Eierkoeken zijn een geliefd tussendoortje en als je eenmaal weet hoe makkelijk het is om ze zelf te maken, wil je nooit meer anders. Vers en zelf gebakken zijn ze namelijk echt het allerlekkerst! Mijn geheim voor de lekkerste eierkoeken? Zorg dat je de eieren heel goed luchtig klopt, zodat je extra lekkere en luchtige eierkoeken krijgt. Het leuke aan dit eierkoek recept is dat het een super snel en makkelijk recept is. Het kost weinig tijd om het beslag te maken en je hoeft je de eierkoeken daarna alleen nog maar te bakken.

Je kunt de eierkoeken zo opeten of serveer ze met yoghurt, slagroom of hangop en vers fruit. Ook lekker: eierkoeken als koeklaag gebruiken in een trifle of vlaflip.

Met dit eierkoeken recept kun je 10-14 grote eierkoeken maken.

Eierkoeken recept

Wat zijn eierkoeken?

Eierkoeken zijn grote, luchtige koeken die gemaakt zijn op basis van opgeklopt ei. Ondanks de naam hebben eierkoeken ook wel iets weg van cake of biscuit. Kenmerkend voor een eierkoek is dat de bovenkant bol is en de onderkant plat.

Een rijsmiddel in het beslag zorgt voor extra luchtige en volle eierkoeken. Bakkers gebruiken van origine ammonium als rijsmiddel, maar als thuisbakker kan je hier lastig aan komen. Voor een luchtig beslag gebruik ik in dit eierkoek recept daarom baking soda als rijsmiddel.

Zelfgemaakte eierkoeken bewaren

Wil je je zelfgemaakte eierkoeken bewaren? Zorg dat je ze luchtdicht verpakt en op kamertemperatuur bewaart. Invriezen kan ook.

Hoe lang blijft een eierkoek goed?

Versgebakken zijn eierkoeken wel echt het allerlekkerst. Zelfs als je ze op de juiste manier bewaart, worden ze langzaam wat droger. Daarom kun je ze het beste binnen 3-4 dagen opeten, of invriezen voor 2-3 maanden.

Wat is lekker op een eierkoek?

Een eierkoek kun je natuurlijk zo opeten, maar het is ook heel lekker om ‘m met een topping te serveren. Serveer de eierkoeken bijvoorbeeld opgeklopte slagroom en aardbeien, of een klodder lemon curd en vers zomerfruit. Een combinatie van je favoriete jam en opgeklopte slagroom is ook erg lekker op een eierkoek. 

Variatie recept: eierkoek met appel en rozijnen

Het is ook heel lekker om een vulling met de eierkoeken mee te bakken. Deze eierkoek met vulling van appel en rozijnen is mijn favoriet! Deze variatie op mijn basis eierkoek recept gaat als volgt:

Laat 60 gram rozijnen een nacht wellen in 2 eetlepels water/appelsap/amandellikeur/rum. Bereid het beslag volgens het basis eierkoek recept. Schil 1 appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes. Meng de gewelde rozijnen met de stukjes appel, 1 eetlepel fijne suiker en ½ theelepel kaneelpoeder. Verdeel de vulling over de hoopjes beslag voordat de eierkoeken de oven in gaan. Bak de eierkoeken verder volgens het basisrecept.

Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor de eierkoeken
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 175 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ½ citroen
  • ¼ tl zout
  • 250 gr bloem
  • 1 tl baking soda
  • 100 ml melk
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf eierkoeken maken

Doe de eieren, eidooier, witte basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) tot een zeer luchtig beslag. Dit duurt zeker 5 minuten. Meng de bloem met de baking soda en zeef dit boven de kom met de luchtige eiermasssa. Spatel de bloem er voorzichtig door. Spatel als laatst de melk door het beslag en laat het 10 minuten rusten in de koelkast.

Eierkoeken bakken

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Vorm met behulp van een grote ijslepel 4 hoopjes beslag per bakplaat. Zorg dat je voldoende ruimte houdt tussen de hoopjes beslag, want de koeken rijzen nog behoorlijk in de oven. Bak de eierkoeken in 7-12 minuten lichtbruin en gaar. Laat de gebakken eierkoeken afkoelen op het bakpapier en haal ze er daarna voorzichtig af.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (54)
Cindy 2020-06-07 08:30:51

Ik woon in Zweden daar hebben ze geen witte/bruine basterdsuiker. Wat zou ik dan kunnen gebruiken??

