Wat zijn Jodenkoeken?

Jodenkoeken of jodekoeken zijn eenvoudige en ontzettend lekkere koeken. In mijn Koekjesbijbel staat een heerlijk jodenkoeken recept. Maar waar komen deze koeken vandaan? Er zijn verschillende verklaringen voor de naam jodenkoek (in de handel ook Jodekoek genoemd). Er wordt gezegd dat de koeken voor het eerst gebakken zijn door bakker De Joode, maar het zou ook kunnen dat de koeken juist veel door joden werden gebakken. Het is dus niet met zekerheid te zeggen waar de naam van deze koeken vandaan komt. Om die reden worden de koeken op 2 manieren geschreven: jodenkoeken en jodekoeken. Hoe je ze ook schrijft, deze zelfgebakken jodenkoeken zijn in elk geval waanzinnig lekker!

Jodekoeken

Dit recept en nog 170 andere koekjes vind je in Koekjesbijbel! Check hier voor meer informatie!

koekjesbijbel

jodekoeken recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 140 gr witte basterdsuiker
  • ¼ citroen, rasp
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 125 gr bloem
  • 125 gr Zeeuwse bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf jodenkoeken bakken

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp, het vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar. Meng het halve ei erdoor, voeg beide soorten bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

jodekoeken recept

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Check dit artikel voor hulp bij het uitrollen van het koekjesdeeg! Gebruik een gekartelde uitsteker met een doorsnede van 8-10 centimeter en steek daarmee cirkels uit het deeg. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.

Leg de koeken op de bakplaat en bak ze in 14-19 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: Voor extra smaak kun je ½-1 theelepel kaneelpoeder aan het deeg toevoegen.

Tip: Dip de bodem van de koeken in pure chocolade nadat ze zijn afgekoeld. Jodenkoeken met chocolade zijn een heerlijke combinatie.

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (14)
Vera 2018-08-19 09:39:50

Hoi Rutger, ik heb geen Zeeuwse bloem in huis, kan het ook met gewone bloem?

Beantwoorden
VE
Rutger 2018-08-20 13:50:02

Het kan ook met gewone bloem, maar met Zeeuwse bloem worden de koeken lekkerder. Alles over Zeeuwse bloem vind je hier: https://www.rutgerbakt.nl/zeeuwse-bloem/

Beantwoorden
DC van Barneveld 2018-08-19 09:57:38

Ja vertel eens,wat is zeeuwse bloem,ik ken het ook niet,

Beantwoorden
DC
Rutger 2018-08-20 13:49:50

Het kan ook met gewone bloem, maar met Zeeuwse bloem worden de koeken lekkerder. Alles over Zeeuwse bloem vind je hier: https://www.rutgerbakt.nl/zeeuwse-bloem/

Beantwoorden
Sjobo 2018-08-19 10:36:32

Typ in de zoekfunctie op Rutger z’n site “ Zeeuwse bloem” en je krijgt het antwoord!

Beantwoorden
SJ
Hennie 2018-08-19 10:41:26

Bakker bij ons in het dorp bakte vroeger ook jodenkoeken, koeken waren dunner dan huidige jodenkoeken en op het midden zat een zat een wat taaiig rondje.
Vond ze altijd erg lekker naar zie ze bergens meer. Moet zo rond 1960 zijn

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-08-20 13:48:56

Die versie ken ik niet, maar klinkt ook lekker!

Beantwoorden
Marja 2018-08-19 19:30:58

Hoi Rutger,
Het is echt jaaaaaren terug dat ik voor het laatst Jodekoeken at! Ze zaten heel vroeger (jaren 60 en begin 70 ) in een blikje met een wikkel erom. En op de wikkel stond dat ze van bakkerij de Joode kwamen! Ik zie dat blikje nog zo voor me. Later werd het een plastic bus, doorzichtig en met een wikkel aan de binnenkant en een paars plastic deksel. Toen heette het gewoon Jodekoeken. In hoeverre ik op mijn herinnering kan vertrouwen weet ik ook niet, maar dat is wat ik me herinner van Jodekoeken. Ik zet ze op mijn lijstje van “nog te bakken lekkers” en ze komen tzt echt aan de beurt!
Bedankt voor het recept en tot de volgende keer.
Een hartelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-08-20 13:48:13

Heel leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Arja 2018-08-21 10:01:14

Ik ga van de week eens langs de molen voor Zeeuws bloem, ben dol op deze koeken.

Groetjes Arja

Beantwoorden
AR
Gerard 2018-08-23 10:28:12

het rondje in het midden was kletskoppendeeg wij maakten ze in utrecht en het klopt dar het rond 1964 geweest moet zijn

Beantwoorden
GE
Rutger 2018-09-16 13:55:17

Het klinkt heerlijk in elk geval!

Beantwoorden
Hetty 2018-08-26 08:43:16

Hoi Rutger,
Ze zijn echt lekker knapperig geworden. Het zeeuwse bloem heb ik on-line bij De Zuidmolen besteld. Volgende keer bak ik ze met een kleinere uitsteekvorm, dit zijn echte uitdeelkoekjes. Ik denk dat ze ook lekker zijn met een dun laagje pure chocolade.
Bedankt voor weer een goed recept!

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-09-16 13:46:36

Met chocolade erop zijn ze inderdaad ook heerlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
M.van Bogget 2018-08-27 15:19:25

Ik verwacht dat Zeeuwse bloem bij de bakker verkopen.

Beantwoorden
M.
Janny 2020-02-27 16:42:37

Kun je jodekoeken ook met kokos maken.

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-03-03 10:45:37

Waarschijnlijk wel. Ik zou dan een klein gedeelte van de bloem vervangen door gedroogde kokosrasp.

Beantwoorden
Sylvia 2021-01-06 15:53:53

Wat is precies het verschil tussen deze koekjes en de uitsteek koekjes die je op je site hebt staan? Gewoon nieuwsgierig

Beantwoorden
SY
Rutger 2021-01-11 10:45:10

Welke uitsteekkoekjes bedoel je precies? De zandkoekjes? De verhoudingen zijn iets anders waardoor de structuur van de koek ook net ander is, en de vorm is anders natuurlijk. Ook zorgt het gedeelte Zeeuwse bloem er voor dat de Jodekoeken iets brosser zijn van structuur.

Beantwoorden
Esther Jansma 2021-01-16 16:14:18

Hoi Rutger! Ik heb deze koekjes gemaakt en ze smaken heerlijk. Bij mij is de vorm alleen helemaal uitgelopen, het gekartelde randje is eigenlijk niet meer zichtbaar (het is nu gewoon een rondje). Weet jij hoe dit komt?

Beantwoorden
ES
Rutger 2021-01-18 09:04:06

Heb je het deeg lang genoeg laten rusten in de koelkast? En niet te dikt uitgerold? Een volgende keer zou je de uitgestoken koeken ook nog kunnen laten rusten in de koelkast, om er zekerder van te zijn dat het kartelrandje zichtbaar blijft.

Beantwoorden
Michelle 2021-01-21 21:38:18

Hoi Rutger,

Hoe weeg/meet je een half ei af?

Groetjes, Michelle

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-01-25 08:51:18

Breek eerst een ei in een kommetje, klop deze kort los met een vork en gebruik daar dan 25 gram van.

Beantwoorden
Suus E 2022-05-22 15:52:42

Mijn koekjes waren een groot succes. Ik heb ze 14 min op heteluchtbstand gebakken. 22 koekjes in totaal

Beantwoorden
SU

U kunt niet meer reageren.