Ingrediëntenlijst
  • Voor de cakes
  • 400 gr suiker
  • 400 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1½ tl vanille-extract
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 8 eieren
  • 465 gr bloem
  • 4 tl bakpoeder
  • 165 ml (vers) sinaasappelsap
  • 50 gr maanzaad

Met deze kersttaart steel je zeker de show! De taart bestaat uit 6 lagen sinaasappel-maanzaadcake met daartussen sinaasappelcurd en cranberryjam en de buitenkant is afgewerkt met Italiaanse meringue. De afwerking van deze taart heeft mijn zus Laura gedaan, en ik vind hem echt heel mooi geworden! Ook de eetbare dennenappeltjes heeft zij gemaakt. Daarvoor heeft ze kleine toefjes Italiaanse meringue gespoten en daar amandelschaafsel in gestoken, zodat de kenmerkende vorm van een dennenappel ontstaat. De eetbare dennenappeltjes hebben vervolgens 2 uur gedroogd in een oven van 75 ᵒC. De taart bestaat uit drie cakes, die na het bakken doorgesneden worden. Wil je de cakes tegelijk op meerdere hoogtes in de oven bakken, dan kun je de oven beter op hete lucht zetten. De warmteverdeling is dan beter waardoor alle cake even gaar worden.

Kersttaart met sinaasappel, cranberry en meringue

Kersttaart met sinaasappel, cranberry en meringuedennenappeltjes eiwit amandelschaafsel

Bereiding: Kersttaart met sinaasappel, cranberry en meringue

Verwarm de oven voor op 160 ᵒC en vet drie ronde bakvormen van 20 centimeter in met boter.

Doe de suiker, boter, het vanille-extract, zout en de sinaasappelrasp in een kom en klop deze enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe, terwijl je doorklopt. Als alle eieren zijn opgenomen spatel je de bloem en het bakpoeder door dit mengsel, probeer daarbij de luchtigheid te behouden. Spatel als laatste het sinaasappelsap en het maanzaad door het beslag. Verdeel het beslag over de drie bakvormen en bak deze in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de cakes afkoelen op een rooster.

Klop de sinaasappelcurd kort los tot deze een romige en smeerbare consistentie heeft. Snijd de drie cakes horizontaal doormidden met een taartzaag of broodmes. Bestrijk de eerste plak met cranberryjam, leg daar een cakeplak op en strijk daar een laag sinaasappelcurd op. Ga zo door tot alle cake verwerkt is.

De kersttaart decoreren

Doe de Italiaanse meringue in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter. Begin met het afwerken van de taart aan de zijkant. Spuit een rijtje dopjes meringue boven elkaar en strijk deze naar 1 kant schuin af. Spuit daar weer een nieuw rijtje dopjes en ga zo door tot de hele zijkant bedekt is. Begin bovenop aan de buitenkant. Spuit een toefje meringue, strijk die schuin af, spuit daar weer een toefje op en zo door tot de bovenkant bedekt is. Voor een mooi effect brand je de meringue heel licht af met een brander.

Garneer de taart met cranberry’s, aalbessen en eventueel met zelfgemaakte dennenappeltjes. Om het fruit te suikeren bestrijk je het licht met eiwit en strooi je er fijne suiker over.

Kersttaart met sinaasappel, cranberry en meringue

Foto’s: Erik Spronk

Advertentie
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (18)
Karlijn Goes 2018-01-05 17:09:23

Hoi Rutger,
ik vind je site en boek echt top! Vraagje: hoe kan ik de gemaakte taart het best bewaren? En hoe lang moet je de sinaasappelcurd ongeveer verwarmen?

Groetjes,
Karlijn

Beantwoorden
KA
Rutger 2018-01-09 08:33:39

De gemaakte taart kun je het beste in de koelkast bewaren. De tijd voor het verwarmen van de curd is lastig om exact te zeggen. Het beste is de temperatuur controleren, of anders de juiste dikte checken door de streep op een spatel te trekken (zie recept).

Beantwoorden
Cora 2017-12-27 22:03:23

Hoi Rutger, ik heb hem gemaakt. Het was een groot succes! Hij zag er prachtig uit en was overheerlijk.
Bedankt voor het recept.

Beantwoorden
CO
Gerda 2017-12-23 10:12:20

Dank je wel...ik ga aan de slag...Leuk!!!

Beantwoorden
GE
Gerda 2017-12-20 13:48:57

Beste Rutger,
Ik ga ervoor!! Nu wil ik voor de merengue vloeibaar eiwit gebruiken. Hoe is dan de verhouding eiwit/ suiker? Groet Gerda

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-12-22 17:32:23

Hallo Gerda! 1 eiwit is ongeveer 30 gram gepasteuriseerde eiwit.

Beantwoorden
Coco 2017-12-15 19:18:36

Beste Rutger,

Dank weer voor dit prachtige recept! Ik ben voornemens deze met kerst te maken, alleen nu heb ik een (wellicht) zeer onnozele vraag. Helaas heb ik geen drie bakvormen. Kan ik het beslag ineens maken, en de taarten vervolgens achter elkaar bakken, of moet het dan te lang staan en kan ik dan beter het beslag in drie keer maken? Alvast bedankt.

Beantwoorden
CO
Rutger 2017-12-18 01:15:22

Je kunt de taarten prima achter elkaar bakken, dat is geen probleem.

Beantwoorden
Coco 2017-12-19 11:19:56

Bedankt!

Beantwoorden
CO
Myranda 2017-12-14 22:49:54

Wat is de totale bereidingstijd?

