Ingrediëntenlijst
  • Voor de macarons
  • 200 gr amandelmeel
  • 200 gr poedersuiker
  • kleurstof, liefst in poedervorm
  • 150 gr eiwit
  • 55 ml water
  • 200 gr suiker
  • snuf zout

Zelf macarons bakken is heel leuk om te doen en van het resultaat wordt iedereen blij! Als je eenmaal onder de knie hebt hoe je zelf macarons bakt hoef je er niet meer voor naar Parijs, maar bak je de lekkerste gewoon zelf thuis. Het is een vrij delicaat koekje dat wellicht niet gelijk de eerste keer lukt. Geef niet te snel op, dat heb ik ook niet gedaan toen ik er mee begon. Na een paar keer oefenen en met de handige stappen hieronder gaat het je zeker lukken! Heb je geen vrijstaande mixer? Dan is het handig om het macaron recept met z’n tweeën te maken. De recepten voor lekkere macaronvullingen vind je hier! Met dit recept kun je ongeveer 35 macarons maken.

Online masterclass macarons bakken!

Op dinsdagavond 18 januari 2022 laat ik je stap voor stap zien hoe je macaronbeslag en vervolgens macaronschelpen maakt. En omdat er nog wel eens iets fout gaat bij macarons, ga ik in op de meest voorkomende bakfouten bij macarons. Je leert verschillende afwerkingen voor de macaronschelpen en uiteraard maken we ook verschillende vullingen: van frisse citroen tot sticky caramel, van chocolade tot pistache! Na deze online masterclass hoef je niet meer naar Frankrijk voor de lekkerste macarons, die maak je lekker zelf. Reserveer hier je ticket! Het is ook heel leuk om de masterclass cadeau te geven tijdens de feestdagen!

Wil je nog meer macaronrecepten, voor onder andere karamel macarons, chocolade macarons en macarons met rood fruit. Check dan hier mijn Koekjesbijbel met meer dan 170 koekjesrecepten!

koekjesbijbel

Bereiding: Macarons bakken

Stap 1

Doe het amandelmeel, de poedersuiker, de kleurstof en de helft van het eiwit in een grote kom en meng dit goed door tot een homogene massa.

macarons_bakken

Stap 2

Doe het water met de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook.

macarons_bakken

Stap 3

Doe de andere helft van het eiwit met een snuf zout in de kom van een keukenmachine en begin het eiwit op te kloppen als de suikersiroop de temperatuur van 113 °C heeft bereikt.

macarons_bakken

Stap 4

Haal de suikersiroop, zodra deze de temperatuur van 118 °C heeft bereikt, van het vuur en giet deze al kloppend op de eiwitten. Laat dit mengsel kloppen tot het tot lichaamstemperatuur is afgekoeld.

macarons_bakken

Stap 5

Meng 1/3 van het opgeklopte eiwit met het amandelmengsel. Voeg als dit goed gemengd is het overige opgeklopte eiwit toe en meng dit tot het mengsel wat slapper begint te worden. Het heeft de juiste structuur wanneer het langzaam van de spatel af valt.

macarons_bakken

Stap 6

Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter doorsnede. Spuit macaronschelpen van ongeveer 3½ centimeter doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop op de onderkant van de bakplaat zodat kleine luchtbelletjes aan het oppervlak van de schelpen verdwijnen. Laat de macaronschelpen ongeveer 1 uur drogen op kamertemperatuur, je moet er met een vinger aan kunnen komen zonder dat het beslag blijft plakken. Op vochtige dagen kan het drogen langer duren; het is wel belangrijk om dit goed te doen, omdat de macarons anders geen voetjes krijgen, of kunnen barsten. Bak de macarons op 150 °C in 14-18 minuten gaar.

macarons_bakken

Haal de macarons na het bakken met bakpapier en al van de bakplaat en trek ze pas van het bakpapier als ze geheel zijn afgekoeld.

Tip:Teken met behulp van een klein(borrel)glaasje rondjes op bakpapierals hulpmiddel om alle macaronschelpen even groot te kunnen spuiten.

Foto’s: Michiel Wichman

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (81)
marjan 2021-11-24 11:29:58

hallo, ik wil graag weten oven voorverwamen hoelang van te voren bedankt

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-25 14:24:35

Hoi. De oven moet verwarmen tot de gewenste temperatuur is bereikt. Hoe lang dat is verschilt per oven.

Beantwoorden
Fran 2021-10-19 14:44:45

Hoi Rutger,
Ik heb tot twee keer toe de merengue opnieuw gemaakt maar op een of andere manier blijft er een dikke klont suiker aan de garde van mijn mixer plakken. Enig idee wat ik fout doe? Voeg het suiker met een aan t geklopte eiwit toe nadat het 118 graden is geworden (geleidelijk, niet in een keer en niet in het midden van de kom). .

