Ingrediëntenlijst
  • Voor het vanille ijs
  • 1/2 - 1 vanillestokje
  • 300 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • 3 eidooiers
  • 125 gr suiker

Vers gedraaid vanille ijs, wie houdt daar niet van? Volgens mij kan je er bijna iedereen wel een plezier mee doen! Van Magimix mocht ik hun zelfvriezende ijsmachine uitproberen: de Gelato Expert. Een goed excuus om gelijk mijn basisrecept voor roomijs met jullie te delen. Daarmee kan je naar hartenlust variëren!

Tot nu toe maakte ik ijs met een ijsmachine waarvan de kom eerst 12 tot 24 uur in de vriezer moest. Dat ging prima, maar spontaan ijs maken zat er niet in, omdat de kom dan nog ingevroren moest worden. Ook vond ik het ijs nooit heel stevig aan het eind van de bereiding. Het had echt nog wel een paar uur in de vriezer nodig om goed stevig te worden.

Deze ijsmachine van Magimix is zelfvriezend en hoeft dus niet van te voren in de vriezer gezet te worden. Nog een voordeel hiervan is dat je meerdere smaken ijs achter elkaar kunt maken, dat kon met mijn oude ijsmachine niet. De machine heeft twee emmers waarin je het ijs kan draaien. De ene zit vast in de machine, de andere kan je eruit halen. Daardoor kan je snel verder met een volgende bereiding in de machine.

Vanille roomijs

De bediening van de Gelato Expert is overzichtelijk. Je kunt de koeling en de schoep los van elkaar aan- en uitzetten, maar je kan er ook voor kiezen om door één druk op de knop een vastgesteld programma te starten. De keuze is daarbij uit softijs, schepijs of granité. Als je ijs klaar is schakelt de machine automatisch naar de conserveringsmodus, zo kan je het ijs nog twee uur bewaren zonder dat je het eruit hoeft te halen.

De machine is krachtig en draait mijn basisrecept in ruim 20 minuten tot een mooi en smeuïg roomijs. Wat mij opvalt is dat mijn zelfgemaakte ijs veel steviger uit deze ijsmachine komt dan ik gewend was. Ik kan er aan het einde van de bereiding gelijk bolletjes of quenelles van scheppen om te serveren. Prachtig!

Ik weet zeker dat ik nog een hoop smaken ga uitproberen in deze ijsmachine. Wat is jullie favoriete ijssmaak?

Vanille roomijs

Bereiding:  Vanille-roomijs

Schraap het merg uit het vanillestokje en breng deze samen met de melk en de slagroom aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk de kokende slagroom al roerende op de eidooiermassa en klop alles goed door. Verwijder het vanillestokje. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden.

Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 80 ᵒC zijn, laat het mengsel vooral niet koken. Haal de custard van het vuur en schenk deze (eventueel door een zeef) in een kom. Laat het mengsel afkoelen en bij voorkeur een nacht rijpen in de koelkast. Giet de afgekoelde custard in de ijsmachine en draai dit tot ijs.

Dit artikel is gesponsord door Magimix.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (14)
Marijke 2019-06-18 16:19:19

Hoi Rutger,
Ik woon in Denemarken en hier zijn de vanillestokjes 2,5gr per stuk. Volgens internet zijn ze in Nederland 1 of 2 gram. Hoeveel gebruik jij voor dit recept? Ik vind het ijs iets te veel vanille bevatten..

Beantwoorden
MA
Janwillem van Boven 2019-06-01 00:36:20

Hallo Rutger,
Super lekker ijs. Bedankt voor het recept. Beetje weinig, maar dat vind ik, als ijsliefhebber als gauw. Heb ook nog twee theelepels (zelfgemaakt) vanille-extract toegevoegd. Dat staat nu meer als anderhalf jaar en wordt elke dag lekkerder. De vanille-smaak is nu geweldig. Volgende keer voeg ik, denk ik, een handje geroosterde hazelnoten toe. Wellicht wat chocola. En dit recept kan dienen als basis voor veel meer ijssoorten.

MVG
01 juni 2019
Janwillem van Boven
Nijmegen

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-06-02 20:35:37

Dat klinkt ook heerlijk! Fijn dat het zo in de smaak valt!

Beantwoorden
Achmed Sjafri 2018-06-01 11:33:48

ps. ramadan overtreden, nu gaat allah mij straffen. Jou schuld

Groeten Achemd

Beantwoorden
AC
Achmed Sjafri 2018-06-01 11:32:33

Hey Rutger,

Ik heb ijs gemaakt volgens recept. Was goede. Dankwel voor lekker ijs.

Groeten Achmed

Beantwoorden
AC
Melissa Maenhout 2018-05-18 11:15:05

Beste

Ik heb wel een ijsmachine, maar geen zelfvriezende ijsmachine kan ik dit dan ook maken?

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-05-21 16:54:45

Zeker. Dan moet je er voor zorgen dat de bak 24 uur in de vriezer heeft gestaan voor je de ijsmachine gaat gebruiken.

Beantwoorden
Melissa Maenhout 2018-05-22 09:30:05

Ik heb al eens vanille ijs proberen te maken, maar mijn ijs smaakte enorm naar eigeel en was ook enorm geel.. Moest denk 700 ml melk, 250 room, en 8 eigelen in.. Ook had ik het probleem dat het niet vast werd in mijn machine, wel in de diepvries, maar dan kreeg ik super snel ijs in mijn roomijs.

