Heb je zin in zelfgebakken koekjes? Dit recept voor hazelnoot spritsen is ontzettend makkelijk en je geniet in een mum van tijd van lekkere, zelfgemaakte hazelnoot koekjes. De gemalen hazelnoten in het deeg geven de koekjes een heerlijke smaak en kenmerkende brosse structuur van spritsen.

Geniet van een hele trommel vol met deze lekkernijen, want met dit hazelnoot koekjes recept bak je zo’n 35-40 koekjes.

Tip: het deeg voor deze hazelnoot spritsen spuit ik op met een spuitzak. Als je dat lastig vindt, kun je ook prima hazelnoot koekjes maken zonder spuitzak. Rol dan met je handen kleine bolletjes van het deeg, leg deze op de bakplaat en druk ze plat tot zo’n 1 centimeter dikte. Druk er vervolgens in het midden een hazelnoot in. 

Hazelnoot koekjes

Meer koekjes bakken met hazelnoot? Probeer dan ook eens deze 3 recepten:

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 75 gr blanke hazelnoten
  • 25 gr fijne suiker
  • 165 gr boter, op kamertemperatuur
  • 80 gr poedersuiker
  • ¼ tl zout
  • 1 eiwit, op kamertemperatuur
  • 180 gr bloem
  • Verder nodig
  • 35-40 blanke hazelnoten
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf hazelnootkoekjes maken 

Verwarm de oven voor op 170 °C. Spreid de hazelnoten uit over een bakplaat en rooster ze in 7-10 minuten licht goudbruin. Laat de noten afkoelen. De oven mag aan blijven staan op 170 °C. 

Doe de geroosterde hazelnoten en de fijne suiker in een foodprocessor of hakmolentje en maal ze fijn. Maak de rest van het deeg en voeg de boter, poedersuiker en het zout toe aan een kom. Meng deze ingrediënten met een handmixer met gardes of een standmixer met de platte menghaak tot een romige en luchtige massa. Meng hier het eiwit door en spatel tot slot de gemalen hazelnoten en bloem door het deeg.

Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van ongeveer 1 centimeter. Spuit rozetten van zo’n 3 centimeter op een met bakpapier beklede bakplaat en druk in het midden daarvan een hazelnoot.

Bak de hazelnoot spritsen in 19-24 minuten goudbruin en gaar. Schep de gebakken koekjes van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster. 

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Jopie van Berkel 2022-07-22 13:29:54

Ik heb alleen een hetelucht oven kan ik deze hazelnoot koekje daar ook in bakken ?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-07-25 15:28:22

Jazeker. Kijk even hier voor meer info: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Elly 2022-07-23 08:01:06

Deze koekjes gisteren gemaakt. Zijn heerlijk maar de noot viel na afkoelen uit bijna ieder koekje. Wat kan ik anders doen om dit te voorkomen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-07-25 15:26:28

Hoi. Dat is heel gek. De volgende keer kun je de noot iets verder in het deeg drukken, zodat deze beter vast komt te zitten.

Beantwoorden
Anni 2022-08-02 16:15:17

Eiwit los kloppen ?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-08-08 13:48:59

Dat is voor dit recept niet nodig.

Beantwoorden
Wiea 2022-08-18 10:54:46

Heerlijke koekjes, worden vast en zeker weer gemaakt! Met spelt gemaakt.

Beantwoorden
WI

U kunt niet meer reageren.