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-10-24 12:56:11

Het klinkt alsof de siroop dan toch te heet is geweest.

Beantwoorden
Simon 2021-10-14 11:28:38

Heb de kleurstof in poedervorm moet je die in water oplossen of bij het eiwit doen?

Beantwoorden
SI
Rutger 2021-10-18 08:41:37

Die hoef je niet op te lossen, kun je gewoon met de helft van het eiwit, de poedersuiker en het amandelmeel mengen.

Beantwoorden
Yvonne 2021-10-06 17:46:46

Hoi! Mijn meringue was echt top! Alleen toen ik het door de pasta ging mengen, werd mijn beslag heel korrelig en bleef het ook te dik. Kan het zijn dat de meringue nog net te warm was, of mijn amandelmeel te grof misschien? Groetjes, Yvonne

Beantwoorden
YV
Rutger 2021-10-13 10:54:25

Beide is mogelijk. Vanaf een afstand is het heel lastig om te zeggen wat er mis ging.

Beantwoorden
Annemieke 2021-10-03 22:39:15

Ik vond het heel spannend om ze voor de eerste keer te maken, maak door precies jouw super duidelijke uitleg stipt te volgen lukte het gelijk de eerste goed! Niet ontploft, niet gebarsten, niet uitgelopen, gewoon helemaal goed😊.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-10-13 11:15:11

Wat super!

Beantwoorden
Gera 2021-10-03 13:48:34

Hallo Rutger, ik heb een combiover met hete lucht. Kan ook onder of bovenwarmte kiezen. Wat is je advies?. Groet Gera

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-10-03 17:16:14

Het kan beide en het is echt een kwestie van een keer uitproberen wat het beste werkt in jouw oven. Ik zou beginnen met onder- en bovenwarmte.

Beantwoorden
Van den Broeck gie 2021-10-02 19:02:16

Wat is macroneren?

Beantwoorden
VA
Rutger 2021-10-03 17:22:56

Dat is het mengen van het macaronbeslag tot het de juiste structuur heeft.

Beantwoorden
Marijke Boon 2021-09-25 09:50:31

Hoi Rutger,

Ik ben helemaal verslaaft aan dit recept hihi. Dagelijks nu een half Recept aan het bakken maar ik krijg ze niet meer zoals ronde 1.
Ronde 1 was dikkig en was daardoor niet helemaal glad maar waren wel weer heel goed gelukt. Ze waren alleen gekleurd. Ik had die lading op 150 graden 25 min gebakken.
Lading 2 was te zacht en werd 1 plaat zowat. Die heb ik op 170 graden 20 min gebakken.
Lading 3 is zachter dan lading 1 en harder dan lading 2. Nu heb ik er veel meer uitgehaald. Hoelang ga ik deze nu ballen is het advies? En hoe warm?
Hoe krijg ik mijn deeg toch weer iets harder? Ik wil het liefste grote macarons bakken.
Ik heb het gevoel dat tijdens de eerste ronde mijn suikersiroop ook veel sneller op temperatuur was (118graden).

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-26 21:18:27

Hoi. Vanaf hier is het heel moeilijk om te zeggen wat er anders is, het is echt een kwestie van veel proberen.

Beantwoorden
Gerda 2021-09-08 23:10:53

Moet de kleurstofpoeder gelijk bij het amandelmeelmengsel, of moet je het eerst oplossen in water

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-09-13 07:56:55

Je hoeft het niet eerst op te lossen, het kan er zo bij.

Beantwoorden
Marian de bruin 2021-09-02 19:42:33

Met wat voor kleurstof kleur je ze, en waar te koop.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-13 08:27:40

Dat lees je in dit artikel: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-over-kleurstof/

Beantwoorden
Jeannet 2021-08-26 15:10:00

Hoi Rutger, eindelijk zijn mijn macarons gelukt na wat oefenen😊
Maar kan je ze ook maken met minder suiker? Ik vindt ze persoonlijk te zoet.
Ik hoor het graag.

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-09-13 09:04:56

Hoi. Dat wordt lastig, de suiker is echt belangrijk voor de structuur van de macarons.

Beantwoorden
Ans v V 2021-08-26 12:25:22

Kan ik de eerste helft van het beslag in de oven doen en de andere helft even bewaren en in de oven doen als de eerste klaar zijn?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-09-13 09:05:20

Het is wel het beste om de macarons tegelijk op te spuiten, maar achter elkaar bakken kan wel.

Beantwoorden
Josephine 2021-07-11 11:12:17

Hoi Rugter,
Het gaat bij mij bij stap 5 mis..
Ik heb het al meerdere keren geprobeerd, maar mijn mengsel wordt maar niet vloeibaar en blijft hard.. Het lijkt wel hoe langer ik roer, hoe harder het beslag wordt..
Wat doe ik mis?

