Deze kerstschuimpjes zijn de ideale traktatie voor de feestdagen. Ze zien er feestelijk uit, zijn leuk om te maken én niet onbelangrijk: ze zijn ook gewoon ontzettend lekker. Voor dit recept heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis en daar vind je alles wat je nodig hebt voor de lekkerste kerstschuimpjes. Ik leg in dit schuimpjes recept uit hoe je zowel kerstboomschuimpjes als sneeuwpopschuimpjes maakt, maar je kunt zelf kiezen of je ze allebei maakt of een van de twee opties.

Afhankelijk van de grootte van de kerstmeringues maak je met dit recept zo’n 8 tot 12 kerstschuimpjes op een stokje. Het leuke aan schuimpjes op stokjes is dat je ze makkelijk uitdeelt of in een cake, taart of toetje steekt. Ik gebruik zelf bamboe stokjes, maar je kunt bijvoorbeeld ook ijsstokjes gebruiken.

Kerst schuimpjes maken
Ingrediëntenlijst
  • Voor de Zwitserse meringue
  • 3 eiwitten
  • 190 gr fijne suiker
  • snuf zout
Zomerste toetjes desktop
nieuwsbrief zomers e-book mobiel

Schuimpjes maken van Zwitserse meringue

In dit recept maak ik de schuimpjes van Zwitserse meringue, ook wel zwaar schuim genoemd. Dit schuim maak je door het eiwit en de suiker eerst au bain-marie te verhitten. Zwitsers schuim is steviger en minder breekbaar dan bijvoorbeeld Franse meringue en daardoor perfect voor deze kerstschuimpjes.

4 tips voor schuimpjes maken

  • Je kunt natuurlijk volop variëren met de kleuren, strooisels en afwerkingen. Voor de kerstboom heb ik nu veel in goudtinten gekozen, maar je kunt ook voor zilver of een hele andere kleur gaan! Check dus vooral de site van Baktotaal Bouwhuis voor een overzicht van alle eetbare strooisels. Let er wel op dat de strooisels niet van chocolade zijn, dat werkt niet voor dit recept.
  • Voor de kerstboom gebruik ik dit spuitmondje dat normaal vaak wordt gebruikt om bloemblaadjes mee te spuiten, maar het werkt ook perfect voor de kerstboom. Je kunt de kerstboom ook met een gekarteld spuitmondje van 8-10 millimeter spuiten.
  • Ik droog de schuimpjes op een hele lage temperatuur, zodat de kleuren het mooist blijven.
  • Wil je de kerstschuimpjes bewaren? Verpak ze dan na het bakken luchtdicht en bewaar ze op kamertemperatuur. Zo kun je ze zeker 2 weken goed houden. 
Kerst schuimpjes maken

Recept voor kerstschuimpjes van eiwit

Gebruik een hittebestendige kom, van glas of metaal, en zorg dat deze vetvrij is. Doe de eiwitten, suiker en het zout in de kom en roer door elkaar.

Meringue maken voor schuimpjes

Vul een pan (die groot genoeg is voor de kom om op te rusten) met een laagje water op het vuur en breng dit aan de kook. Zet de kom erop, zodat deze wordt verwarmd door de stoom, en verwarm het eiwitmengel al roerend au bain-marie tot 50-60 graden. Als je met duim en wijsvinger voelt, is de suiker gesmolten. Haal de kom van de pan en klop het eiwit met een (hand)mixer met garde(s) stijf. Klop door tot het mengsel op kamertemperatuur is.

Verwarm de oven voor op 75°-80°C. Maak je 1 bakplaat, kies dan voor onder- en bovenwarmte. Wil je meerdere bakplaten met schuimpjes tegelijk in de oven drogen, gebruik dan de heteluchtstand.

Kerstschuimpjes maken

Verwerk de meringue zoals in de video te zien is tot kerstbomen en/of sneeuwmannen. Om het schuim te kleuren meng je een beetje van de meringue met wat van de gewenste geklkleurstof. Om het groene van de kerstboom te maken gebruik ik dit spuitmondje en voor de ster bovenop gebruik ik een gekarteld spuitmondje van 8-10 millimeter. Voor het lijfje en het hoofd van de sneeuwpop heb ik een glad spuitmondje gebruikt van 1-1½ centimeter, voor de muts en sjaal een glad spuitmondje van 6-8 millimeter en voor het wortelneusje een spuitmondje van 4-5 millimeter. 

Schuimpjes drogen

Droog de schuimpjes 3 uur. Zet de oven na die tijd uit maar laat de schuimpjes in de oven (met de deur dicht) helemaal afkoelen.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Ingrid 2023-06-04 13:00:42

Hoi Rutger,

Kun je misschien vertellen wat voor kleurstoffen je gebruikt? Ik heb zelf al heel wat merken uitgeprobeerd, ook in poedervorm, maar steeds wordt mijn merengue te slap na het toevoegen van de kleurstof. Alvast bedankt!

Beantwoorden
IN
Rutger 2023-06-05 07:23:30

Hoi. Ik gebruik hiervoor gelkleurstof. Als je op de kleurstof in de ingrediëntenlijst klikt, dan kom je op de site van Baktotaal met het product.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.