Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 75 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1¾ tl kaneelpoeder
  • ¼ tl zout
  • 1-2 el water
  • 300 gr Zeeuwse bloem
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • boter of neutrale olie, om in te vetten

Knapperig van buiten, heerlijk smeuïg van binnen en een kaneelachtige smaak: Vlaardingse ijzerkoekjes zijn om je vingers bij af te likken. Dit ambachtelijke koekje is lang houdbaar en werd vroeger door Vlaardingse vissers meegenomen op zee. Maar ook op het vasteland zijn deze koekjes overheerlijk! Met dit ijzerkoekjes recept kan je eenvoudig zelf deze nostalgische koekjes bakken.

Wat zijn ijzerkoekjes?

IJzerkoekjes zijn bekende koekjes uit Vlaardingen. De koekjes danken hun naam aan de gietijzeren bakplaat waarop ze traditioneel worden gebakken. Deze Vlaardingse ijzerkoekjes worden kort en heet gebakken. Hierdoor zijn ze knapperig van buiten en van binnen nog net niet helemaal gaar. Dat maakt ze juist zo lekker! Voor dit Vlaardingse ijzerkoekjes recept gebruik ik Zeeuwse bloem

Heb ik een ijzerkoekjes plaat nodig?

Waarschijnlijk heb je geen Vlaardingse ijzerkoekjes plaat thuis. Kan je dan nog steeds ijzerkoekjes bakken? Gelukkig wel! Je kunt natuurlijk zelf een ijzerkoekjes plaat kopen of een wafelijzer (voor fijne wafels) gebruiken. Laat het wafelijzer tijdens het bakken openstaan en keer het koekje halverwege om. Als je het ijzer dicht doet, worden de koekjes te dun. 

Dit ijzerkoekjes recept is goed voor 25-30 koekjes.

Zelf ijzerkoekjes bakken 

Doe de boter, beide soorten basterdsuiker, het kaneelpoeder en zout in een kom en meng door

elkaar. Meng het water erdoor en voeg tot slot de Zeeuwse bloem toe. Kneed het tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Kneed het deeg kort door en rol het daarna op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5-7 millimeter (meer informatie hierover: deeg uitrollen). Steek of snijd er ovaalvormige koekjes van zo’n 8 centimeter lang uit. Leg ze tot gebruik opzij. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.

Verwarm de ijzerkoekjes plaat op matig vuur en vet hem licht in. Bak de ijzerkoekjes ongeveer 2 minuten, keer ze om en bak ze nogmaals zo’n 2 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster. De binnenkant van de Vlaardingse ijzerkoekjes hoeft niet helemaal gaar te zijn.

Foto: Saskia Lelieveld

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Jet 2021-07-02 07:06:22

Zijn de koekjes ook in een koekenpan te bakken?

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-07-06 09:03:23

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar volgens mij kan dat wel. Ze worden dan natuurlijk wel glad aan de buitenkant.

Beantwoorden
Patricia 2021-06-13 07:51:52

Leuk en lekker! Mijn thuisstadkoekjes.
Alleen horen ze niet knapperig te zijn aan de buitenkant 😉
Ik had voorheen ook een bskijzer maar ik kreeg de koekjes niet gied.
Lukt het andere bakker/baksters hier ook niet goed: maak er een Vlaardingse boterkoek van! Zelfde smaak alleen in t groot. Ook zeer lekker.
Het echte ijzerkoekjesmeel is ook te koop bij de Vlaardingse molen. Ze sturen ook op. In het originele recepten zitten geheime ingrediënten wat het koekje tot hèt ijzerkoekje maakt.
Dit ter extra informatie 😉

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-06-14 08:48:18

Thanks voor de extra info! Net na het bakken zijn ze wel echt knapperig vanbuiten. Maar als je ze langer bewaard wordt dat minder inderdaad.

Beantwoorden
claudia 2021-06-16 17:08:03

leuk nog een Vlaardingse hier!
Ik bak ze hier in Italie op mijn Vlaardingse ijzer.Lukken aardig alleen erg lastig om mooi te draaien .Maar ook al niet perfect toch erg lekker wanneer je ver weg woont en niet langs de bakker kan.
Je het gelijk een boterkoek is er ook heerlijk van!
Ciao

Beantwoorden
CL