Hernhuttertjes zijn brosse zandkoekjes en je herkent ze onder meer aan hun gekartelde vorm. De naam Hernhutter is misschien niet heel bekend in een groot deel van Nederland, maar het is een echte Zeister specialiteit. Maar als je ooit allerhande roomboterkoekjes hebt gehad, is de kans groot dat je dit zandkoekje weleens hebt gegeten. Dit brosse koekje is namelijk soms onderdeel van de allerhande mix.

Hernhuttertjes koekjes - Recept

Zelf hernhutter koekjes maken? Met dit hernhutters recept maak je zo’n 50-60 koekjes.

Waar komen hernhuttertjes koekjes vandaan?

Hernhuttertjes koekjes danken hun naam waarschijnlijk aan een vroegere Evangelische broedergemeenschap die zich halverwege de 18e eeuw in Slot Zeist vestigde en onder meer deze zandkoekjes bakten in hun eigen bakkerij. De mensen uit deze gemeenschap kwamen uit het Duitse (Saksische) dorp Herrnhut en daarom worden deze koekjes hernhutters genoemd. Tegenwoordig is dit koekje vooral bekend als een echte specialiteit uit Zeist.

Hernhuttertjes koekjes - Recept

Zo maak je de lekkerste hernhuttertjes

  • Hernhuttertjes staan vooral bekend om hun speciale vorm. Ga je deze koekjes bakken? Gebruik dan de speciale hernhuttertjes vormpjes, bijvoorbeeld deze vormpjes van Baktotaal. Als je geen hernhutter vormpjes hebt, kun je ook een bakvorm voor mini cupcakes gebruiken. De baktijd zal dan wel een paar minuten langer zijn.
  • Je kunt de koekjes voor het bakken garneren met ongeroosterde noten of meng wat (fijngehakte) rozijnen of sukade door het deeg.
  • Als je de hernhuttertjes luchtdicht verpakt, kun je ze zeker 2-3 weken bewaren. Bewaar ze bijvoorbeeld in een goed afgesloten koektrommel. Het deeg kun je tot 3 dagen in de koelkast bewaren, of vries het in voor maximaal 2-3 maanden. Meer tips lees je in mijn artikel over koekjes bewaren.
Hernhuttertjes koekjes - Recept

Meer allerhande koekjes maken?

Hernhuttertjes zijn soms een onderdeel van allerhande roomboterkoekjes, een lekkere mix van Hollandse koekjes. Wil je meer allerhande koekjes bakken? Check dan onderstaande recepten:

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 120 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 125 gr bloem
  • 125 gr Zeeuwse bloem
  • Verder nodig
  • boter of bakspray, om in te vetten
Broodbakbol banner desktop
makkelijke bakboek mob

Hernhutter koekjes maken – Recept

Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Voeg beide soorten bloem toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.  Verwarm de oven voor op 170 °C en vet hernhutter vormpjes in met boter of bakspray.

Kneed het deeg kort door en vul vervolgens de vormpjes tot ⅔ met het deeg. Zet de vormpjes op een bakplaat en bak de koekjes 23-28 minuten. Laat ze na het bakken 2 minuten afkoelen in de vormpjes en stort de koekjes vervolgens op een rooster om verder af te koelen.

Foto’s: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (6)
Ellen 2025-03-20 10:53:47

Hoi Rutger,
Ik woon in Argentinië en zou graag (Zeeuwse) speculaasjes bakken. Bij het recept staat de hoeveelheid speculaaskruiden ...
Kun jij me trouwens vertellen, hoe zelf speculaaskruiden te maken?
Alvast dank voor je antwoord!

Beantwoorden
EL
Liduin 2025-03-20 13:01:03

Dat staat op de site van Rutger:
https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/zelf-speculaaskruiden-maken-recept/

Beantwoorden
LI
Marieke 2025-03-20 12:17:20

Hi Rutger,

Leuk, toevallig afgelopen weekend deze vormpjes binnen gekregen. Ik vond ze nogal prijzig en heb er dus ‘maar’ tien. Misschien lees ik eroverheen, maar ik kan het nergens vinden in de tekst: voor hoeveel koekjes (ongeveer) is dit deeg?

Beantwoorden
MA
Rutger 2025-03-24 09:26:09

Hi. Voor zo'n 50-60 stuks

Beantwoorden
Liduin 2025-03-20 13:03:00

Staat onder de foto, 50-60 stuks

Beantwoorden
LI
Marieke 2025-03-20 22:03:55

Dankjewel, toch niet goed genoeg gezocht dus!

Beantwoorden
MA
Jolanda (dk) 2025-03-20 13:38:24

Ik dacht dat er een vulling in moest, maar dat klopt misschien niet?

Beantwoorden
JO
Rutger 2025-03-24 09:25:50

Ik ken ze niet met vulling, zeker niet de kleintjes.

Beantwoorden
Belinda 2025-03-21 12:07:06

Ik lees in andere recepten dat er een ei in moet?

Beantwoorden
BE
Rutger 2025-03-24 09:25:15

Hi. Ik heb meerdere versies geprobeerd en vind ze zonder ei het mooist bakken, maar daar ben je vrij in om mee te variëren natuurlijk.

Beantwoorden
Judith 2025-03-22 08:56:15

De koekjes zijn vrij klein,
23 minuten bakken klinkt zo lang
Klopt de tijd?

Beantwoorden
JU
Rutger 2025-03-24 09:24:42

Hi. De tijd klopt wel, ze zijn best dik, en het midden moet ook echt goed gaar en bros worden.

Beantwoorden
Judith 2025-03-24 11:19:26

Dank je wel Rutger

Beantwoorden
JU
Marjan 2025-03-25 12:58:01

Nooit geweten dat die vormpjes dasr voor bedoeld zijn. Heb een hele stapel van mn oma ge-erfd. Meer dan 75 jaar oud

Beantwoorden
MA
Rutger 2025-03-30 14:11:36

Wat leuk! Aan de bak!

Beantwoorden