Deze havermout-rozijnen koekjes zijn superlekker bij de koffie of thee, als tussendoortje of om uit te delen als traktatie. De koekjes komen heerlijk bros en knapperig uit de oven en de rozijnen vormen een smakelijk contrast.

Met dit recept kun je zo’n 40 havermoutkoekjes met rozijnen bakken. 

Havermoutkoekjes met rozijnen

Als je op zoek bent naar havermoutkoekjes met rozijnen die meer chewy zijn, dan kun je mijn makkelijke havermoutkoeken bakken. Naast deze havermout-rozijnen koekjes heb ik nog veel meer lekkere koekjes recepten met havermout:

Havermoutkoekjes met rozijnen

4 tips voor de lekkerste havermoutkoekjes met rozijnen

  • Voor deze havermout-rozijnen koekjes gebruik ik fijne vlokken havermout. Heb je alleen gewone havermout, dan kun je deze iets kleiner maken, door ze in een hakmolentje of foodprocessor met messen enkele malen te mixen. 
  • In plaats van rozijnen kun je ook andere gedroogde (zuid)vruchten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan gedroogde cranberry’s, krenten of stukjes gedroogde abrikoos.
  • Het is ook erg lekker om wat sinaasappel- of citroenrasp door het koekjesdeeg te mengen. Eventueel kun je het vanille-extract dan achterwege laten. 
  • Luchtdicht verpakt kun je deze havermoutkoekjes met rozijnen zeker 2 weken bewaren. Laat ze wel goed afkoelen voordat je ze verpakt.
Havermoutkoekjes met rozijnen
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • ½ ei
  • 150 gr bloem
  • 125 gr fijne havervlokken
  • 2 tl bakpoeder
  • 80 gr donkere rozijnen, grof gehakt
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Zelf havermout-rozijnen koekjes maken 

Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng het halve ei erdoor. Kneed de bloem, de havervlokken en het bakpoeder erdoor en meng als laatst de gehakte rozijnen door het deeg. Maak van het deeg 2 rollen van 4 centimeter doorsnede en verpak deze in plasticfolie. Laat ze minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Havermout koekjes met rozijnen bakken

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Haal de deegrollen uit het plastic en snijd ze in plakjes van ongeveer 1 centimeter dik. Leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (10)
Kathy 2023-03-15 09:28:06

Ziet er heerlijk uit . Kan je de donkere rozijnen ook vervangen door lichte rozijnen? En waarom hak je de rozijnen nog?:-)

Beantwoorden
KA
Rutger 2023-03-16 08:52:37

Je kunt zeker ook lichte rozijnen gebruiken. Zelf vind ik de structuur van iets kleinere stukjes rozijn het lekkerst in deze koekjes, maar je kunt ze natuurlijk ook heel laten.

Beantwoorden
Magda Blok 2023-03-15 14:22:53

Hoi Rutger.
Bij de ingrediënten staat een half ei.
Ik vind dit niet terug in de bereiding van het deeg.
Kun je zeggen wat de bedoeling is.
Bedankt voor al jouw geweldige recepten!!

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-03-16 08:51:56

Excuus, die was ik vergeten te vermelden. Ik heb het aangepast in het recept.

Beantwoorden
Els 2023-03-15 15:16:34

Waar blijft half ei, dat gaat niet door het deeg

Beantwoorden
EL
Rutger 2023-03-16 08:51:49

Excuus, die was ik vergeten te vermelden. Ik heb het aangepast in het recept.

Beantwoorden
Joanna 2023-03-19 11:36:00

Ik heb geen oven meer.
Kan ik creatief zijn met 2 koekenpannen en dan 1 koek per keer bakken? Warm in stukken snijden en dan laten afkoelen? En hoelang bakken dan? Hoe kan ik zien of de koek gaar is?
Of is dit alles helemaal geen optie?

Beantwoorden
JO
Rutger 2023-03-20 14:05:08

Hoi. Daar heb ik geen ervaring mee zelf. Je zou het kunnen proberen, maar het lekkerst worden ze denk ik wel in een oven.

Beantwoorden
Marlou 2023-03-21 19:59:51

Kun je het halve ei ook vervangen door bijv een beetje pindakaas?

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-04-03 07:01:16

Bij dit recept heb ik daar geen ervaring mee, maar volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden
Sari Kruk 2023-03-23 11:53:26

Kan ik i.p.v. gewone bloem ook Glutenvrij zelfrijzend bakmeel of amandel meel gebruiken ?

Beantwoorden
SA
Rutger 2023-04-03 07:00:19

Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar je kunt het zeker proberen. Ik zou dan voor een glutenvrije bloemmix gaan. Of inderdaad glutenvrij zelfrijzend bakmeel en dan het bakpoeder in het recept achterwege laten.

Beantwoorden
Ad van Dongen 2023-03-24 12:27:36

I.p.v.bloem gebruik ik volkorenmeel,smaakt zeker zo lekker en is stukken gezonder.

Beantwoorden
AD
Marja 2023-03-30 20:09:36

Heerlijke koekjes !!!! Worden ze nog knapperiger als je ipv tarwebloem Zeeuwse bloem gebruikt?
Mvg Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-04-03 06:52:22

Hoi Marja. Ze zullen dan nog iets knapperiger worden, maar ik ben bang dat ze dan ook wel heel kruimelig worden. Je kunt het altijd een keer proberen.

Beantwoorden
Els 2023-04-23 12:23:47

Hi Rutger, ik heb volgens de aanwijzingen de koekjes gemaakt. Echter meer dan een uur in de oven gehad bij 175° ze bleven zacht. Nu na 70 min. wel erg lekker.

Beantwoorden
EL
Rutger 2023-04-24 07:26:44

Hoi Els. Koekjes worden pas knapperig tijdens het afkoelen, dus nadat ze uit de oven zijn. 70 minuten is echt veel te lang, daar kunnen ze ook te droog van worden. Als ze mooi goudbruin zijn, dan kunnen ze uit de oven. Tijdens het afkoelen worden ze knapperig.

Beantwoorden
Marry 2023-05-02 12:23:05

Per abuis heb ik er een heel ei in gedaan. Het beslag is nogal smeuïg. Kan ik nog iets toevoegen? Overigens heb ik ze al eens gebakken.

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-05-08 08:52:54

Je zou iets extra bloem kunnen toevoegen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.