In dit artikel vertel ik je alles dat je moet weten over eetbaar printen. Dat kun je namelijk ook heel makkelijk zelf doen! Je ziet het vaak voorbij komen: gepersonaliseerde taarten met een eigen foto, cupcakes met een plaatje erop of bonbons met een afbeelding. Allemaal dingen die je met eetbaar printen zelf kunt maken. Superleuk om te doen en heel fijn om dingen nog persoonlijker te maken. Zeker als je dit vaker doet of wilt gaan doen is zelf eetbaar printen echt een uitkomst!
Hoe werkt eetbaar printen?
Eigenlijk is het heel simpel. Normaal gesproken zit er in een printer gewone inkt, maar voor eetbaar printen wordt die vervangen door cartridges met eetbare inkt. Baktotaal Bouwhuis staat al jaren bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige eetbare inkt cartridges. Alle cartridges met eetbare inkt zijn makkelijk per kleur bij te bestellen. Met de foodprinter erbij kun je zo alle creaties maken die je maar wilt! Het is niet aan te raden om een printer voor zowel gewone inkt als eetbare inkt door elkaar te gebruiken. Er blijven altijd sporen van de gewone inkt achter in de spuitkanaaltjes en die wil je liever niet binnenkrijgen.
Welke soorten verschillende eetbaar ‘papier’ zijn er?
Er zijn grofweg 4 verschillende soorten ‘eetbaar papier’ die veel worden gebruikt bij eetbaar printen.
Icing sheets (ook wel fondantpapier of suikerpapier genoemd)
Icing sheets hebben een lichtzoete smaakt doordat ze gemaakt zijn op basis van suiker, waardoor de smaak van het gebak goed tot zijn recht komt. Het is zeer geschikt voor logo-schildjes en tekst-stripjes.
De vellen van icing zijn voorzien van een plastic beschermlaag, waarmee ze gemakkelijk in de printer gebruikt kunnen worden. De afdruk op de icing sheets is mooi en helder en de smaak is licht zoet.
Frosty sheets (in het Nederlands frosting papier)
Frosty sheets hebben een neutrale smaak en ze zijn gemaakt op basis van zetmeel. De inkt droogt snel op de frosty sheets, wat erg makkelijk werkt. Daarnaast zijn de frosty sheets iets dunner dan de icing sheets.
Chocoprint vellen (geschikt voor chocoprints)
Deze sheets kunnen de kleurenprint overbrengen op (witte) chocolade. Ze worden ook vaak voor bonbons gebruikt in combinatie met magneet-bonbonvormen. Let er wel op dat je tekst of een logo in spiegelbeeld print, anders komt de afdruk niet goed op je chocolade. Als je trouwens geen eetbare printer hebt maar wel graag aan de slag wilt met afbeeldingen op chocolade, dan kun je ook kant-en-klare chocolade transfersheets in veel verschillende designs gebruiken.
Ouwel papier (ook wel bekend als hostie of snoeppapier)
Ouwel kennen we allemaal wel van de kokosmakronen of gekleurd als snoeppapier. Ook hier kun je eetbaar op printen. Een nadeel van het ouwelpapier is wel dat het snel vocht aantrekt, waardoor de kleuren kunnen vervagen. Ook wordt de afdruk minder scherp en helder dan op icing sheets of frosting sheets.
Waar moet je op letten bij eetbaar printen?
Het hoofdingrediënt van eetbare sheets is suiker of zetmeel. Dat maakt dat de sheets gevoelig zijn voor vocht en bij plaatsing op een vochtige ondergrond zoals slagroom zal de sheet na verloop van tijd kreukelen of oplossen. Gelukkig is dat op meerdere manieren te voorkomen. Smeer bijvoorbeeld de onderkant van de print in met een dun laagje boter, plantaardig vet (bijvoorbeeld Crisco) of plantaardige olie. Dat voorkomt dat de sheet vocht op kan nemen. Je kunt de eetbare print ook op een laagje marsepein of rolfondant plakken. Of smeer de achterkant in met een dun laagje gesmolten chocolade. Daarnaast moet je de print niet te lang van te voren op je taart doen, door het vocht in de koelkast of vriezer kan de kwaliteit van de afdruk ook achteruit gaan. Bewaar je eindproduct met een print luchtdicht afgesloten, om te voorkomen dat er vocht bij komt.
Wat kun je er allemaal mee?
Natuurlijk ben ik zelf aan de slag gegaan met de eetbare prints om te kijken wat er allemaal mee mogelijk is. Ik gebruikte een zelfgemaakte foto om een slagroomtaart mee te decoreren en zocht op internet plaatjes (zoek op google: cupcake toppers template) die ik vervolgens voor de cupcakes heb gebruikt. Om de geprinte afbeeldingen trouwens nog mooier te maken kun je er ook nog een glansspray overheen spuiten. Met de chocoprint vellen maakte ik flikken met mijn logo. Daarvoor printte ik mijn logo in het klein en in spiegelbeeld. Daarop ging wat gesmolten witte getempereerde chocolade en daaroverheen strooide ik wat musketzaad. Ook heel leuk met een lollystokje erin als lolly. De mogelijkheden zijn eindeloos met eetbare prints, zo wil ik nog een keer grote chocoladebrokken met een print maken en koekjes met mijn logo erop.
