In dit artikel vind je de lekkerste panna cotta recepten! Dit Italiaanse dessert betekent letterlijk ‘gekookte room’ en je vindt panna cotta in veel verschillende soorten en smaken. Ik maakte al verschillende variaties van dit dessert en in dit artikel zet ik mijn favorieten op een rij. Van basisrecepten tot variaties die je zeker eens moet proberen: bekijk de recepten en ga aan de slag met je favoriet(en)!

Basisrecepten voor panna cotta

In een artikel over de lekkerste recepten mag een basisrecept natuurlijk niet ontbreken. Ik heb goed nieuws voor je, ik heb niet 1 maar 2 basisrecepten voor panna cotta: eentje met gelatine én een (plantaardig) recept voor panna cotta zonder gelatine. 

panna cotta

Eet je liever geen gelatine, dan kun je dit Italiaanse dessert ook maken met agar agar. Dit is een plantaardig bindmiddel dat gemaakt wordt van roodwier. Bekijk snel mijn recept voor panna cotta met agar agar.

Panna cotta met agar agar (zonder gelatine)

Meer inspiratie voor panna cotta recepten

Naast deze basisrecepten heb ik ook een flink aantal andere panna cotta recepten online staan. Ik zet de lekkerste varianten voor je op een rij!

Panna cotta met vlierbloesem en aardbeiensaus

Deze panna cotta met vlierbloesem en aardbeiensaus heeft een fruitige smaak. Dit komt door de vlierbloesemsiroop, die heel goed samengaat met de zelfgemaakte aardbeiensaus.

Panna cotta met vlierbloesem en aardbeiensaus

Panna cotta in glaasjes met zomerfruit

Deze panna cotta in glaasjes is een leuke en makkelijke variatie op de panna cotta recepten waarbij je het puddinkje stort op een bord. De zelfgemaakte compote van zomerfruit maakt dit zomerse dessert helemaal af! 

Panna cotta van kokos

Ben je op zoek naar tropische panna cotta recepten? Met deze kokos panna cotta waan je jezelf op een onbewoond eiland! Samen met de sesam kletskoppen levert dit een onwijs lekker nagerecht op!

Panna cotta van kokos met sesamkletskoppe en steranijssiroop

Panna cotta van witte chocolade

Deze witte chocolade panna cotta mag niet ontbreken in deze lijst met recepten. De witte chocolade maakt deze panna cotta extra romig en rijk van smaak.

Panna cotta van witte chocolade

Frisse panna cotta van yoghurt

Deze versie is wat lichter en frisser dan bij de meeste panna cotta recepten. Ik heb namelijk een gedeelte van de room vervangen door yoghurt. Deze panna cotta met yoghurt is ook erg lekker met vers fruit of zelfgemaakte frambozensaus

Panna cotta van yoghurt met gekarameliseerde appel

Kruidige panna cotta

Panna cotta met een twist! De slagroom voor deze kruidige panna cotta is geïnfuseerd met verschillende specerijen, wat de panna cotta een heerlijke kruidige smaak geeft. Ik serveer het dessert met een lauwwarm stoofpeertje en geloof me: dat is een heerlijke combinatie!

Kruidige panna cotta met stoofpeer en speculaas
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (2)
DC 2018-12-19 07:33:55

Beste Rutger.
Het lukt mij nooit om de panna cotta te storten uit het timbaaltje,terwijl ik het insmeer met wat boter,en ook eventjes in warm water zet ( altijd te lang waardoor de pannacotta gaat smelten) heb jij een betere tip hoe ik dit nou toch eens netjes gestort krijg?
Groet DC van Barneveld

Beantwoorden
DC
Rutger 2018-12-19 09:22:45

Hallo DC. Het invetten met boter zou ik achterwege laten. Door de timbaaltjes even in warm water te zetten smelt het buitenste laagje van de panna cotta en kun je deze makkelijk storten. Extra boter zou dat alleen maar lastiger maken. Voor de zekerheid kun je ook met een scherp mesje even het randje van de panna cotta aan de bovenkant voorzichtig losmaken.

Beantwoorden
Ingrid 2018-12-19 11:38:52

Ik meng me hier ongevraagd (!) even in.... Ik gebruik siliconen muffinvormpjes (je kunt ook een grote gebruiken natuurlijk) en die kun je er gemakkelijk 'afstropen'. Misschien een tip? 😉

Beantwoorden
IN
Ingrid 2018-12-19 09:12:30

Hoi Rutger. De panna cotta met kokos lijkt me heerlijk. Ik maak voor Kerst een grand dessert dus wil ik hiervoor muffinvormpjes gebruiken. Hoeveel van jou recept heb ik dan nodig om 10 vormpjes voor driekwart te vullen?

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-12-19 09:19:29

Hoi! Je kunt het beste even de inhoud van de vormpjes opmeten, door ze te vullen met water en dat daarna te meten. Als je dat weet dan kun je uitrekenen hoeveel van het panna cotta mengsel je nodig hebt. 1 recept geeft zo'n 500 ml.

Beantwoorden
Ingrid 2018-12-19 11:35:29

Dank je!

Beantwoorden
IN