In dit recept combineer ik het beste van twee werelden: tiramisu en ijstaart! Dit dessert is heel makkelijk om te maken en heel goed voor te bereiden. Je kunt ‘m al enkele dagen tot een week van tevoren maken en gewoon bewaren in de vriezer. Voor deze ijstaart heb je geen ijsmachine nodig, enkel een mixer of een getrainde pols en een garde!

Tiramisu ijstaart – recept

De alcohol bij de espresso zorgt behalve voor een lekkere smaak ook dat de lange vingers niet heel hard worden tijdens het invriezen. Chocoladeschaafsel kun je heel makkelijk maken door met een kaasschaaf over een reep pure chocolade heen te gaan. Wil je het chocoladeschaafsel minder fijn, dan kun je het maken volgens deze how-to.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het ijsmengsel
  • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk (397 ml)
  • 250 ml slagroom
  • 250 gr mascarpone
  • ½ vanillestokje, het merg
  • Verder nodig
  • 150 ml espresso
  • 45 ml amandellikeur, marsala of cognac
  • 1 pak lange vingers (of bak ze zelf met dit recept)
  • cacaopoeder, om te bestrooien
  • chocoladeschaafsel, optioneel
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Tiramisu ijstaart maken

Bekleed een cakevorm van 25 centimeter met plasticfolie en laat dit aan de zijkanten overhangen.

Doe de gecondenseerde melk, de slagroom, mascarpone en het vanillemerg in een kom en klop dit tot een romig geheel, tot het de dikte van lobbig geklopte slagroom heeft.

Meng de espresso met de drank naar keuze in een diep bord. Schep 1/3 van het roommengsel in de vorm en strijk dit glad. Doop de helft van de lange vingers enkele seconden in het espressomengsel en leg deze naast elkaar op het roommengsel. Soms moet je de lange vingers wat kleiner breken, om te zorgen dat je een mooie laag kunt maken. Schep bijna al het overgebleven roommengsel op de lange vingers – houd dus een klein beetje over – en strijk dit glad. Bedek het mengsel met in espresso gedoopte lange vingers en verdeel daar het laatste beetje roommengsel over. Strijk de bovenkant glad, dek de vorm af met plasticfolie en ze deze minimaal een nacht in de vriezer.

Zet de tiramisu ijstaart een half uur voordat je deze gaat serveren in de koelkast. Haal de taart met behulp van het plasticfolie uit de vorm en zet deze omgekeerd op een schaal. Bestrooi de ijstaart met chocoladeschaafsel en bestuif ‘m met cacaopoeder.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (29)
Chantal 2019-12-11 10:33:11

Dat klinkt super lekker. Heb je een tip wat ik kan gebruiken als ik er geen alcohol door kan doen?

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-12-16 11:00:00

Je kunt de koffie aanlengen met een suikersiroop (1 deel suiker, 1 deel water).

Beantwoorden
Harrietta 2019-12-16 17:47:03

Dus bijv 20ml koffie, 20ml water, 20 g suiker??

Beantwoorden
HA
Rutger 2019-12-20 15:22:04

Ik zou voor 150 espresso, 35 water en 35 suiker gaan.

Beantwoorden
Mark 2019-12-11 17:08:07

Dat wil ik ook graag weten want er zullen kinderen bij mijn kerstdiner zijn.

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-12-16 10:56:33

Je kunt de koffie aanlengen met wat suikersiroop (1 deel suiker, 1 deel water).

Beantwoorden
Tom 2019-12-15 21:01:39

Gewoon wat amandelsmaakstof erbij doen proeft hetzelfde hoor. Wel opletten dat je maar een paar druppels gebruikt want dat spul is geconcentreerd.

Beantwoorden
TO
Marja 2019-12-11 14:53:20

Hoi Rutger,
Klinkt weer heerlijk! Vorige keer heb ik die met chocolade en karamel gemaakt en die was super goed gelukt, dus ik twijfel er niet aan dat deze ook geweldig wordt! Bedankt voor het recept en tot een volgende keer.
Hartelijke groetjes en nog veel bakplezier.

