Nederland is echt een koekjesland. Het is heel normaal dat je bij de koffie of thee een koekje krijgt, iets wat in andere landen toch veel minder gebeurt. Wat in veel landen wel een echte traditie is, is het bakken van kerstkoekjes. Dat doen we in Nederland ook, al is de keuze bij ons wel aanzienlijk minder dan in de landen om ons heen. Bij ons blijft het toch al gauw bij de kerstkransjes en schuimkransjes.
In andere landen zijn kerstkoekjes onlosmakelijk verbonden met de adventstijd en worden ze ook vaak uitgedeeld. Zeker in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Engeland is het bakken van kerstkoekjes een echte traditie. Maar ook in Scandinavië bakken ze er rond kerst flink op los.
Met dit kerstkoekjes recept kun ook jij helemaal los. Deze kerstkoekjes zijn op smaak gebracht met vanille en wat kaneel, en ze worden gegarneerd met glazuur. Met de vorm en de opmaak kun je alle kanten op, dus laat je creativiteit de vrije loop! Dit maakt de koekjes trouwens ook heel erg leuk om samen met kinderen te bakken.
Hoeveel kerstkoekjes je maakt met dit recept, hangt heel erg af van de grootte van de uitstekers die je gebruikt. Maar het aantal zal ergens tussen de 25 en 45 kerstkoekjes liggen.
Kerstkoekjes in allerlei vormen en maten
Deze koekjes worden pas echt kerstkoekjes als je ze uitsteekt met feestelijke, ‘kerstige’ uitstekers. Een fijn en uitgebreid overzicht van kerstkoekjes uitstekers vind je hier. Natuurlijk kun je ook andere uitstekers voor koekjes gebruiken, of je snijdt ze gewoon met een mes uit. Ik vind het een leuk klusje om de koekjes uit te steken met toffe uitstekers, maar de koekjes worden er zeker niet minder lekker van als je dat niet doet.
Kerstkoekjes versieren
Na het bakken is het tijd om de kerstkoekjes te versieren. Hiervoor gebruik ik royal icing, dat geeft het mooiste resultaat. Je kunt de koekjes opspuiten met behulp van een zelf gevouwen cornetje van bakpapier of je kunt kant-en-klare cornetjes kopen en de royal icing daarin doen. Je kunt ook een spuitzak met een klein, glad spuitmondje gebruiken om de koekjes te garneren.
Ik heb de royal icing wit gelaten, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de icing op kleur te brengen met eetbare kleurstof. Zelf vind ik dan gel kleurstof erg fijn werken. Let op: gebruik niet te veel kleurstof, enkele druppels zijn meestal al voldoende om het glazuur een mooie kleur te geven.
Hoe kerstkoekjes bewaren?
Laat de royal icing eerst goed drogen voordat je de koekjes luchtdicht verpakt. Verpak de kerstkoekjes luchtdicht en bewaar ze op kamertemperatuur zo’n 2 weken. Je kunt ze ook invriezen. Verpak de zelfgebakken kerstkoekjes ook dan luchtdicht en bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer.
Andere kerstkoekjes maken?
Wil je verschillende soorten kerstkoekjes maken? Probeer dan ook eens een van de volgende recepten:
- Voor het deeg
- 165 gr boter, op kamertemperatuur
- 110 gr witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
- 250 gr bloem
- 1 tl kaneelpoeder
- Verder nodig
- bloem, voor het uitrollen
- royal icing
- eetbare sprinkles, optioneel
Zelf kerstkoekjes maken
Doe de boter, de basterdsuiker, het vanille-extract en het zout in een kom en meng alles door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng het halve ei erdoor. Voeg de bloem en de kaneel toe en kneed alles kort door tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C onder- en bovenwarmte en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Steek of snijd de gewenste koekjesvormen uit en leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin. Schep de koekjes na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.
Schep de royal icing in een cornetje of in een spuitzak met een klein glad spuitmondje en garneer de kerstkoekjes met de royal icing. Versier ze naar wens extra met sprinkles.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
Je geeft in het recept aan boven en onderwarmte. Als in grillstand of hetelucht oven?
BeantwoordenHallo,
Hoeveel koekjes zou je ongeveer halen uit 1 recept? Ik vind het nergens terug.
Alvast bedankt!
Hi. Hoeveel kerstkoekjes je maakt met dit recept, hangt heel erg af van de grootte van de uitstekers die je gebruikt. Maar het aantal zal ergens tussen de 25 en 45 kerstkoekjes liggen
Beantwoorden