Deze jamkoekjes zijn perfect als je makkelijk en snel iets lekkers wilt bakken. Jamkoekjes worden ook wel confituurkoekjes genoemd en zijn in principe niets meer dan een simpel zandkoekje met een lekkere jamvulling. Deze koekjes met jam worden wereldwijd gemaakt, maar overal net weer wat anders.

In dit recept maak ik makkelijke koekjes met een heerlijke jamvulling in het midden van het zandkoekje. Ideaal als je weinig tijd hebt of een leuk recept zoekt om samen met kinderen te maken. Je hoeft alleen het deeg te maken, de jam erin te scheppen als vulling en vervolgens (on)geduldig te wachten tot de koekjes gebakken uit de oven komen. 

Met dit jamkoekjes recept maak je 35-45 koekjes.

Jamkoekjes

Zandkoekjes met jam: variëren met de vulling

In de ingrediëntenlijst van dit confituurkoekjes recept heb ik geen specifieke jam gezet, maar ‘jam naar keuze’. Het maakt namelijk niet uit wat voor jam je gebruikt. Gebruik je favoriete jam of probeer juist nieuwe smaken uit.

Voor de vulling kun je kant-en-klare jam gebruiken uit de supermarkt, maar persoonlijk vind ik zelfgemaakte jam veel lekkerder. Zelf jam maken is hartstikke leuk en heel makkelijk om te doen. Probeer bijvoorbeeld een van de volgende soorten:

Jamkoekjes

Hoe jamkoekjes bewaren?

Versgebakken jamkoekjes zijn het lekkerst, omdat ze dan nog knapperig zijn. Door het vocht in de jam kunnen de koekjes echter na verloop van tijd wat zachter worden. Als je ze luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaart, blijven ze zeker een week goed. Houd er dan wel rekening mee dat de knapperigheid langzaam minder wordt. Je kunt de koekjes ook heel goed invriezen. Verpakt in een diepvrieszakje zijn ze dan 2-3 maanden houdbaar.

Deeg bewaren

Goed verpakt in plasticfolie kun je het deeg voor de jamkoekjes maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren of tot 3 maanden in de vriezer. Zo heb je altijd de mogelijkheid om snel een flinke lading jamkoekjes te bakken!

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ½ citroen
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 250 gr bloem
  • Verder nodig
  • 100 gr jam naar keuze
Broodbakbol banner desktop
makkelijke bakboek mob

Zelf jamkoekjes maken – Stap voor stap recept

Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Je kunt dit doen met je handen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng het halve ei door het mengsel en voeg tot slot de bloem toe. Kneed alles tot een deeg en verpak het in plasticfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en maak balletjes van zo’n 15 gram per stuk. Leg deze op de bakplaat, druk ze iets plat en maak een kuiltje in het midden. Schep in elk kuiltje een klein beetje jam met een theelepel.

Bak de confituurkoekjes in 18-23 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (13)
Miny 2022-06-26 13:38:57

Hoi Rutger, kun je voor alle koekjes Zeeuws bloem gebruiken, heb namelijk nog een zak staan.

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-06-27 13:31:15

Als je de bloem helemaal vervangt door Zeeuwse bloem dan worden ze wel heel bros/kruimelig, ik zou de helft van de bloem vervangen. Het wisselt per recept hoeveel Zeeuwse bloem je kunt gebruiken.

Beantwoorden
Jessica 2022-06-27 22:06:08

Kan je de koekjes ook invriezen?

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-07-04 10:45:46

Dat kan prima. Verpak ze goed luchtdicht. Ze zullen wel iets van hun knapperigheid verliezen.

Beantwoorden
Regina 2022-07-04 16:26:36

Zijn mega lekker hen lichte basterd suiker gebeuikt

Beantwoorden
RE
A. Wieringa. 2022-07-06 20:04:36

Kan het ook met zelfrijzend bakmeel?

Beantwoorden
A.
Rutger 2022-07-11 08:14:37

De koekjes worden dan te luchtig, dat zou ik niet doen.

Beantwoorden
Willem 2022-07-10 10:03:27

Een heerlijk koekje Rutger en de complimenten voor je hartige balboek. Was een leuk vaderdag kadootje.

Beantwoorden
WI
karin spijkerman 2022-07-11 15:19:31

Heerlijke koekjes, ik heb nog 10 potten zelfgemaakte halfzoete bramenjam over, dus nu weer wat kunnen gebruiken.

Beantwoorden
KA
Madeline 2022-07-14 17:43:43

Hai Rutger ik heb even een vraagje welke bloem kan je beste gebruiken??

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-07-16 21:02:57

Tarwebloem is prima om hiervoor te gebruiken.

Beantwoorden
Renske Dijkstra 2022-08-13 08:49:40

Hallo. Kun je ook vers fruit gebruiken ipv jam? Renske.

Beantwoorden
RE
Rutger 2022-08-18 13:37:59

Dat bevat in verhouding teveel vocht, waardoor de koekjes niet knapperig zullen worden.

Beantwoorden
Eva 2022-08-16 21:06:38

Dat zou ik niet doen als u het mee in de oven doet.

Beantwoorden
EV
Marina 2022-09-07 19:24:18

Heel lekkere knapperige koekjes, de buren wzren enthousiast. Wel snel opeten want bij mij werden ze een beetje wak na enkele uren.

Beantwoorden
MA
Chiara 2022-09-08 12:36:38

Nu al afbakken, of zijn ze zaterdag dan niet meer knapperig ?

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-09-14 19:44:57

Door het vocht in de jam blijven de koekjes minder lang knapperig. Hoe verser gebakken, hoe lekkerder.

Beantwoorden
Jak 2022-09-17 19:43:28

Kan je de jam ook pas later toevoegen?

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-09-19 11:52:08

Dat gaat helaas niet.

Beantwoorden
Eva 2022-10-18 14:34:15

kan ik ze vandaag maken zijn ze dan vrijdag nog lekker?

Beantwoorden
EV
Rutger 2022-10-26 15:56:21

Door de jam in de koekjes worden ze wel iets sneller zacht dan andere knapperige koekjes.

Beantwoorden
Maud 2022-11-13 16:45:14

Hoi rutger, voor hoelang kan het deeg in de koelkast blijven?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-11-19 08:48:20

Voor 2-3 dagen, of 2-3 maanden in de vriezer.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.