Met deze kersttaart heb je echt een geweldig kerstdessert voor de hele familie! Je kunt er echt met heel veel mensen van genieten, zeker 12-16 mensen! Bouw de kerst schuimtaart pas vlak voor het serveren op, dan is hij het lekkerst. En met de vulling kun je natuurlijk volop variëren!

Kerst schuimtaart
Ingrediëntenlijst
  • Voor de meringue
  • 8 eiwitten
  • ¼ tl zout
  • 300 gr fijne suiker
  • 200 gr poedersuiker
  • Voor de vulling
  • 500 ml slagroom
  • 75 gr suiker
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • 500 gr mascarpone
  • ½ vanillestokje, het merg
  • Verder nodig
  • vers fruit, denk daarbij aan frambozen, aalbessen, bramen, blauwe bessen en granaatappelpitjes
  • frambozensaus
  • glittersuiker, optioneel, om te bestrooien
Broodbakbol banner mobiel

Gigantische kerst schuimtaart maken

Verwarm de oven voor op 100 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Zorg dat de kom en garde die je gaat gebruiken om de eiwitten op te kloppen brandschoon en vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel bij de eiwitten zit. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk de fijne suiker toe en klop door tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel tot slot de poedersuiker door de meringue.

Vorm van de meringue drie cirkels, van ongeveer 15, 21 en 27 centimeter. Om dit makkelijker te maken kun je de cirkels eerst op het bakpapier tekenen. Zelf gebruik ik daar vaak bordjes en kommetjes voor. Door deze om te trekken met een potlood op het bakpapier maak je heel makkelijk mooie cirkels. Laat de meringue cirkels 4-5 uur drogen in de oven. Zet aan het eind de oven uit, maar laat deze dicht. Laat de schuimplakken afkoelen in de oven.

Bouw de meringue taart pas vlak voordat je hem gaat serveren op. Als je dit veel eerder doet, wordt het schuim zacht door het vocht uit de vulling.

Klop de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger stijf op. Voeg de mascarpone en het vanillemerg toe en klop alles door tot een stevige vulling. Bestrijk de grootste schuimplak met wat van de vulling en verdeel daar een gedeelte van het fruit over. Besprenkel deze met wat frambozensaus en dek dit af met de middelgrote meringueplak. Ga zo verder met het opbouwen van de taart en eindig met fruit en frambozensaus bovenop de taart. Bestrooi de schuimtaart desgewenst met wat glittersuiker voor een extra feestelijk effect!

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (20)
Coby 2018-12-14 09:56:16

Geweldig lekker dat ga ik maken.
Dat is smullen geblazen.
dank voor het recept Rutger

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-12-17 08:39:20

Graag gedaan! Geniet er van!

Beantwoorden
Margriet 2018-12-14 11:42:52

Ziet er spectaculair uit.
Ga ik zeker proberen!
Bedankt voor het duidelijke recept.
Fijne feestdagen en een smaakvol 2019 gewenst.

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-17 08:38:53

Dankjewel! Jij ook hele fijne dagen!

Beantwoorden
Anne Wackers 2018-12-14 14:35:50

Hoe lang moeten de merengue in de oven garen?

Beantwoorden
AN
Anne 2018-12-14 14:37:20

Hoe lang moeten de merengue garen? Kan ik niet uit het recept halen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-12-17 08:38:23

Het staat in de bereiding. 4-5 uur drogen op 100 graden. Omdat de temperatuur erg laag is, is het meer drogen dan bakken.

Beantwoorden
Manon 2018-12-17 10:07:54

Hallo Rutger, Kan je de schuimkransen een dag van te voren maken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-19 09:31:05

Zeker. Als je ze luchtdicht bewaard kan dat prima.

Beantwoorden
Carolien 2018-12-22 00:39:34

Mijn ervaring met een mengsel van slagroom en mascarpone is dat het juist slapper wordt, en zeker hoe meer je het door elkaar spatelt. Hier staat dat het mengsel doorgeklopt moet worden, echt met de mixer? Ben echt bang dat het weer (veel) te vloeibaar wordt.

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-12-24 13:27:09

Dat gaat echt goed. Het lijkt eerst inderdaad wat slapper te worden, maar als je blijft doorkloppen kan het heel stevig worden.

Beantwoorden
Heidi 2018-12-22 11:47:27

Ha Rutger, ziet er super feestelijk uit! Zijn de kransen dicht? Lijkt me bijna niet te doen met 8 eiwitten...?

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-12-24 13:24:53

Het zijn echt dichte cirkels, geen open ruimte in het midden.