Beantwoorden
CI
Rutger 2020-06-20 12:20:33

Je kunt fijne kristalsuiker gebruiken.

Beantwoorden
Leo 2020-06-07 12:08:29

Gewoon kristalsuiker gebruiken de suiker lost toch op met het opkloppen van het ei. eventueel even door de blender fijn draaien als hij erg grove suiker is

Beantwoorden
LE
Kim 2020-06-07 11:51:55

Leuk recept! Dit ga ik zeker maken met mijn kinderen. Maar maak je dit met patentbloem of tarwebloem? Of maakt dat niet uit?

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-06-20 12:18:50

Je kunt beide gebruiken.

Beantwoorden
Leo 2020-06-07 11:53:01

Bij het Limburgs Bakwinkeltje is ammonium gewoon te koop voor de echte eierkoeken

Beantwoorden
LE
Marieke 2020-06-07 17:03:48

Wat is de voedingswaarde van deze eierkoek?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-06-20 12:18:04

Geen idee, dat zou je zelf uit kunnen rekenen.

Beantwoorden
Cindy 2020-06-09 06:20:03

Hoi Rutger

Gebruik je hier een S of M of L formaat ei?

Beantwoorden
CI
Rutger 2020-06-20 12:14:43

In alle recepten ga ik uit van M eieren. Meer uitleg daarover vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Sandra 2020-06-26 07:49:37

Rutger ik heb dit recept al vaak gemaakt uit jouw bakbijbel. Super lekker recept, goed beschreven. Net als al je recepten! Om collega's te trakteren een keertje het dubbele recept gemaakt, wat een werk haha. Maar ze vonden de eierkoeken superlekker. Bak ze veel liever zelf dan ze in de winkel te kopen.

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-06-30 14:27:02

Heel leuk om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Leny Heukers 2020-06-30 13:51:06

Hoi Rutger, ik heb vandaag je eierkoeken recept gemaakt.. ze waren écht zó heerlijk! Je hebt gelijk , als je deze hebt geproefd wil je ze nooit meer uut de winkel! Zo simpel en snel klaar en superlekker. Een echte aanrader.

Beantwoorden
LE
Tim 2020-12-03 19:05:03

nog een keer geprobeerd nu wel gelukt 👍🏼 weet niet wat er fout is gegaan de eerste keer

Beantwoorden
TI
Els sielias 2021-01-13 16:44:48

De eierkoeken zijn super, bedankt rutger

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-01-18 09:19:32

Leuk om te horen! En graag gedaan natuurlijk!

Beantwoorden
P Quak 2021-01-20 14:33:57

ze zijn mislukt. blijven plat dus hele dunne eierkoeken geworden met harde bodem en kleffe bovenkant hoe kan dit?

Beantwoorden
P
Rutger 2021-01-25 09:01:05

Heb je het mengsel goed luchtig geklopt? De bloem er voorzichtig doorheen gespateld en baking soda gebruikt die nog goed houdbaar was?

Beantwoorden
Jeannette 2021-01-23 12:31:14

Super lekker! Knapperig van buiten en luchtig van binnen. Bedankt voor dit fijne recept Rutger!

Beantwoorden
JE
José 2021-01-25 11:35:58

hoevvel ammonium gebruiken ipv baking soda?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-02-01 11:52:46

Daar kan ik je helaas niet bij helpen, daar heb ik het te weinig voor gebruikt.

Beantwoorden
Bibi 2021-01-28 12:55:00

Kun je het beslag bewaren om de dag erna te gebruiken voor de resterende eierkoeken?

Beantwoorden
BI
Rutger 2021-02-01 11:36:06

Dat gaat niet lukken, het beslag verliest dan zijn luchtigheid.

Beantwoorden
Lilian 2021-01-30 18:53:49

2 hele eieren en 1 extra dooier?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-02-01 11:10:33

Ja, dat klopt.