Beantwoorden
MA
Wil 2019-12-11 15:24:03

Hallo Rutger, klinkt heerlijk en ik ga het zeker proberen. Kan ik ipv gecondenseerde melk ook alleen slagroom of bv roomkaas gebruiken?

Beantwoorden
WI
Rutger 2019-12-16 10:57:07

De gecondenseerde melk is in dit recept echt nodig om een mooie structuur te krijgen.

Beantwoorden
Mieke 2019-12-11 18:05:33

Wat een heerlijk recepten ik wil dit graag gaan maken maar i.v.m.een jong kind kan je het dan ook zonder drank maken en wat is dan het alternatief.alvast hartelijk dank.

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-12-16 10:56:07

Je kunt de koffie aanlengen met wat suikersiroop (1 deel suiker, 1 deel water).

Beantwoorden
Janine 2019-12-15 11:47:24

Ziet er heerlijk uit! Ik wil ook graag weten of ik iets anders kan gebruiken ipv alcohol

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-12-16 10:43:25

Je kunt ook enkel espresso gebruiken met wat suikersiroop (1 deel water, 1 deel suiker).

Beantwoorden
Ingeborg 2019-12-18 14:41:17

Hallo Rutger ,

Wat bedoel je precies met espresso ? Gewoon koffie zetten en dat af laten koelen ? Of kun je zo espresso kopen ?

Groet

Beantwoorden
IN
Rutger 2019-12-20 15:10:02

Espresso is extra sterke koffie. Je kunt dus de koffie extra sterk maken of gebruik maken van zakjes oplosespresso.

Beantwoorden
Mireille 2019-12-18 18:41:44

Hoeveel suikersiroop? 150 ml expresso. hoeveel ml suikersiroop?

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-12-20 15:09:23

Ik zou 35 suiker met 35 water tot een siroop koken en dat door de espresso mengen.

Beantwoorden
Brenda 2019-12-21 10:53:13

Voor hoeveel personen is deze taart ongeveer ?

Beantwoorden
BR
Rutger 2019-12-22 19:53:43

Voor ongeveer 8 personen.

Beantwoorden
Karin 2019-12-22 13:22:16

Klaar, nu even wachten tot eerste kerstdag. Fijne dagen allemaal

Beantwoorden
KA
Rutger 2019-12-22 19:49:18

Geniet er van! Fijne dagen!

Beantwoorden
Joke 2019-12-24 06:51:04

Dag Rutger,

Je ijstaart gemaakt voor de kerstdagen, maar intussen word ik hier erg bedreven in want ik heb er nu al 3 gemaakt en allemaal roepen ze zalig wat is dit lekker.
dus nu ga ik er morgen een voor mijn zelf maken ,ik hoop dat deze het overleefd tot woensdag.
Rutger bedankt voor dit heerlijke recept.
met een vriendelijke groet
Joke Brons

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-12-24 09:53:14

Wat leuk om te horen! Geniet er van en hele fijne dagen!

Beantwoorden
Nicole 2019-12-25 12:02:50

Ha Rutger, je ijstaart was geweldig lekker. Met Kerstavond gemaakt. Vanavond het restje opeten. Heel makkelijk recept. Staat nu bij mijn favorieten.
p.s. je krijgt de groeten van Karin vd N (oud collega van je in het ziekenhuis). Is hele goeie vriendin van mij.

Beantwoorden
NI
Rutger 2019-12-29 11:04:39

Wat leuk om te horen! Geniet van de restjes en de groetjes terug!

Beantwoorden
larissa 2019-12-29 18:15:02

Heb deze ijstaart met kerst gemaakt. De ijstaart was een groot succes en overheerlijk. Hij is helemaal op gegaan. Was heel makkelijk te maken wat extra fijn is voor zoiets lekkers!

Beantwoorden
LA
Ilja 2020-01-06 18:01:55

Hij was heerlijk en een groot succes en makkelijk te maken!