Beantwoorden
Petra 2018-12-27 09:52:50

De taart was heerlijk, net als de frambozen saus! Ik vroeg me nog wel af waarom je het schuim 4-5 uur droogt ipv 1,5 uur gemiddeld zoals bij een pavlova. Is dat vooral voor de stevigheid? Ik zou het een volgende keer misschien iets korter willen drogen, zodat de binnenkant nog iets zachter/taaier is, nu was dat maar een klein beetje. Bedankt voor het idee en het recept!

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-12-28 12:16:32

Hallo Petra. Dat heb ik inderdaad voor de stevigheid gedaan. Een pavlova is nog wat zacht van binnen, maar bij het stapelen van de verschillende onderdelen in deze taart kan dat problemen geven. Het moet wel stevig zijn. Fijn dat jullie er van genoten hebben!

Beantwoorden
Hanneke 2019-12-14 19:37:28

Kunnen de 2 bakplaten tegelijk onder elkaar jn de oven? Thanks!

Beantwoorden
HA
Rutger 2019-12-16 10:46:13

Dat kan prima, al zou ik dan wel voor hete lucht kiezen in plaats van onder- en bovenwarmte.

Beantwoorden
wesly 2019-12-14 20:33:45

Ik wil graag dit recept met kerst maken. Hoelang van te voren kan ik de merengue lagen maken en luchtdicht verpakken? Alvast bedankt voor je reactie!

Beantwoorden
WE
Rutger 2019-12-16 10:45:43

Hoi! Dat kun je een kleine week van tevoren al maken, als je ze maar goed luchtdicht verpakt. Geniet er van!

Beantwoorden
wesly 2019-12-17 16:55:17

Super om te horen! Bedankt voor je reactie!

Beantwoorden
WE
Anne 2019-12-20 21:03:16

ziet er lekker uit! kun je de vulling ook paar uur van te voren maken? zodat je het op locatie alleen hoeft op te bouwen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-12-22 19:56:07

Dat kan prima!

Beantwoorden
Monique 2019-12-22 19:48:03

Op welke temperatuur moet de oven staan, Rutger?

Beantwoorden
MO
Mirjam 2019-12-28 03:27:32

Bedankt voor het geweldige recept Rutger. Het was super lekker en zag er fantastisch uit. Ik heb de cirkels open gelaten in het midden en het stapelde prima.

Beantwoorden
MI
Alex 2020-12-17 11:23:08

Hoe veel gram fruit heb je ongeveer nodig?

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-12-20 09:11:41

Dat is maar net hoe rijk je de taart wil garneren en welk soort fruit je gebruikt, heel lastig om in grammen aan te geven.

Beantwoorden
Harriette 2020-12-17 14:36:26

Ziet er heerlijk uit maar hoe snijd je hem aan 😉😉

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-12-20 09:09:31

Dat is altijd een uitdaging, maar ik zou het per laag doen.

Beantwoorden
Wil Roos 2020-12-20 14:52:39

Hoi Rutger 8 eiwitten, ik heb bij ah een pak eiwitten gekocht,hoeveel gr heb ik dan nodig voor 8 eiwitten

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-12-22 10:42:27

Je kunt dan 240 gram gebruiken.

Beantwoorden
Wil Roos 2020-12-21 10:54:36

Rutger ik koop kant en klare vloeibare eiwitten, hoeveel gr heb ik dan nodig, voor 8 eiwitten

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-12-22 10:19:18

Je kunt daar 240 gram van gebruiken.

Beantwoorden
Eva 2020-12-24 17:04:53

Hoi Rutger,

Ik wil graag de helft van het recept maken. Hoe lang denk je dat de merengue dan moet drogen?

Alvast bedankt en fijne feestdagen!

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-12-30 10:03:38

De droogtijd blijft hetzelfde.

Beantwoorden
Melanie 2021-12-23 11:06:53

Als ik de poedersuiker er door spatel word het eiwit minder stijf. Wat doe ik verkeerd?

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-12-24 09:42:01

Het wordt wel iets minder stijf, maar het moet nog steeds wel stijf blijven.

Beantwoorden
Mariska 2021-12-24 00:35:18

Hoi Rutger ik ga dit recept morgen maken heb er erg veel zin in !
Ik vroeg me alleen af ( zodat ik het idd goed begrijp) moet je de merengue 4-5 uur bakken/drogen en je oven al die tijd aan op 100 graden? En dan de oven uitzetten en dan af laten koelen in de oven. Met de deur dicht ?? Groetjes Mariska

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-24 09:08:43

Hoi! Dat klopt inderdaad.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.