Beantwoorden
Claire 2021-02-03 13:03:45

Hoi Rutger.

Kan ik de eigen gemaakte eierkoeken invriezen?

Beantwoorden
CL
Rutger 2021-02-08 12:08:29

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Annemarie 2021-08-27 16:25:15

Ze zijn zo lekker, om te voorkomen dat ik ze allemaal opeet vries ik er een aantal in. Ideaal

Beantwoorden
AN
Marijke Michels 2021-02-16 00:17:52

Als ik fijne kristal suiker gebruik moet ik dan hetzelfde gewicht aan houden?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-21 09:28:56

De hoeveelheid blijft dan inderdaad precies hetezelfde.

Beantwoorden
Eric 2021-06-22 15:10:34

7 gram:)

Beantwoorden
ER
Cinder 2021-05-25 16:21:52

Mmmmmm perfect omschreven. Ik ben niet zon bakker want 9 van de 10 mislukt maar dit is goed beschreven incl de 5 min garde dat het gewoon is gelukt! Zalig zijn ze.

Beantwoorden
CI
Jens 2021-07-06 15:26:07

Helemaal mooi

Beantwoorden
JE
suzan Bannink 2021-08-06 15:27:21

Kan je ook tarwe meel gebruiken? Oh havermoutmeel??

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-08-09 11:35:06

Zelf heb ik dat nog nooit geprobeerd, maar volgens mij kan het wel.

Beantwoorden
De Kreek 2021-09-26 14:48:28

Vrij simpel recept en t resultaat was prima! Bij mij werden ze alleen niet heel veel groter. Klopt dat? De smaak en structuur waren wel prima. Beetje droog misschien, maar da's een kwestie van eerder uit de oven halen lijkt me

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-09-26 21:11:32

Heb je het beslag goed luchtig geklopt? De luchtigheid is erg belangrijk!

Beantwoorden
Brigitte 2021-10-03 21:21:48

ik mag geen suiker heb je voor recepten met suiker ook een suikervervanger ??

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-10-13 11:15:24

Die heb ik helaas niet.

Beantwoorden
Judith 2021-11-27 08:05:39

Super recept kids waren heerlijk aan het smullen. Bedankt!

Beantwoorden
JU
Astrid Vos 2021-11-28 13:23:28

Heerlijk, ik heb 4gram bakammonium gebruikt ipv baking soda

Beantwoorden
AS
Marc schollaerts 2021-11-30 03:33:00

Kan je hiervoor ook sodiom bicarbonaat voor gebruiken

Beantwoorden
MA
Simone 2022-01-23 18:36:34

Let op, dat is niet altijd voor consumptie. Maar dat hoort op de verpakking te staan

Beantwoorden
SI
Rutger 2021-11-30 13:24:52

Volgens mij wel.

Beantwoorden
Marieke 2021-12-02 22:21:07

Gemaakt met bruine basterdsuiker en zonder citroenrasp omdat ik dat niet in huis had. Echt heel erg lekker.

Beantwoorden
MA
marc 2022-01-14 10:17:35

bedoel je echt baking soda of bedoel je baking powder? Nogal een verschil, namelijk...

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-17 08:16:30

Ik bedoel echt baking soda.

Beantwoorden
Manon 2022-01-15 16:36:06

Net gemaakt en superlekkerrrr! Nooit meer kopen gewoon voortaan zelf maken! Thanks voor het recept Rutger!

Beantwoorden
MA
Nicole 2022-01-22 11:18:51

Top, geen eierenkoeken meer uit de winkel!

Beantwoorden
NI
Céline Rosier 2022-01-22 17:38:24

Leuk recept! Kun je misschien in plaats van gewone melk ook sojamelk gebruiken?

Beantwoorden
Rutger 2022-01-24 10:36:48

Dat denk ik wel.

Beantwoorden
Heleen 2022-01-22 19:10:34

Baking soda heeft zuur nodig, dat mis ik in dit recept.

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-01-24 10:36:09

Het reageert zowel met de basterdsuiker (vanwege de invertsuiksiroop die daardoor zit) als met de citroenrasp.