Als je zelf niet eetbaar wilt gaan printen, maar wel een eetbare afbeelding of foto wilt gebruiken, dan kun je deze ook bestellen via Bouwhuis. Je kunt je gewenste foto uploaden en deze krijg je dan geprint opgestuurd.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
Je moet waarschijnlijk wel heel vaak bakken eer je zo’n foodprinter aanschaft? Wat ik probeer te zeggen is als je niet heel vaak bakt maar b.v. 3-4 maal maximaal per maand, is zo’n printer dan niet té duur in aanschaf? Ik heb geen idee wat het kost, maar kan me zo voorstellen dat het best prijzig zal zijn met inkt en sheets erbij. En als je het dan maar af en toe gebruikt is het dan de moeite waard?
Wat betreft de chocolade vellen met print. Zijn ze er alleen in chocolade? Ik heb nl. een familielid waar ik af en toe voor bak en die is super allergisch voor chocolade. Het zijn weer veel vragen geworden, sorry. Alvast bedankt voor het lezen en voor je info wat betreft eetbaar printen.
Met vriendelijke groet,
Marja.
Beste Rutger, wat een handige verschillende soorten tips geef je toch, zodat er voor ieder wat wils bij zit, super!
Misschien als aanvulling voor het eetbaar printen, zelf maak ik veel taarten met een print, is dat de frosty sheets beter te gebruiken is voor op slagroom dan de icing sheets, icing smelt dan sneller.
Zelf doe ik onder de print de restjes van het A4 vel of een stukje ouwel extra onder de print, dan blijft het wat langer mooi en strak, vooral op de slagroom, maar ook onder de botercreme.
Hopelijk kunnen we nog lang genieten van je tips en trucs en vooral de heerlijke recepten, dank hiervoor. Mvg Joanne
Wat een handige tips! Dankjewel voor het delen!
BeantwoordenHoi Rutger kan je ook met een gewone printer eetbare print plaatjes maken wel net speciale inkt natuurlijk bvd
BeantwoordenDat zou ik zeker niet doen! Er blijven altijd restjes gewone inkt in je printer zitten.
BeantwoordenNee ik bedoel als ikeen nieuwe printer koopt en dan deze met eetbare inkt in doen en dan alleen deze gebruiken om prints af te drukken op ouwel,
BeantwoordenEr zijn niet voor alle soorten printers eetbare inkt cartridges te koop, alleen een paar serienummers van Canon, voor zover ik weet. Ook kunnen normale printers getest zijn met inkt en dit haal je er nooit meer uit vandaar dat bv bouwhuis deze printers verkoopt dan ben je er zeker van dat alles oké is.
BeantwoordenHelemaal mee eens!
BeantwoordenHoi Rutger, ik vind de uitleg heel handig. Nog een vraagje: als ik mijn frosty sheet heb geplaats op een buttercream ondergrond (met eventueel ouwel eronder( las ik net in1 van de reacties) kan ik OP de sheet nog wat accenten op de afbeelding plaatsen?
BeantwoordenJe zou eventueel met een eetbare stift voorzichtig wat kunnen tekenen of schrijven. Met vocht moet je alleen oppassen want dan kan de afbeelding uitlopen.
BeantwoordenHoi Rutger,
Ben je toevallig ook bekend met van die meringue sheets die je gebruikt om plaatjes op meringues te 'bakken'. Zien er zo leuk uit die meringue kisses, alleen weet ik niet op welk materiaal je dat moet printen :-)
Hoi! Bedoel je degene die ik in dit artikel heb gebruikt: https://www.rutgerbakt.nl/leuke-dingen-september-2017/
Beantwoordenhoi,
Ik heb een canon printer met eetbare inkt waarbij ik print op icing scheets. Het gekke is dat ik iedere keer maar 1/3 print krijg en de printer dan de sheet eruit gooit. Op normaal papier print hij wel de gehele pagina.
Heb je tips?
Hoi! Dat durf i je niet te zeggen! Heb je de printer bij Baktotaal bouwhuis gekocht? Je kunt hun dan altijd bellen voor advies.
BeantwoordenHeel leuk je recepten met ouwel, maar probeer dat maar eens in Nederland te kopen. Prachtig het boodschappenlijstje bij het recept, maar de bakoblaten(ouwel) staan er niet bij. Helaas!
BeantwoordenDat is inderdaad lastig soms, maar voor sommige recepten is het wel echt nodig.
BeantwoordenHey Rutger
Welke eetbaar papier zou het mooiste en makkelijkeste zijn voor op een cocktails
Je geeft aan dat printen op icing helderde is.
Als ik ipv op frosty op icing print ligt er heel veel inkt op lijkt er wl niet in te trekken.
Zijn er voor Frosty, Icng of Ouwel andere instellingen nodig
Hoi! Dat antwoord weet ik niet. Bij Baktotaal Bouwhuis weten ze er meer over. Je kunt hun altijd bellen of mailen met een vraag.
Beantwoorden