recept gebruik ik oude kaas, maar je kunt ook een andere soort geraspte kaas gebruiken. Wil je bijvoorbeeld Parmezaanse kaaskoekjes maken? Ook die kun je makkelijk maken met dit recept. Je hoeft alleen de geraspte oude kaas te vervangen voor Parmezaanse kaas. Natuurlijk kun je ook andere kaas gebruiken óf meerdere kaassoorten met elkaar mixen. Het testen van verschillende soorten kazen is een mooi excuus om deze koekjes extra vaak te maken!

Het leuke aan deze kaaskoekjes is dat je niet alleen met de kaassoort kunt variëren, maar ook met de specerijen. In dit recept voeg ik alleen kerriepoeder toe aan het deeg, maar deze kaaskoekjes zijn ook erg lekker met wat (gerookte) paprikapoeder of een snufje chilipoeder.

Hoe bewaar je deze snelle kaaskoekjes?

Met dit recept geniet je van een hele trommel vol lekkere kaaskoekjes. Op een feestje gaan deze koekjes waarschijnlijk snel op, maar je kunt ze ook heel goed bewaren. Laat de koekjes goed afkoelen zodra ze uit de oven komen en verpak ze vervolgens luchtdicht in een goed afsluitbare trommel of plastic zak.

Je kunt ook goed een grote hoeveelheid deeg voor de kaaskoekjes maken en het extra deeg invriezen. Zo geniet je op een later moment nog sneller van versgebakken kaaskoekjes. Zin in kaaskoekjes? Je hoeft het ontdooide deeg dan alleen nog uit te rollen, uit te steken en te bestrooien met extra geraspte kaas. Daarna even kort bakken en smullen maar!

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr oude kaas, geraspt
  • ½ tl kerriepoeder
  • ½ tl zout
  • 225 gr bloem
  • peper
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • 75 gr oude kaas, geraspt, om te bestrooien
  • bloem, voor het werkblad
kinderbakboek banner mob

Zelf kaaskoekjes maken

Doe de boter in een kom en klop deze in enkele minuten romig met een (hand)mixer met garde(s). Meng de geraspte kaas en het kerriepoeder door de boter en breng op smaak met het zout en wat peper. Voeg tot slot de bloem toe en meng alles met je handen tot je een bal van het deeg kunt vormen. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Kaaskoekjes bakken

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ½ centimeter. Steek of snijd koekjes uit de deegplak met een doorsnede van ongeveer 5 centimeter en leg ze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met wat extra geraspte kaas. Bak de kaaskoekjes in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Annie 2021-11-10 10:12:22

Wat lekker lijkt dit 👍

Maar hoe kan ik een glutenvrij kaas koekje maken ?

Beantwoorden
AN
Mart jansen 2021-11-10 10:19:49

Probeer eens boekweitmeel ( is geen graan)

Beantwoorden
MA
Ingrid 2021-12-24 17:14:17

Ik heb ze gemaakt, maar klopt de verhouding boter/bloem wel? Ze smaken wat helaas wat melig.

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-12-27 14:06:54

De verhouding klopt wel. En het klopt ook dat de textuur anders is dan bijvoorbeeld zandkoekjes. Dat komt ook omdat er geen suiker in deze koekjes zit.

Beantwoorden
J.M. van der Laan 2022-01-09 00:44:59

Zoals je zegt, ze zijn ontzettend lekker!!
Dank je wel.
José

Beantwoorden
J.

U kunt niet meer reageren.