Met dit recept kun je zelf de lekkerste appelkoeken maken! Het deeg dat ik gebruik om deze appelkoeken te bakken is hetzelfde als in dit rondo recept. Het lekkerst worden de koeken als je naast gewone bloem ook Zeeuwse bloem gebruikt, maar als je dat niet hebt, kun je ook enkel gewone bloem gebruiken. De koeken worden gevuld met een mengsel van amandelspijs en banketbakkersroom en daarop komen stukjes verse appel. Net uit de oven vind ik deze koeken het allerlekkerst! Het deeg is dan heerlijk knapperig en de vulling is zacht en fris van smaak. Je maakt met dit appelkoeken recept 10-14 koeken.

Appelkoeken
Ingrediëntenlijst
  • Voor de banketbakkersroom
  • merg van ¼ vanillestokje
  • 125 melk
  • 25 gr suiker
  • 12 gr maïzena
  • 1 eidooier
  • Voor het deeg
  • 225 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ½ citroen
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 150 gr bloem
  • 150 gr Zeeuwse bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • Voor de vulling
  • 275 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
  • 4 appels, geschild en in stukjes van ruim 1 cm
  • ½ tl kaneelpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • 100 gr abrikozenjam
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Recept appelkoeken

Begin met het maken van de banketbakkersroom. Doe het vanillemerg samen met 100 milliliter van de melk in een pan en breng dit aan de kook. Doe de suiker met de maïzena in een kommetje en meng dit door elkaar. Voeg de overige 25 milliliter melk en de eidooier toe en roer tot een glad mengsel. Giet als de melk kookt al roerende de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1 minuut zachtjes doorkoken. Schep de banketbakkersroom in een bakje, dek het af met plasticfolie en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.  

Appelkoeken

Doe voor het deeg de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng het halve ei erdoor. Kneed tot slot de beide soorten bloem en het bakpoeder erdoor. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 °C en vet 10-12 rondoringen van 6-7 centimeter doorsnede of (flexibele) cupcakevormpjes in met boter. Plaats de rondoringen op een met bakpapier beklede bakplaat.

Appelkoeken maken

Kneed het deeg kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot 4 millimeter dik. Steek cirkels uit het deeg die groot genoeg zijn om de bodems en de helft van de zijkant van de vormpjes met deeg te bekleden. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Bekleed alle ingevette vormpjes met het deeg en druk dit goed aan.

Meng voor de vulling de banketbakkersroom met de amandelspijs tot een glad mengsel en verdeel dit over de vormpjes. Meng de appelstukjes met de kaneel en verdeel dit over de vormpjes. Duw de stukjes goed aan en zorg dat ze iets boven het vormpje uit komen, want tijdens het bakken slinken ze iets.

Bak de appelkoeken in 23-28 minuten goudbruin en gaar. Laat de koeken na het bakken ongeveer 15 minuten afkoelen, haal ze uit de vormpjes en laat ze verder afkoelen op een rooster.

Verwarm de abrikozenjam in een steelpan en bestrijk de bovenkant van de appelkoeken hiermee.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (11)
Mieke 2020-07-31 08:33:00

Hallo Rutger voorheen waren je recepten veel duidelijker dus apart vermeld wat er nodig was dit wekt voor mij veel verwarring hopelijk wordt het aangepast

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-08-02 10:04:15

Kun je aangeven wat je precies bedoelt?

Beantwoorden
Carla 2020-07-31 14:12:54

Helemaal bovenaan staat de ingrediëntenlijst... zoals altijd

Beantwoorden
CA
Liduin Mesken 2020-07-31 13:04:04

Snap niet wat je bedoelt: nu staan de ingrediënten toch ook apart vermeld? Ik merk geen enkel verschil.

Beantwoorden
LI
Gemma 2020-07-31 13:43:02

Kan je deze appelkoeken ook goed invriezen?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-08-02 10:03:56

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
monique 2020-08-30 12:06:38

als je ze wilt invriezen wat is dan het handigst, voor of na het afbakken, of maakt het niet uit?

Beantwoorden
MO
Rutger 2020-08-31 08:53:57

Na het afbakken invriezen werkt het beste. Eventueel kun je ze na het ontdooien nog kort oppiepen in de oven. Bestrijk ze daarna dan pas met de abrikozenjam.

Beantwoorden
Lisanne 2020-07-31 16:31:55

Heb je een vervanger voor de amandelspijs?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-08-02 10:03:47

Je kunt ook alleen wat gele room gebruiken.

Beantwoorden
Jolanda 2020-08-02 16:58:22

Ik heb ze net gemaakt. Heerlijk, jammer dat er geen gouderenetten zijn deze tijd van het jaar. Volgende keer doe ik wat citroensap over de appels.

Beantwoorden
JO
An 2020-08-04 12:29:55

Zeer lekker!

Beantwoorden
AN
Maxime 2020-08-17 20:14:16

Hoi Rutger,
Klinkt weer heerlijk dit recept! Kun je ook 6 cm tartelletes ringen hiervoor gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-08-24 09:06:08

Dat kan prima!

Beantwoorden
Caya 2021-07-31 19:09:11

Hey, kan ik deze bodems ook blind bakken (de room/spijs niet meebakken) en daarna vullen met banketbakkersroom en aardbeien?

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-08-03 14:57:50

Volgens mij kan dat prima, maar zelf heb ik het nog nooit gedaan.

Beantwoorden
Frans 2021-10-15 11:00:33

Ik kan nergens lezen hoe lang de appelkoek in de oven moet. Wie kan mij dat vertellen.

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-10-18 08:33:32

Hoi! Het staat er echt in! 23-28 minuten.

Beantwoorden
Marloes 2021-11-17 18:29:18

Hoi Rutger,
Gezien deze tijd wil ik er appel-speculaaskoeken van maken. Hoeveel speculaaskruiden zou ik moeten toevoegen aan het koekbeslag?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-25 15:09:18

Ik zou zo'n 2 eetlepels koekkruiden gebruiken.

Beantwoorden
Mery 2021-12-17 20:39:21

Hoi, hoe lang zijn de koeken houdbaar?

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-12-21 08:13:05

De eerste 3-4 dagen zijn ze het lekkerst. Je kunt ze ook invriezen om ze langer te bewaren.

Beantwoorden
Teun 2022-03-31 19:20:01

Ha Rutger,

Ik heb alleen mini slofringen.
Kan ik ze daarin ook bakken?
En blijft de baktijd dan hetzelfde?

Groetjes!

Beantwoorden
TE
Rutger 2022-04-10 12:15:47

Volgens mij kan dat prima. Je kunt dezelfde baktijd aanhouden.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.