Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 140 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 1 eidooier, op kamertemperatuur
  • 200 gr Zeeuwse bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1/2 ei, losgeklopt
  • 50 gr amandelschaafsel
  • 50 gr fijne parelsuiker

Deze zomer is mijn nieuwste boek Koekjesbijbel uitgekomen, met daarin ruim 170 koekjesrecepten. In het boek vind je alle soorten koekjes; van oud-Hollandse koekjes tot zelfbedachte koek en van buitenlandse koekjes tot gevulde koekjes met crème of chocolade. Één van de bekendste oud-Hollandse koekjes – die natuurlijk niet in Koekjesbijbel mocht ontbreken – is de Jan Hagel. Wist je trouwens dat Jan Hagel vroeger door de elite werd gebruikt als benaming voor het gepeupel, ofwel het gewone volk. Of er een link is tussen deze benaming en de koekjes is niet duidelijk. Wat wel zeker is: deze Jan Hagel koekjes zijn waanzinnig lekker! Met dit recept bak je ongeveer 30 koekjes.

koekjesbijbel

Nieuwsgierig geworden naar meer recepten uit Koekjesbijbel? Kijk hier voor meer informatie en om het boek te bestellen!

Bereiding: Jan Hagel

Doe de boter, basterdsuiker en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng het ei erdoor en voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder en kaneelpoeder toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap ter grootte van de bakplaat met een dikte van 3 millimeter. Leg het deeg op de bakplaat en bestrijk het met ei. Bestrooi dit vervolgens met het amandelschaafsel en de fijne parelsuiker. Druk de topping met een deegroller heel licht aan.

Bak de koek in 20-25 minuten gaar. Snijd de koek na het bakken direct in rechthoekjes van 4 bij 7 centimeter. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Tip: Fijne parelsuiker, ook wel fijne greinsuiker genoemd, kun je vinden bij (online) bak- of molenwinkels. Je kunt het ook vervangen door fijngeslagen suikerklontjes.

Hier kun je Koekjesbijbel bestellen!

Foto: Saskia Lelieveld

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
marina 2018-10-27 11:11:54

Ik snap nog steeds niet waarom je recepten uit je boeken zo veel publiceerd...ik wilde de koekjes bijbel halen maar er staan nu al veel recepten online...nu twijfel ik......
Deze zien er wel heel lekker uit en ik ga ze zeker proberen

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-10-28 23:31:02

Hoi Marina. Ik heb nu een paar recepten uit Koekjesbijbel gepubliceerd om mensen enthousiast te maken over het boek. Er staan 170 koekjes in Koekjesbijbel en slechts een enkele daarvan komen online.

Beantwoorden
Arja 2018-09-01 21:05:10

In deze tijd van het jaar smaakt me dat goed bij een kopje thee.

Groetjes, Arja

Beantwoorden
AR
Aukje de Jong 2018-09-01 08:54:05

Gister net gebakken en ze zijn heerlijk! Koekjesbijbel net gekregen en probeer elke week een ander koekje te bakken. Erg blij met je boeken!

Beantwoorden
AU
Rutger 2018-09-16 13:31:29

Superleuk! Geniet er van!

Beantwoorden