Beantwoorden
Manon 2022-01-23 13:22:06

Zuur is toch de citroen?😊

Beantwoorden
MA
Joke 2022-01-23 09:08:48

Ik weet idd ook niet beter dan dat baking soda zuur nodig heeft. In bakpoeder zit al zuur verwerkt. Rutger kan je hier iets meer over vertellen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-01-24 10:35:01

Baking soda reageert ook met basterdsuiker (vanwege de invertsuikersiroop die daaraan toegevoegd is) en de citroenrasp in het beslag heeft ook zuren.

Beantwoorden
Djura 2022-01-23 09:56:01

Ik heb geen citroen in huis voor de rasp. Kan ik ook lemon curd gebruiken in dit recept?

Beantwoorden
DJ
Rutger 2022-01-24 10:34:12

Dat wordt lastig, de verhouding van het beslag wordt dan heel anders.

Beantwoorden
Renata 2022-01-23 12:47:58

Vandaag voor het eerst deze eierkoeken gebakken en ze zijn super gelukt en heel erg lekker!

Beantwoorden
RE
Tamara 2022-01-24 09:57:06

Hoi Rutger.

Heb je misschien een recept voor dat crème laagje wat er tussen zit bij een gevulde eierkoek?

Beantwoorden
TA
Rutger 2022-01-24 10:28:50

De bakker maakt dat op een andere manier dan dat je thuis kunt doen, maar je kunt daar prima deze botercrème voor gebruiken. https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/botercreme-op-basis-banketbakkersroom-recept/

Beantwoorden
José 2022-01-24 23:38:17

Hoeveel ammonium heb ik in dit recept nodig Rutger?
Ik kan het gewoon bij de bakker halen.

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-01-31 19:55:59

Dat durf ik je niet te zeggen, ik heb het ontwikkeld met baking soda.

Beantwoorden
Marlies 2022-01-29 16:13:51

Vandaag voor de tweede keer zelf gebakken. Geen supermarkt eierkoeken meer voor mij. Dit is super makkelijk (heb een Bosch mum die het kloppen doet) en ze smaken heerlijk.

Fan van je recepten. Ze lukken altijd en smaken heerlijk!

Beantwoorden
MA
Miranda 2022-01-30 12:43:37

Als ik ook eierkoeken met rozijnen wil maken moet ik die dan door het beslag doen of kan ik ze er beter op leggen net voor het bakken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-01-31 19:16:07

Je kunt ze er gewoon doorheen spatelen.

Beantwoorden
Cindy 2022-02-04 22:36:45

Ik ga deze morgen voor de tweede keer maken. Dit keer met mijn cliënten in de gehandicaptenzorg. Ze genieten heel erg van bakken en dit is toch wel “echt”, in plaats van dat bakken uit een pakje. Top!

Beantwoorden
CI
Rutger 2022-02-07 18:31:22

Wat leuk om te lezen! Heel veel bakplezier!

Beantwoorden
Corina 2022-02-12 09:09:16

Hoe lang kun je het beslag bewaren?

Groetjes Corina

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-02-15 08:31:33

Het beslag kun je het beste gelijk bakken, anders verliest het zijn luchtigheid.

Beantwoorden
Annemiek 2022-02-16 19:37:15

De vorm/consistentie van de eierkoeken is top! Helaas vind ik de smaak echter muf/vies, dat staat nogal in contrast met alle goede smaakrecensies hierboven. Geen idee waarom ze bij mij niet lekker smaken, ik volg het recept precies. Erg jammer. Verder fan van al je recepten tot nu toe Rutger ;-)

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-02-22 09:53:04

Wat jammer om te horen? Waren je eieren wel vers genoeg?

Beantwoorden
Willy 2022-02-22 14:26:53

Ook lekker met een klein beetje vanillesuiker er door.

Beantwoorden
WI
Willem 2022-02-22 19:14:11

Mijn eierkoeken worden zeer plat en smaken zout heb 1 grote theelepel backing soda gebruikt bloem en suiker

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-03-01 09:42:32

Heb je de eieren heel goed en lang luchtig geklopt?

