Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 125 gr tuttifrutti (of bijvoorbeeld alleen gedroogde abrikozen)
  • 75 gr blanke rozijnen
  • 50 gr cranberry’s
  • 80 ml amaretto (of bijvoorbeeld cognac of appelsap)
  • Voor het beslag
  • 250 gr amandelspijs
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 citroen, rasp
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gr bloem
  • 3½ tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • paneermeel, om de vorm te bestrooien
  • 2 el bloem
  • 150 gr poedersuiker
  • 1½ tot 2 el water
  • 20 gr amandelschaafsel

Vroeger stond mijn vader voor kerst avondenlang tulbanden te bakken om deze feestelijk in cellofaanfolie verpakt cadeau te kunnen geven aan familie en vrienden. Vanaf half december rook de keuken heerlijk naar kerst, door het gedroogde fruit dat in de amaretto lag te wellen. Elke avond werd er zorgvuldig in de verschillende schaaltjes geroerd, tot het fruit eindelijk klaar was om in de tulband te verwerken. Als kind vond ik het een geweldig tafereel; ik keek graag toe als mijn vader aan het bakken sloeg. Inmiddels zet ik onze familietraditie voort en vult ook mijn keuken zich al dagen voor kerst met de lekkerste geuren.

Met deze kerst tulband heb ik ooit de tulbandwedstrijd van de Gooi en Eemlander gewonnen. Vervolgens werd ik er in de eerste aflevering van Heel Holland Bakt meesterbakker van de week mee! Dit is voor mij het lekkerste tulband recept ooit! Dus ga snel aan de bak en geniet van een heerlijke zelfgebakken tulband!

Bereiding: De lekkerste kersttulband

Begin de avond van tevoren met de vulling. Snijd de tuttifrutti in kleine stukjes en meng deze met de rozijnen, cranberry’s en cognac. Laat de vruchten de hele nacht wellen.

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm in met boter en bestrooi deze met paneermeel. Klop het overtollige paneermeel uit de vorm.

Doe de spijs, boter, basterdsuiker, het zout, vanille-extract en de citroen rasp in een kom en klop het geheel romig (ongeveer 5 minuten). Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Meng de bloem en het bakpoeder in een andere kom en zeef deze in gedeeltes boven het beslag. Spatel de bloem er in delen voorzichtig door.

Laat de gewelde vruchten even uitlekken in een zeef. Meng de nog vochtige vruchten met de 2 eetlepels bloem en schep ze door het beslag.  Doe het mengsel in de vorm en bak de tulband in 60 tot 70 minuten gaar. Prik aan het eind van de baktijd met een prikker in de tulband om te controleren of hij gaar is. Als er geen beslag meer aan de prikker meekomt, is de tulband gaar.

Laat de tulband 10 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster. Laat de tulband helemaal afkoelen.

Spreid het amandelschaafsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster deze in 6 tot 8 minuten goudbruin. Meng het poedersuiker met het water tot een glazuur. Verdeel het glazuur over de tulband en bestrooi met het geroosterde amandelschaafsel.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen