Bij basilicum denk je waarschijnlijk niet gelijk aan ijs, maar het is echt superlekker! De zacht zoete smaak van basilicum is heerlijk als smaakmaker voor zelfgemaakt roomijs. Het is ook heel lekker om met een dunschiller de schil van ½-1 limoen te snijden en deze mee te laten trekken in het roommengsel. Dat geeft het basilicum ijs een extra mooie smaak. Haal de limoenschil dan wel voordat het mengsel geblend wordt uit de ijsmix. Dit recept is gebaseerd op mijn basisrecept voor vanille ijs. Zelf vind ik dit basilicum ijs heerlijk met gemarineerde aardbeien als zomers dessert.

Basilicum ijs
Ingrediëntenlijst
  • Voor het basilicum ijs
  • 300 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • 3 eidooiers
  • 125 gr suiker
  • 20-25 gr verse basilicumblaadjes
Broodbakbol banner mobiel

Basilicum ijs maken

Doe de melk en de slagroom in een pan en breng deze aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk het kokende roommengsel al roerend op de eidooiermassa en klop alles goed door. Giet het mengsel terug in de pan.

Verwarm het op laag vuur en blijf roeren met een spatel tot het mengsel dikker begint te worden, tot zo’n 85 °C. Haal de ijsbasis van het vuur en schenk deze in een litermaat of blender.

Breng een pan met water aan de kook en zorg dat je daarnaast een kom met ijskoud water klaar hebt staan. Doe de basilicumblaadjes in de pan met kokend water en blancheer de blaadjes 10-20 seconden. Schep ze vervolgens met een schuimspaan uit de pan en leg ze in het ijswater. Door het blancheren van de basilicum blijft deze mooi groen van kleur en krijg je straks een frisgroen ijs.

Knijp de basilicumblaadjes voorzichtig uit en doe deze bij het ijsmengsel. Blend alles door elkaar met een staafmixer of in de blender. Giet het ijsmengsel door een zeef. Laat het afkoelen en bij voorkeur een nacht rijpen in de koelkast. Giet de afgekoelde custard in de ijsmachine en draai dit tot ijs. Serveer het basilicumijs naar wens met gemarineerde aardbeien.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Annette 2020-06-04 08:37:15

Voor het eerst gegeten in hotel Victoria Ritter in Kandersteg waar wij ieder jaar op vakantie gaan.
Dit was echter een bolletje sorbetijs bij een pittig gekruid gerecht. Heerlijk!
Ik ga dit zeker proberen.

Beantwoorden
AN
Tamara 2020-06-04 21:24:19

Hoi Rutger, kan ik ook plantaardige melk gebruiken in plaats van koemelk? Of wordt het ijs dan te hard doordat er meer water in zit en minder vet?

Beantwoorden
TA
Rutger 2020-06-20 12:25:05

Dat is echt een kwestie van uitproberen. Elke plantaardige melk heeft zo weer zijn eigen kenmerken.

Beantwoorden
Willemijn 2020-06-18 10:50:34

Hi Rutger,
Kunnen de basilicumblaadjes ook vervangen worden door lavendel ? Of heb jij een recept om lavendel ijs te maken ? Ik heb dat ooit in een restaurant in Zuid-Frankrijk als nagerecht in een surprise menu gekregen. Heerlijk.

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-06-20 11:49:06

Je kunt de melk en room infuseren met lavendel. Let er wel op dat je niet te veel gebruikt, de smaak kan snel overheersend zijn. Een soort gelijke methode heb ik gebruikt voor deze banketbakkersroom met lavendel: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/banketbakkersroom-lavendel-recept/

Beantwoorden
Willemijn 2020-06-26 09:20:04

Dank je wel !

Beantwoorden
WI
Ria 2020-06-23 12:40:21

Rutger hoe lang kun je dit ijs bewaren?

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-06-30 14:28:47

Versgedraaid is ijs altijd het lekkerste. Hoe langer je het bewaard, hoe meer kristallen er in het ijs komen. in de vriezer kun je het prima enkele weken bewaren, maar de structuur wordt op den duur dus wel minder lekker.

Beantwoorden
Maria Naus 2022-06-19 11:52:51

Mijn mengsel gaat snel schiften, komt het omdat ik het te warm laat worden?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-06-19 20:05:56

Het klinkt alsof je het dan te heet maakt ja, zorg dat je het mengsel niet heter maakt dan 85 °C.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.