Peren zijn heerlijk om mee te bakken. Of je er nu een perentaart mee maakt of ze verwerkt in een cake, de frisse en zachte smaak van peer maakt veel baksels nog lekkerder. In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten om te bakken met peren én ik deel mijn 8 favoriete recepten met peer.

Wat is een goede peer om mee te bakken?

Wil je gaan bakken met peren? Tegenwoordig zijn peren het hele jaar door verkrijgbaar, maar het echte perenseizoen start in september. Gebruik bij voorkeur een stevige handpeer, bijvoorbeelde Conference peren of Williams peren. Ik gebruik zelf meestal Conference peren, omdat deze het makkelijkst verkrijgbaar zijn.

Moet ik juist een rijpe of onrijpe peer gebruiken?

Bij het bakken wil je niet dat een peer nog helemaal onrijp is, dan is hij qua smaak en structuur niet lekker. Maar een te rijpe peer werkt ook niet. Dan is de peer te zacht waardoor deze (te) snel uit elkaar valt. Of je nu een perentaart bakt, een cake of galettes: gebruik een peer die net niet meer onrijp is, maar vooral ook niet te rijp. 

Wat gaat goed samen met gebakken peren?

Gebakken peer gaat met heel veel dingen goed samen en het is onmogelijk om alle dingen op te noemen waar je peer mee kunt combineren. Fruit dat ik graag samen met peer gebruik in baksels: framboos, appel, vijgen, aardbeien, blauwe bessen of sinaasappel.

Andere ingrediënten die goed samengaan met peer:

  • Gember, rozijnen en krenten
  • Hangop, (Griekse) yoghurt, mascarpone of ricotta
  • Pecannoten, hazelnoten, walnoten en amandelen
  • Vanille, kardemom, steranijs, rozemarijn, tijm en kaneel
  • Honing, karamel, ahornsiroop
  • Chocolade gaat ook heel goed samen met peer, zowel witte als pure chocolade

Zoals je ziet, kun je ontzettend veel kanten op. Als je bakt met peer, zijn er veel variaties mogelijk met ingrediënten.

8x lekkere recepten met peren

Van perentaart tot tarte tatin en van perencake tot perengalettes: ik deel mijn favoriete 8 recepten met peer. Serveer deze lekkernijen aan je gasten en ze laten je zeker niet met de gebakken peren zitten. 

Perengalettes van bladerdeeg

Perengalettes

Deze perengalettes van bladerdeeg zijn supermakkelijk om te bakken en altijd een succes! Op het bladerdeeg wordt een laagje amandelspijs verdeeld en daar komt de peer op. Superlekker! 

Bekijk mijn bladerdeeg galettes met peer.

Tarte bourdaloue

Tarte bourdalou

Deze perentaart is een Franse klassieker. De buitenkant van deze perentaart is van knapperig zanddeeg met amandel, met daarin een smeuïge frangipane en gepocheerde peer. De verschillende smaken en texturen van deze Franse perentaart maken hem onwijs lekker! 

Ontdek mijn tarte bourdalou recept.

Peren upside down cake

Peren upside down cake

Deze perencake wordt op zijn kop gebakken, waardoor hij er na het storten heel verleidelijk uitziet. De peren worden in een laagje karamel gelegd, die na het bakken in de rest van de cake trekt. 

Zelf maken? Check dit omgekeerde perencake recept.

Perencake met kruimels

Perencake met kruimels

De peren op deze cake zijn bedekt met een laagje knapperige kruimels. Dat geeft extra contrast aan de perencake en maakt hem nog lekkerder. Maak deze perencake zelf met mijn peren-kruimelcake recept.

Tarte tatin met peer en blauwe kaas

Tarte tatin met peer en blauwe kaas

Deze tarte tatin is gemaakt met peer in plaats van appel. De zoete peer en karamel combineren heel goed met de lichtscherpe smaak van blauwe kaas. Het geeft de kick die je ook van gezouten karamel kent. Superlekker! Natuurlijk kun je de blauwe kaas ook achterwege laten en de omgekeerde perentaart serveren met een bolletje vanille-ijs. 

Ik leg het recept hier aan je uit: tarte tatin met peer recept.

Cheesecake met gekarameliseerde peer

Als topping voor deze cheesecake heb ik gekarameliseerde peer gebruikt. De frisse en rijke smaak van de perenstukjes gaat heel goed samen met de romige cheesecake. Bekijk mijn cheesecake met peer recept om deze lekkernij zelf te maken.

Focaccia met peer en spekjes

Focaccia met peer en spekjes

Waarschijnlijk denk je bij peer niet gelijk aan brood, terwijl dat echt heel goed kan. Op deze foccacia heb ik peer en spekjes als topping gebruikt. Beide smaken vullen elkaar mooi aan en geven een heerlijke smaak aan dit Italiaanse brood. Zelf aan de slag met dit baksel? Ontdek het foccaccia met peer recept hier!

Gebakken peer met karamelvla en stroopwafel

Gebakken peer met karamelvla en stroopwafel

Tot slot, dit is niet echt een bakrecept, maar wel superlekker. Mijn zelfgemaakte karamelvla heb ik gecombineerd met gebakken peer en stukjes stroopwafel. Echt een heel fijn toetje! Check snel hoe je zelf deze gebakken peer met karamelvla maakt.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (4)
Ramona | Koekbook 2018-10-01 20:26:03

Mmm, die galettes doen me aan Parijs denken (die tartes fines die je in bakkerijen kunt krijgen). Heerlijk zijn die!

Beantwoorden
RA
Walter 2018-10-02 17:37:46

Als je nu nog met "gebakken peren" blijft zitten (naar het oeroude Nederlandse spreekwoord) dan weet ik het ook niet. Surtout de foccacia was vanmiddag reeds een succes

Beantwoorden
WA
Marjon 2018-10-03 21:15:10

Leuk, net samen met mijn jongste zoon voor zijn komende verjaardag (over 3 weken) uitgekozen welke we willen maken, dat worden de galettes! Ziet er allemaal heerlijk uit, Rutger!

Beantwoorden
MA
Hettie 2019-06-07 20:26:55

Ik ben de tarte bourdalou ah voorbereiden, het deeg ligt reeds een uur in de koelkast,voelt nog steeds heel zacht aan, is dit gewoon?

Beantwoorden
HE
Rutger 2019-06-17 14:58:58

Het hoort wel steviger te worden. Voor de zekerheid kun je het deeg altijd wat langer laten rusten, zodat het echt goed koud wordt.

Beantwoorden