Beantwoorden
ME
devos sonia 2018-05-07 12:31:50

super lekker recept vanille ijs,op het laatst heb ik zelfgemaakte aardbei confituur laten ondermengen (gemaakt van vervang suiker zu'sto) en dit recept ook vervangen met vervangsuiker (diabetes), super lekker;

Beantwoorden
DE
Cassie 2018-01-27 20:26:23

Hai Rutger. Ik heb nu al twee keer gehad dat mijn custard ‘vanille roommelk met stukjes roerei’ is geworden. Heb ik het te lang verwarmd of te heet laten worden? Wat denk jij?

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-01-28 13:05:56

Hoi! Dan heb je het inderdaad te heet gemaakt, te snel verwarmd of niet goed genoeg geroerd. Boven de 85 graden gaat het ei klonteren.

Beantwoorden
Koen van Vliet 2018-03-17 13:29:15

Kan je niet beter wachten met kokende slagroom door het ei mengen en laten afkoelen? Als je het er gelijk bij doet stolt het ei toch meteen?

Beantwoorden
KO
Rutger 2018-03-19 11:54:54

Als je het goed doorklopt tijdens het toevoegen van de room gaat het prima.

Beantwoorden
Maes Sonia 2017-10-26 14:50:12

Hoi Rutger en iedereen die dit leest,

Als ik je artikel goed begrepen heb kan je in die Magimix je ganse bereiding in één keer afdraaien.
Ik gebruik tot nu toe een zelfvriezende ijsroommachine van domo en moet de bereiding in 2 keer draaien, tussen de 2 beurten moet het ding ook nog 'ns acclimatiseren of je poging draait in de soep.
Een hoop tijdverlies als je gasten hebt (met Kerst bv).
Vriendelijke groeten en tot de volgende
Sonia(Belgie)

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-10-30 12:43:25

Hoi Sonia,
Met de Magimix kan dat prima in één keer en je kunt ook gelijk daarna een volgende lading ijs draaien.

Beantwoorden
Maes Sonia 2017-10-31 17:53:18

Hélaba (op zijn Belgisch)

Hartelijke dank voor je antwoord, Je mag 3 keer raden wat de Sint dit jaar brengt.
ps
De machine is te duur zo maar zonder ervaringsdeskundige te kopen.
Groetjes
Sonia

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-02 12:09:50

Wat een heerlijk cadeau!

Beantwoorden
Henk 2017-05-09 13:49:48

Kaas ijs is ook leker

Beantwoorden
HE
Rutger 2017-05-19 10:17:39

Bedoel je een soort cheesecake ijs?

Beantwoorden
Jan Eesteren 2018-12-30 21:54:34

Ahhaahahahah je bent echt geweldig

Beantwoorden
JA
Angélique 2016-09-14 22:12:38

Ik vind het erg jammer dat die Magimix zelfvriezende machine zo onwijs duur is €579.
Daar kun je een jaar of wat ijs voor kopen!
Gemiste kans Magimix

Beantwoorden
AN
Henk 2016-09-14 20:58:32

Eigenlijk is vanille-ijs, met échte vanille zoals in dit recept, nog altijd één van de lekkerste smaken. Mijn favoriet is denk ik hazelnootijs (gianduja). Dat heb ik ooit het lekkerst gegeten in Italië, bij een kleine ijssalon in een achterafstraatje in Turijn, op aanraden van vrienden. Die kwaliteit ben ik in Nederland nog niet tegengekomen.

Beantwoorden
HE
Rutger 2016-09-19 11:56:31

Dat klinkt ook heel lekker! Kijken of ik die smaak eens kan maken!

Beantwoorden
Arjan Westerhout 2016-09-14 13:34:17

Hoi Rutger
Ik had een vraagje.
Ik heb ijsmachine tot mijn beschikking, kan ik dan alsnog dit ijs maken? Zoja hoe doe ik dit dan?

Alvast bedankt voor je hulp
Groetjes arjan

Ps: ik heb vandaag je boek: 'rutger bakt' besteld ;)

Beantwoorden
AR
Rutger 2016-09-14 17:26:41

Hoi Arjan! Wat leuk dat je mijn boek hebt besteld! Ik neem aan dat je bedoelt dat je geen ijsmachine hebt? Het is dan wel erg lastig om mooi roomijs te maken, omdat er dan veel ijskrijstallen in het ijs komen.
Groeten, Rutger

Beantwoorden
Sanne Terlingen 2016-09-14 10:25:01

Ananas of citroenijs is mijn lievelingssmaak ijs.

Beantwoorden
SA
Rutger 2016-09-14 11:44:18

Ananas klinkt ook erg lekker! En citroen is altijd goed natuurlijk, zeker als sorbetijs!

Beantwoorden
Jenny van Dalen 2016-09-14 10:06:26

Dag Rutger,

Ik vind bakken steeds leuker worden! Je doel is bereikt wat dat betreft..
Nu een klein probleem. Mijn kleindochter (7 jaar) wil muffins bakken en dat is prima want daarvoor kan ze alles zelf doe. Als het echt mislukt is de lol eraf dus oma probeert het eerst zelf.. Ik heb echter nog geen goed recept gevonden, Die van de bakker zijn lekkerder. In de bakbijbel staat geen recept voor muffins.. Wil je helpen? Dank, mede namens Emma..

Beantwoorden
JE
Sanne Terlingen 2016-09-14 10:25:54

Op deze site staat een recept voor chocolade sinaasappel muffins

Beantwoorden
SA
Rutger 2016-09-14 11:43:37

Hoi! Er staan al twee soorten muffins op mijn blog. Als je op de term muffins zoekt krijg je ze te zien. Succes!

Beantwoorden
Izri 2017-06-13 05:59:06

Misschien moet je de bakkoran proberen. Daar staan de beste recepten.

Beantwoorden
IZ