Ingrediëntenlijst
  • Voor de meringue
  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • 100 gr fijne suiker
  • 90 gr poedersuiker
  • Voor door de meringue
  • merg van ½ vanillestokje
  • en/of
  • 1 el cacaopoeder
  • en/of
  • 1 tl kaneelpoeder
  • en/of
  • ½ sinaasappel, rasp
  • en/of
  • 1-2 tl mokka-extract
  • Om te bestrooien
  • hazelnoten, fijngehakt
  • pistachenootjes, fijngehakt
  • amandelschaafsel
  • cacaopoeder (met een zeefje)
  • decoratiepareltjes, musketzaad, sterretjes, etc.
Broodbakbol banner mobiel

Schuimkransjes zijn superlekker, zien er ontzettend feestelijk uit en zijn perfect voor de feestdagen. Zet een mooie schaal gevuld met deze schuimkransjes op tafel of hang ze als versiering in de kerstboom! Met dit recept kun je gemakkelijk zelf schuimkransjes maken. Je hebt weinig ingrediënten nodig en binnen no-time staan de schuimkransjes in de oven. 

Schuimkransjes

Het leuke aan dit schuimkransjes recept is dat je er heel goed mee kunt variëren. Gebruik je favoriete smaken en versieringen. Voeg zelfgemaakte mokka-extract toe aan de meringue voor heerlijke mokka schuimkransjes of gebruik bijvoorbeeld vanille, sinaasappel, kaneel of cacaopoeder. Ook met de decoratie kun je alle kanten op. In dit schuimkransjes recept gebruik ik hiervoor getempereerde chocolade, maar het is jouw feestje! Versier de schuimkransjes met musket, beter bekend als spikkels of discodip. Andere leuke en lekkere (kerst)strooisels kun je trouwens hier vinden!

Zelf schuimkransjes maken 

Verwarm de oven voor op 90 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Zorg dat de kom en garde(s) die je gebruikt goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel tot slot de poedersuiker en eventueel een smaakmaker door de meringue.

Vorm met behulp van een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 13-15 millimeter kransjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de schuimpjes eventueel met een strooisel naar keuze en bak ze ongeveer 2-3 uur in de oven. Laat de schuimkransjes goed afkoelen in de oven met de deur dicht.

Decoreer de schuimkransjes als je dat leuk vindt met de getempereerde chocolade. Je kunt de schuimkransjes in de chocolade dopen of ze ermee besprenkelen.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (9)
Rosalina 2021-12-08 08:29:29

Blijven ze goed als ik ze 1 of 2 weken vóór de Kerst maak?
Alvast bedankt en fijne feestdagen!

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-12-08 22:07:23

Zeker. Als je ze goed luchtdicht bewaard, blijven ze prima.

Beantwoorden
Ervine 2021-12-08 09:41:21

Ziet er erg gezellig uit. Decoreer ik ze pas als ze uit de oven komen?

Beantwoorden
ER
Rutger 2021-12-08 22:06:17

De spikkeltjes en nootjes doe je er voor het bakken op, de chocolade pas na het bakken en afkoelen.

Beantwoorden
Marinka 2021-12-08 10:59:26

Leuk! Ik ben benieuwd hoeveel kransjes je van dit recept hebt gemaakt. En of je misschien twee bakplaten boven elkaar in de oven kunt doen, of worden ze dan niet goed gaar/droog?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-08 22:05:21

Hoi! Ik heb ze niet geteld. Als je hete lucht gebruikt, dan kun je twee bakplaten onder elkaar in de oven schuiven.

Beantwoorden
Petra 2021-12-08 12:23:04

Ik koop hier eiwit uit een pak, hoe zwaar weegt ongeveer een eiwit voor dit recept?
Vind zo'n gezellige site, vooral als je in het buitenland woont.

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-12-08 22:04:16

Hoi! Wat leuk om te horen! Per eiwit kun je 30 gram aanhouden.

Beantwoorden
Bregje 2021-12-08 18:04:29

Bij mij plakken ze altijd als ze een paar uur uit de oven zijn, wat kan ik hier aan doen? Want alleen als ik ze in een koekblik bewaar blijven ze goed!

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-12-08 22:02:06

Als ze niet afgesloten bewaard worden dan trekken ze vocht aan, waardoor ze vochtiger worden. Daar is weinig aan te doen verder. Behalve ergens in doen natuurlijk.

Beantwoorden
Marjon 2021-12-08 18:38:08

Hoi Rutger, hoelang kan ik de schuimkransjes bewaren. En hoe bewaar ik ze het beste?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-08 22:01:27

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur kun je ze prima enkele weken bewaren.

Beantwoorden
Rosanne 2021-12-08 22:34:48

Hoi!

Als ik meringues maak doe ik dit altijd met alleen eiwit,kristalsuiker en een klein beetje zout...is de poedersuiker voor de stevigheid? Of puur smaak?

Beantwoorden
RO
Moniek 2021-12-21 23:16:56

Ik zou graag dit willen maken met pistache smaak,
Kan ik er pistache pasta erbij doen? Zoja wanneer?
Of heb je een andere tip?

Beantwoorden
MO
Rutger 2021-12-22 07:19:12

Dat gaat waarschijnlijk niet goed, door het vet uit de pasta verliest de meringue zijn stevigheid. Je kunt de kransjes voor het bakken wel bestrooien met gehakte pistaches.

Beantwoorden
Moniek 2021-12-22 09:46:25

Dat dacht ik al.
Dan gaan we het bestrooien en voeg ik wel wat kleurstof toe.
Bedankt voor je reactie

Beantwoorden
MO
Nick 2022-11-21 22:48:57

Worden deze ook echt bros? Of nog een beetje chewy

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-12-01 15:50:38

Deze worden echt bros nadat ze helemaal zijn afgekoeld.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.