Heb je weleens een zelfgebakken, super knapperig ijshoorntje met een bol ijs gehad? Dat is zoveel lekkerder dan gekochte ijshoorntjes (die vaak net niet helemaal knapperig zijn). Deze zelfgemaakte ijshoorntjes of ijsbakjes bevatten slechts een paar ingrediënten, maar ze zijn super smaakvol! Met dit recept geniet je zelf in no-time van een oubliehoorn met een bolletje roomijs of een krokant ijsbakje gevuld met slagroom en vers fruit.

IJshoorntjes en ijsbakjes maken

Met dit recept maak je zo’n 10 tot 12 ijshoorntjes en/of bakjes, afhankelijk van de grootte.

Zelf hoorntjes en bakjes maken: handig om te weten

  • Of je nu oubliehoorntjes, ijsbakjes of wafeltjes maakt, de basis is hetzelfde: een eenvoudig beslag van eiwit, suiker, bloem, boter en een smaakmaker zoals vanille-extract. Laat het altijd even rusten voor het beste resultaat.
  • De mooiste ijshoorntjes bak je in een wafelijzer voor platte wafels, bijvoorbeeld een stroopwafelijzer. Je kunt ook een kniepertjesijzer gebruiken. Het motief van de ijshoorntjes of -bakjes wordt dan wel iets anders.
  • Net na het bakken zijn de wafeltjes nog zacht. Je hebt dan heel even om ze te vormen tot een hoorntje of bakje. Je hebt maar kort de tijd om het wafeltje na het bakken te vormen. Zodra het is afgekoeld, wordt het krokant en kun je het niet meer buigen. Zorg dus dat je alles klaar hebt liggen zodra je het wafeltje gaat vormen.
  • Om mooie ijshoorntjes te vormen, is een roomhoornpen heel handig. Je kunt ook altijd met aluminiumfolie je eigen kegelvorm maken als je geen hoornvorm hebt. 
  • Wil je de eetbare ijsbakjes en/of hoorntjes bewaren? Laat ze volledig afkoelen op een rooster. Verpak ze daarna luchtdicht in een koektrommel of plastic bak. Zo blijven ze zeker 2-3 weken lekker knapperig.
IJshoorntjes en ijsbakjes maken

Verschillende soorten ijshoorntjes en ijsbakjes

Je kunt het beslag uit dit recept op verrassend veel manieren gebruiken, er zijn namelijk allerlei verschillende ijshoorntjes, bakjes en wafels mee te maken. De basis voor het beslag is steeds hetzelfde en je bakt ook elke keer eerst wafeltjes. De verschillende bakjes en hoorntjes maak je vervolgens door de warme wafels op een specifieke manier te vormen. Denk aan:

  • Oubliehoorntjes: dit is de klassieke ijshoorn. Rol hiervoor de warme wafel strak om een metalen hoornvorm.
  • Mini-ijshoorntjes: kleiner en fijner dan de normale oubliehoorn, en perfect als traktatie. Gebruik een kleinere hoeveelheid beslag en rol die net als de grote hoorntjes direct na het pakken om de hoornvorm.
  • Ronde ijsbakjes: Vorm de warme wafel in een (rond) kommetje. Ideaal voor ijs, mousse of fruit.
  • Vierkante ijsbakjes: Leg de warme wafel voorzichtig over een omgekeerd vierkant vormpje (bijvoorbeeld een vierkant bakje)
  • Platte ijswafels: Laat de wafels plat afkoelen. Serveer ze als krokant koekje bij ijs of dessert.
IJshoorntjes en ijsbakjes maken

Variëren met je eetbare ijsbakjes en -hoorntjes

Wil je chocoladehoorntjes of -bakjes maken? Vervang dan 15 gram van de bloem door 15 gram cacaopoeder in het basisrecept. Het is door de bruine kleur wel wat lastiger om te zien wanneer de wafels lang genoeg zijn gebakken.

Je kunt er ook voor kiezen om de hoorntjes na het bakken in de getempereerde chocolade te dopen en dan te bestrooien met bijvoorbeeld musketzaad of geraspte kokos. Daardoor zien de hoorntjes er extra mooi uit, en ze zijn extra lekker! 

IJshoorntjes en ijsbakjes maken

Inspiratie voor serveren

Wat serveer je in je zelfgemaakte eetbare ijsbakjes en -hoorntjes? Zelfgemaakt ijs natuurlijk! Bekijk bijvoorbeeld deze recepten:

Check al mijn ijs recepten voor een volledig overzicht.

IJshoorntjes en -bakjes: niet alleen voor ijs!

Je kunt de eetbare bakjes en hoorntjes ook gebruiken voor iets anders dan ijs. Vul ze bijvoorbeeld:

Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 100 gr poedersuiker
  • 100 gr bloem
  • 1 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 2 eiwitten
  • 80 gr boter, gesmolten
  • Verder nodig
  • neutrale olie of bakspray, om in te vetten
makkelijke bakboek desk
makkelijke bakboek mob

IJshoorntjes maken – Stap voor stap recept

Beslag maken

Doe de poedersuiker, bloem, het vanille-extract, zout en de eiwitten in een kom en meng door elkaar met een pollepel. Voeg de gesmolten boter toe en meng alles tot een glad deeg. Laat het deeg 15-30 minuten rusten op kamertemperatuur.

Wafeltjes bakken

Verwarm een wafelijzer voor dunne wafels (bijvoorbeeld een kniepertjesijzer) voor en vet het licht in.

Schep zo’n 30 gram van het deeg op het ijzer en doe het wafelijzer dicht. Het is makkelijk om voor het scheppen van het deeg een kleine ijslepel te gebruiken. Bak de wafeltjes 1-2 minuten tot ze goudbruin zijn.

IJsbakjes en -hoorntjes vormen

Haal de wafeltjes voorzichtig uit het ijzer en geef ze direct de vorm naar keuze. Wacht niet te lang, anders worden de wafels stevig en kun je ze niet meer vormen.

Gebruik voor een hoorntje een metalen of houten kegelvormpje (bijvoorbeeld een roomhoornpen) en rol de warme wafels daaromheen. Heb je zo’n vormpje niet, dan kun je ook van aluminiumfolie een soort kegelvorm knutselen en de wafel daaromheen rollen.

Gebruik voor de bakjes een rond kommetje met een doorsnede van zo’n 9 centimeter, waarvan de bodem aan de binnenkant niet al te bol is, zodat de bakjes straks goed blijven staan. Leg de gebakken wafel in het kommetje en druk de bodem voorzichtig aan, zodat de zijkanten van de wafel omhoog gaan staan.

Laat de oubliehoorntjes of -bakjes afkoelen. Zodra ze wat steviger zijn kun je ze uit de vorm halen en op een rooster leggen om verder af te koelen. Bewaar ze luchtdicht verpakt.

IJshoorntjes en ijsbakjes maken

Foto’s: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)