Beantwoorden
IL
Diane 2020-12-11 23:45:03

Nou hij staat in de vriezer hoor! Super makkelijk te maken en weinig afwas 😉 Benieuwd hoe hij smaakt! Op naar morgen... jummmm

Beantwoorden
DI
Comis 2020-12-18 13:46:36

Beste Rutger, in dit recept gebruik je geen bloem. Is dit dan beter in de vriezer ijstaart en langer te bewaren.
Groeten Hanneke

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-12-20 08:56:47

Beste Hanneke. Ik begrijp je vraag niet helemaal. Het is een ijstaart, daar gaat meestal geen bloem door en uiteraard moet de taart in de vriezer bewaard worden.

Beantwoorden
Hanneke 2020-12-20 14:03:44

Beste Rutger, het klopt dat het niet duidelijk was. Ik had wat recepten door elkaar gehaald en was met de lange vingers ook bezig. Deze zij klaar iets dunner uitgevallen maar lekker bros. Van de week het compleet maken. Sorry en bedankt.

Beantwoorden
HA
Manon 2020-12-25 17:44:32

Hoi, moet de slagroom voorgeklopt zijn?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-30 09:58:59

Nee hoor, dat is niet nodig. Die klop je zelf in het recept samen met de mascarpone en de gecondenseerde melk.

Beantwoorden
Jolanda 2021-01-27 11:25:46

Hoe lang van de voren kan je deze maken? Als ik hem zaterdag wil eten kan ik hem dan al op woensdag maken?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-02-01 11:40:43

Dat kan heel goed! Je kunt 'm prima een week van tevoren maken.

Beantwoorden
anja 2021-07-24 15:02:37

geachte
dient de gecondenseerde melk eerst gekookt te worden in het blikje in een pan
daar ze dan extra zoet wordt na dat ze is afgekoeld
.m vr gr

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-07-28 09:00:25

Dat is voor dit recept niet nodig, je kunt de gecondenseerde melk zo uit het blikje gebruiken.

Beantwoorden
Floor 2021-09-30 09:14:36

Kan ik ook chocolade door het mengsel spatelen of verandert dat de structuur teveel?

Beantwoorden
FL
Rutger 2021-10-03 17:42:36

Dat kan prima! Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Nancy 2021-12-06 16:36:07

Hallo iedereen,

Ik heb deze taart voor de eerste keer gemaakt en het was overheerlijk, nu wil ik deze maken voor kerst maar hoe presenteren jullie deze?

Bedankt

Beantwoorden
NA
Nicole 2021-12-23 10:38:16

Hoi Rutger,

Kan ik van deze tiramisu ook een pistache variant maken door pistache pasta door het slagroom- gecondenseerde melk- mascarponemengsel te mengen?

Beantwoorden
NI
Rutger 2021-12-24 09:42:16

Dat kan zeker! Superlekker!

Beantwoorden
EvB 2021-12-24 09:29:27

Hallo kan de tiramisu cake ook met chocomelk gemaakt worden we lusten namelijk geen koffie.

Beantwoorden
EV
Mirthe 2021-12-24 12:45:03

Dit is echt super lekker!

Beantwoorden
MI
Carlan 2021-12-25 10:31:08

Gemaakt voor gisteren avond en het was zeker een geslaagde dessert 😋overheerlijk

Beantwoorden
CA
José 2022-01-01 05:10:32

Zeer geslaagd! Een blijvertje dus.

Beantwoorden
JO
Arjen 2022-02-09 10:32:15

Om verwarring te voorkomen:
Gezoete gecondenseerde melk 397 ml = 397 gram (op blikje staat 397 gram, geen ml).

Beantwoorden
AR
Rutger 2022-02-15 08:55:20

Dat klopt inderdaad

Beantwoorden
Anna 2022-04-10 19:47:26

Super lekkere ijs taart en makkelijk te maken.

Beantwoorden
AN
Miranda 2022-07-29 19:10:43

Ik mag geen cacao, kan ik ipv de laagjes chocolade ook dulce de leche gebruiken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-08-01 10:32:25

Zeker!

Beantwoorden
Ellen 2022-09-20 20:40:30

Kan je de lange vingers ook vervangen door speculooskoekjes?

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-09-28 16:22:17

Dat kan prima.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.