Beantwoorden
JO
Melissa 2021-07-08 20:16:13

Hoeveel macarons kun je met dit recept ongeveer maken? Ik ga ze namelijk voor een babyshower maken :)

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-07-13 09:28:44

Je kunt er ongeveer 35 maken. Dus 70 schelpen.

Beantwoorden
Marloes 2021-07-02 09:37:26

Is het een idee om bij stap 1 de boel in tweeën te splitsen zodat je twee verschillende kleuren kan maken? Ik vind het recept vrij groot en zou het leuk vinden het in meerdere kleuren tegelijk te maken. Dan later dus ook de helft van het eiwitschuim bij de ene kleur en de andere helft bij de andere kleur.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-07-06 09:01:23

Dat kan prima!

Beantwoorden
Shao-fay Heuveling 2021-06-22 12:58:19

Kan je soms ook tarwemeel gebruiken in plaats van amandelmeel?

Beantwoorden
SH
Rutger 2021-06-27 12:57:56

Dat gaat helaas niet voor macarons.

Beantwoorden
Aranka 2021-05-29 22:26:48

Hi,

Macaron poging 1; scheuren, plakkerig en zacht maar al wel lekker. Daarna goed alle reacties/tips doorgelezen hieronder en poging 2 al een stuk beter gelukt. Ik was de 1e x het laten rusten voor de oven vergeten.
Alleen nu waren ze vrij hard?
Te lang laten rusten? Te lang gebakken(boven- onderwarmte 140gr 15min) Of te lang gewacht met vullen dat ze uitgehard zijn kan dat?

Op naar poging 3😋

Beantwoorden
AR
Rutger 2021-05-31 10:18:31

Het harde kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig worden ze door de vulling vaak nog wel zachter. Het klinkt niet als te lang gebakken.

Beantwoorden
Jolein 2021-05-26 07:36:30

Overzichtelijk recept!

Helaas ben ik geeindigd met kleffe plakjes (mét schuimpuntje) op een vel bakpapier...mmm...
Tekort in de oven (had het zelfs 5 minuten verlengd)? Binnenkant lijkt idd niet gaar.
Of te lang geroerd, te 'iets anders'?
Het moét me toch een keer lukken... :-)

Beantwoorden
JO
Antoinette 2021-04-27 17:58:24

Mijn macarons scheuren steeds, kan dit ook Daan de temperatuur van de oven liggen. Ik doe 150 boven en onderwarmte en ik zet ze midden in de oven.
Ik heb wel andere kleurstof gebruikt. Nu heb ik poeder besteld, kijken of het dan beter gaat. Héb je nog tips

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-05-03 09:06:40

Het is dan echt een kwestie van uitproberen, bij mij lag dit in het begin aan de kleurstof en aan het feit dat ik ze niet lang genoeg had laten drogen.

Beantwoorden
Helmi 2021-03-29 13:19:32

Hallo Rutger,

Ik wil dit recept een keer gaan proberen.
Kan ik er ook cacao indoen ipv kleurstof?

Groetjes Helmi

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-03-29 19:39:13

Dat kan zeker. Gebruik dan 40 gram cacaopoeder, 180 gram poedersuiker en 180 gram amandelmeel.

Beantwoorden
Carmen 2021-03-19 13:36:39

Hoi Rutger,

Wat een makkelijk recept, de Macarons lukken nu wel met dit recept. Kan ik het eiwitschuim met hete suiker mengsel ook gebruiken voor schuimpjes? Zoja, hoe lang moeten deze dan in de oven en op welke temperatuur?
Bedankt alvast voor het antwoorden.
Groetjesss

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-03-21 13:18:53

Hoi! Goed om te horen. Dat kan zeker! Zo'n 2 uur op 80-90 °C en dan af laten koelen in de oven. Dan blijven ze mooi licht van kleur en worden ze lekker knapperig.

Beantwoorden
Michelle 2021-01-31 20:14:11

Hallo Rutger,

Horen de macaron’s aan de onderkant vlak te zijn als ze uit de oven komen? Bij mij komen ze moeilijk los van het bakpapier en is de onderkant nog kleverig.

Groet,
Michelle

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-02-01 11:04:45

Heb je ze eerst laten afkoelen? Ze komen beter van het bakpapier als je ze eerst af laat koelen. Ze horen wel vlak te zijn.

Beantwoorden
Marloes Boshuizen 2021-01-29 19:19:34

Kan je macarons maken van een soort bloem. Ik ben allergisch voor noten

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-01 11:18:43

Dat gaat helaas niet.

