Deze brandy snaps zijn een feestje om op te eten. Krokante, delicate koekjes die naar karamel smaken: heerlijk! Gebruik ze als garnering voor een dessert of geniet ervan als lekkere snack. Ze zijn nog lekkerder als je ze vlak voor het serveren vult met opgeklopte slagroom. Het frisse van de citroen maakt ze extra spannend qua smaak.
Als de koekjes net uit de oven komen, dan zijn ze nog zacht en kun je ze een vorm naar keuze geven. In dit brandy snaps recept deel ik twee opties: brandy snap rolletjes (de klassieke versie) of brandy snap bakjes. Met de bakjes kun je ook heel goed mijn brandy snaps toetje maken.
Met dit recept kun je 25-30 rolletjes of 12-15 brandy snap bakjes maken .
Wat zijn brandy snaps?
Brandy snaps zijn een populaire snack in landen als het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland. Ze smaken naar karamel of toffee en zijn heerlijk rijk van smaak. Het zijn hele delicate koekjes die snel breken als ze afgekoeld zijn.
Een brandy snap heeft wel wat weg van het Italiaanse cannoli, maar er is ook overlap met de Hollandse kletskoppen. De naam ‘brandy snaps’ doet vermoeden dat er brandy in het koekje zit, maar dat is niet het geval. De term ‘brandy’ is afgeleid van ‘branding’, als in: verbranden.
Dit koekje wordt zeker al eeuwen gemaakt en gegeten, maar de echte origine is niet duidelijk. Ze werden in ieder geval vaak verkocht op festivals en markten. Wat ik wel zeker weet, is dat ze heerlijk smaken.
5 tips voor de beste brandy snaps
- Voor het maken van brandy snaps wordt meestal golden syrup gebruikt. Golden syrup wordt veel gebruikt in Engelse recepten en is verkrijgbaar in sommige grotere supermarkten en in (online) bakwinkels. Bijvoorbeeld hier. Kun je er niet aan komen, dan kun je de golden syrup in dit recept ook prima vervangen door honing. De smaak van de koekjes wordt dan wel iets anders, omdat je de honing wel zal proeven. Meer over golden syrup en andere stroopsoorten weten? Lees dan dit artikel: alles over stroop en siroop.
- Als het beslag afkoelt, wordt het wat lastiger uit te spreiden op de bakplaat. Op zich loopt het beslag tijdens het bakken vanzelf uit, maar het is wel fijn om het alvast een klein beetje uit te smeren. Om het beslag weer wat dunner te maken kun je het al roerend op laag vuur weer opwarmen, zodat het vloeibaarder wordt.
- Om rolletjes brandy snaps te maken, kun je de steel van een (dikke) pollepel of iets anders ronds gebruiken, maar je kunt ook speciale metalen buisjes gebruiken.
- Voor het vormen van de bakjes gebruik ik de onderkant van een cupcakevorm. Je zou daar ook andere bakjes of kommetjes voor kunnen gebruiken.
- Het vullen van de koekjes met slagroom wil je echt pas vlak voor het serveren doen. Door het vocht uit de room verliezen de koekjes namelijk heel snel hun knapperigheid. Voor het vullen van 10 rolletjes heb je zo’n 175 milliliter slagroom nodig. Of serveer de bakjes met vers fruit, room en ijs. Ook heel lekker: doop de uiteinden van de rolletjes in de gesmolten getempereerde chocolade.
Brandy snaps bewaren
Ongevulde brandy snaps kun je luchtdicht verpakt een kleine week bewaren. Houd er rekening mee dat ze wat knapperigheid verliezen als je ze wat langer bewaart. De koekjes zijn heel gevoelig voor vocht. Door ze goed luchtdicht te verpakken, houd je de knapperigheid langer in stand.
Eenmaal gevuld zijn de rolletjes en bakjes niet meer te bewaren, dan zit er maar één ding op… heel snel opeten.
- Voor de brandy snaps
- 75 gr fijne suiker
- 75 ml golden syrup
- 75 gr boter
- rasp van ¼ citroen
- 1 tl citroensap
- 65 gr bloem
- ½ tl gemberpoeder
- snuf zout
Zelf brandy snaps maken
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de suiker, golden syrup, boter, het citroensap en de citroenrasp in een steelpan en verwarm alles al roerend op laag vuur. Blijf roeren tot de boter gesmolten is en de suiker is opgelost. Haal het mengsel van het vuur en roer de bloem, het gemberpoeder en zout erdoor.
Brandy snaps rolletjes maken
Schep een flinke theelepel van het beslag op de bakplaat en spreid deze met de bolle kant van de lepel uit tot een cirkel. Er passen maximaal 6 koekjes op een bakplaat (maar meestal houd ik 4 aan), want ze lopen behoorlijk uit.
Bak de brandy snaps 7-11 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze na het bakken 1 minuut afkoelen op de bakplaat en rol ze vervolgens om de dikke steel van een pollepel of een ander rond voorwerp. Laat de rolletjes zo een paar minuten afkoelen, schuif ze er voorzichtig af en laat ze verder afkoelen op een rooster.
Brandy snaps bakjes maken
Schep twee theelepels van het beslag op de bakplaat en spreid deze met de bolle kant van de lepel uit tot een cirkel. Er passen maximaal 4 koekjes op een bakplaat.
Bak de brandy snaps 7-11 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze na het bakken 1 minuut afkoelen op de bakplaat. Leg een cupcakevorm op z’n kop op het werkblad. Schep de brandy snaps voorzichtig met een dunne spatel of paletmes van de bakplaat en leg ze op de onderkant van de cupcakevorm. Je kunt de koekjes vormen en plooien zoals je wilt, maar wacht daar niet te lang mee. Hoe langer je wacht, hoe sneller de koekjes breken. Laat de bakjes een paar minuten afkoelen op de vorm. Til ze dan voorzichtig van de vorm af en laat ze verder afkoelen op een rooster.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)