- Voor het deeg
- 175 gr boter, op kamertemperatuur
- 125 gr witte basterdsuiker
- rasp van ½ citroen
- ¼ tl zout
- ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
- 250 gr bloem
- Verder nodig
- 100 gr jam naar keuze
Deze jamkoekjes zijn perfect als je makkelijk en snel iets lekkers wilt bakken. Jamkoekjes zijn in principe niets meer dan een simpel koekje met een lekkere jamvulling. Ze worden wereldwijd gemaakt, maar overal net weer wat anders.
In dit recept maak ik makkelijke jamkoekjes met een heerlijke jamvulling in het midden van het koekje. Ideaal als je weinig tijd hebt of een leuk recept zoekt om samen met kinderen te maken. Je hoeft alleen het deeg te maken, de jam er in te scheppen en vervolgens te wachten tot de koekjes gebakken uit de oven komen.
Voor dit jamkoekjes recept kun je jouw favoriete jam gebruiken of eens variëren met nieuwe smaken. Natuurlijk kun je kant-en-klare jam gebruiken uit de supermarkt, maar persoonlijk vind ik zelfgemaakte jam veel lekkerder. Probeer bijvoorbeeld een van deze jam soorten:
Met dit jamkoekjes recept maak je 35-45 koekjes.

Zelf jamkoekjes maken
Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Je kunt dit doen met je handen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng het halve ei door het mengsel en voeg tot slot de bloem toe. Kneed alles tot een deeg en verpak het in plasticfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en maak balletjes van zo’n 15 gram per stuk. Leg deze op de bakplaat, druk ze iets plat en maak een kuiltje in het midden. Schep in elk kuiltje met een theelepel een klein beetje jam.
Bak de jamkoekjes in 18-23 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.