Beantwoorden
MY
Rutger 2017-12-18 01:22:20

Je bent er zeker een halve dag mee bezig, al kun je verschillende onderdelen ook al van tevoren maken.

Beantwoorden
Jantine 2017-12-14 22:30:10

Een hele mooie taart. Zou het willen proberen. Welke maat bakvorm is hiervoor gebruikt? Had al even op internet gekeken maar er zijn zoveel verschillende maten...

Beantwoorden
JA
Rutger 2017-12-18 01:23:14

De doorsnede van de taartvorm die ik hiervoor gebruikt heb is 20 centimeter. De hoogte maakt niet zoveel uit, als de vorm maar hoger is dan 5 centimeter.

Beantwoorden
Nancy kuipers 2017-12-13 07:24:37

Beste Rutger ! Ikheb het hartige bakboek en je feestelijke bakboek. Maar de recepten die ik via instagram vind zoals van de week de appelfragipane en deze feestelijke taart,..... staan die in de " bakbijbel" ? Verder voor jou en je vriend en familie ook fijne dagen gewenst !

Beantwoorden
NA
Rutger 2017-12-14 13:49:30

Hoi Nancy. Dankjewel! Die recepten staan niet in de Bakbijbel, daar staan weer ruim 160 andere recepten in. Jij ook hele fijne dagen!

Beantwoorden
Gabrielle 2017-12-12 12:45:42

Lijkt me een hele leuke taart om voor de kerstdagen te maken.
Ik heb alleen 1 vraagje: hoe kom je aan amandelschaafsel waar de schil nog om heen zit? Dit lijkt überhaupt wat dikker schaafsel dan wat er normaal gesproken in de supermarkt te vinden is.
En klopt het dat er in totaal 17 eieren nodig zijn voor de hele taart?
Neem aan dat dat gepasteuriseerd eiwit ipv de Italiaanse merengue zou zijn?
Ben benieuwd!

Beantwoorden
GA
Rutger 2017-12-14 13:55:22

Hoi! Dat amandelschaafsel met schil is lastig te krijgen. Ik liep er toevallig een tijdje geleden tegen aan bij een groothandel, maar het kan ook prima met gewoon amandelschaafsel. Dat is inderdaad iets dunner, maar als je mooie stukjes uitzoekt gaat dat ook zeker lukken. Je hebt inderdaad veel eieren nodig voor de taart, maar je kunt er ook met heel veel mensen van eten! Het gepasteuriseerde eiwit heb ik gebruikt om de cranberry's te suikeren, maar dat gedeelte kun je ook achterwege laten.

Beantwoorden
Debbie Bodewes 2017-12-09 18:57:36

Wat een plaatje Rutger, echt een feestelijke taart!

Beantwoorden
DE
Gaby 2017-12-09 01:21:24

PRACHTIG!!!!!

Beantwoorden
GA
Daniëlle 2017-12-08 13:57:12

Wat een prachtige taart!

Beantwoorden
DA
Frans 2017-12-08 13:01:13

Een fantastische mooie kersttaart. Ga ik zeker rond de feestdagen maken. ga ik in een klein formaat proberen. Ook die dennenappeltjes verdienen een compliment.

Beantwoorden
FR
Charlene 2017-12-08 11:41:31

Wauw! Wat een prachtige taart! Voor hoeveel personen is hij geschikt? En hoelang kun je hem bewaren? En dan in de koelkast of erbuiten?

Ik heb nog nooit een gelaagde taart gemaakt, ik kan me voorstellen dat de bovenkant van de 3 losse taarten wat bol is als deze uit de oven komt. Moet je de bovenkant eraf snijden?

Als het een beetje in mijn planning past zou ik hem graag maken met kerst. Maar het lijkt me nogal veel voor 4 personen en als het dan niet goed te bewaren is vind ik het ook wel erg zonde.

Beantwoorden
CH
Rutger 2017-12-12 11:47:32

Deze taart is voor zeker 16 mensen, het is echt veel en je eet er maar dunne plakjes van. Het valt mee hoe bol de cakes zijn na het bakken, maar je kunt ze altijd recht bijsijden natuurlijk. Je kunt de taart in de koelkast bewaren voor 2 -3 dagen. Haal hem er dan een half uur voor het serveren uit om wat op kamertemperatuur te komen.

Beantwoorden
Fleur 2017-12-08 10:48:42

Hoe ver van te voren kan je deze taart maken?

Beantwoorden
FL
Rutger 2017-12-12 11:49:08

De jam en curd kun je al enkele dagen van tevoren maken. De cake zou ik een dag van tevoren bakken (of eerder en dan ongevuld invriezen). De afwerking zou ik op de dag zelf doen, dat is echt wel het lekkerste.

Beantwoorden
Marrie de Bok 2017-12-08 10:44:59

Dat is een super mooie taart , lukt mijn vast niet.
Volgens mij ook nog heerlijk.

Beantwoorden
MA
Lucia 2017-12-08 09:36:58

Super mooi en als ik lees wat er aan ingrediënten inzit lijkt het me ook echt heerlijk.

Beantwoorden
LU
Bols Annie 2017-12-08 07:57:20

Proficiat met deze taart is echt heel mooi voor Kerstmis. Ik was op zoek naar een mooie taart voor de feestdagen en deze is een voltreffer. Die gaat het worden ook de smaken zijn apart . Voor de denneappeltjes zijn het toch amandelschilfers licht geroosterd nietwaar?
Groetjes
Bols Annie

Beantwoorden
BO
Rutger 2017-12-12 11:50:50

Het amandelschaafsel heb ik van tevoren niet geroosterd. Wel was dit amandelschaafsel met het schilletje van de amandel er nog om.

Beantwoorden