Beantwoorden
Joke 2022-04-08 14:04:48

Heerlijk receptje voor zomaar, erg lekker, daar ga je niet meer voor naar de bakker, bedankt Rutger

Beantwoorden
JO
Miranda 2022-04-11 15:55:25

Vandaag voor het eerst uitgeprobeerd… heeeerlijk!! Rozijntjes eerst in wat rum laten weken 😜.
Is citroenrasp uit een potje ook te gebruiken in combinatie met de baking soda?

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-04-13 14:37:11

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Maaike 2022-04-20 14:47:37

Net kaneel erin ook super lekker

Beantwoorden
MA
Geertje Klaver 2022-04-28 21:11:33

Recept ook geprobeerd.
En aardig geslaagd voor de eerste keer.
Bedankt Rutger

Beantwoorden
GE
Nel 2022-07-30 11:20:17

ik krijg moeilijk het deeg van de lepel af en uit de kom plak erg. is daar een oplossing voor?

Beantwoorden
NE
Rutger 2022-08-01 10:30:58

Zelf verwerk ik het met een ijslepel, daarmee kun je het makkelijk op de bakplaat scheppen.

Beantwoorden
Frieda 2022-08-06 20:06:22

Super goed gelukt weer! Thnx Rutger!

Beantwoorden
FR
Trix Kleverlaan 2022-08-19 10:01:34

Voor het eerst eierkoeken gemaakt , zo simpel en snel klaar en heerlijk .
Ik heb de helft van het beslag genomen en heb daar gewelde rozijnen ingedaan , jammieeeeeee..
De andere helft gewoon gebakken .
Een ding snap ik niet : volgens Sonja Bakker zijn eierkoeken Sonjaproef , mmmm zoveel suiker er in !!

Beantwoorden
TR
Manja 2022-08-20 15:33:42

Hoi Rutger,
Vandaag weer gemaakt, maar ipv citroenrasp sinaasappel rasp ingedaan en merg uit vanille stokje. Ze zijn echt heerlijk een echte aanrader om te proberen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-09-14 20:53:14

Heerlijke variatie!

Beantwoorden
Jasmijn 2022-09-03 18:19:32

Hoi! Hoe lang kun je ze bewaren?

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-09-14 20:02:22

Luchtdicht verpakt zo'n 5-6 dagen. Hoe langer je ze bewaard, hoe droger ze worden.

Beantwoorden
Suzan 2022-09-07 07:36:22

Hi Rutger, wij hebben de helft van de bloem vervangen door (gezeefd) volkoren meel en 1/8 extra melk toegevoegd. De koeken kwamen prachtig uit de oven. Wat steviger natuurlijk, maar zeer luchtig en smakelijk.Ze zijn alleen een beetje droog. Wat zouden we kunnen proberen om dit te verbeteren? Meer melk, of iets anders, of korter bakken?

Beantwoorden
SU
Rutger 2022-09-14 19:53:14

Wat een leuke variatie! Welke van je twee suggesties het beste werkt vind ik lastig. Ik zou eerst proberen om ze iets korter te bakken, maar ze moeten natuurlijk wel gaar zijn. Werkt dat niet, dan kun je iets meer melk toevoegen.

Beantwoorden
Sorgedrager 2022-10-17 11:37:20

Hoi Rutger

Het regent hier dus eierkoeken bakken…
Een ding is mij niet duidelijk
Moet ik nu 3 complete eieren nemen of 2 eieren in zn geheel en nog 1 eidooier er bij doen?
Hoor graag je reactie
Groet ben

Beantwoorden
SO
Rutger 2022-10-26 16:01:38

Ha Ben,
Je gebruikt 2 hele eieren en van het derde ei enkel de dooier.

Beantwoorden
Diana 2022-10-27 11:10:28

Hallo Rutger,

Kan je ook speculaaskruiden aan het recept toevoegen?
Zo ja, hoeveel dan?

Groetjes Diana

Beantwoorden
DI
Rutger 2022-10-31 08:55:23

Dat kan prima. Ik zou beginnen met 2-3 theelepels.

Beantwoorden
Thea 2022-11-16 16:27:50

Hallo Rutger. Kan je ze ook invriezen

Beantwoorden
TH
Rutger 2022-11-19 08:38:26

Dat kan prima!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.