Beantwoorden
Alicia 2021-01-27 14:46:08

Hallo Rutger,
Wat voor merk poeder kleurstof gebruik je?
Alvast hartelijk dank voor je reactie!
Alicia

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-02-01 11:39:13

Zelf gebruik ik meestal de poederkleurstof van Brand new cake, te koop bij baktotaal.nl

Beantwoorden
kai 2021-01-18 13:44:07

hallo rutger

ik wil de macarons graag vullen om er creme er tussen te doen.
worden de macarons hoog genoeg of moet ik decreme tussen twee macarons doen

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-01-25 09:14:27

De crème wordt altijd tussen de twee macaronschelpen gedaan.

Beantwoorden
onbekend 2021-01-08 16:34:52

ik gaa ze bakken ik hoop dat het gaat lukken met de oven

Beantwoorden
ON
Cass 2020-12-27 11:45:35

Ik heb voor het eerst macarons gebakken op basis van dit recept en perfect gelukt. Bedankt! Ik had de opmerkingen hier nog niet gelezen dus had de oven op 150 graden hetelucht maar dat werkte dus ook.

Beantwoorden
CA
maud 2020-10-30 15:44:25

Ik heb alleen kleustof vloeibaar. Is dit dan toch te gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-02 09:19:28

In dit artikel lees je alles over kleurstoffen: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-over-kleurstof/

Beantwoorden
Nazan 2020-09-08 13:44:02

Hallo rutger
Kan je 2 platen tegelijker tijd bakken?

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-09-14 10:44:09

Liever niet. Macarons zijn erg gevoelig en met meerdere platen tegelijk heb ik geen goede ervaringen.

Beantwoorden
Naomi 2020-07-20 10:51:34

Hoi Rutger,

is de 150 graden bedoeld voor een hetelucht oven of voor boven en onder warmte ?

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-07-20 16:04:43

Alle recepten zijn gebaseerd op onder en bovenwarmte. Meer uitleg daarover vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Petra 2020-07-16 19:57:41

Hoi, Ze zijn gelukt, alleen de tijd en temperatuur aangepast, 160 graden en 22 minuten. Heel anders dan het recept zijn maar doe ik ze korter dan zijn ze van binnen nog niet gaar.
Jammer dat ik geen foto kan plaatsen

Beantwoorden
PE
marion 2020-07-15 23:48:07

mag ik de macrons langer laten drogen

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-07-20 10:37:38

Iets langer mag, maar ook niet veel langer. Dan bakken ze ook weer niet mooi.

Beantwoorden
Erna 2020-07-11 17:57:26

Hallo! Als ik de macarons in de oven schuif, komt de eerste bakplaat er mooi uit! Maar als ik de volgende erin schuif dan barsten ze als kleine vulkaantjes. Hoe kan dit? Ik pas de temperatuur niet aan en als de bakplaat uit de oven komt, doe ik de oven ook snel weer dicht.

Beantwoorden
ER
Rutger 2020-07-13 11:36:11

Dat is lastig om te zeggen. Heb je al eens met een losse oventhermometer gecontroleerd of je oventemperatuur hetzelfde blijft. En spuit je alle macarons teglijk op? Je kunt de tweede lading iets later opspuiten, omdat ze ook iets later gebakken worden.

Beantwoorden
Hoi 2020-07-13 14:08:43

Omdat het deeg dan al meer is afgekoeld😁🤦‍♀️

Beantwoorden
HO
Kirsten 2020-07-09 21:31:07

Hoi Rutger!

De macarons staan in de oven, dus laten we duimen🤞🏼

Hoe en hoelang kun je je macarons het beste bewaren?

En als ik kleurpoeder toevoeg tijdens het mengen van de droge stoffen en een deel van het eiwit, is de kleur goed. Maar zodra de merengue erdoorheen gespateld wordt, wordt dit natuurlijk lichter. Kan ik dit voorkomen? Aangezien je aan gaf dat je ná het mengen beter geen kleurpoeder mee toe kunt voegen?

Voor diegene die het leuk vinden;

De macarons zijn straks terug te vinden op; instagram Smul.Spul

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-07-13 11:44:00

De gebakken macaronschelpen kun je ongevuld en luchtdicht verpakt hel goed bewaren, of invriezen. Gevulde macarons bewaar je 4-5 dagen in de koelkast of langer in de vriezer. Wat betreft het kleurstofpoeder, dat is een kwestie van ervaring. De Volgende keer kun je het beslag beter iets donkerder maken nu je weet dat het wat lichter wordt nadat de meringue erdoor gaat.

Beantwoorden
Petra 2020-07-08 22:10:25

Hallo Rutger,
Wat kan ik het beste doen?
Ik heb een combi-magnetron met ovenfunctie, maar geen verstelbare temperatuur, kan kiezen tussen 130 gr en 160 gr. (ook wel lager of hoger)

Ik heb meer recepten van je gemaakt, supergoed uitgelegd en allemaal gelukt

Beantwoorden
PE
Rutger 2020-07-13 11:45:33

Ik zou dan voor 160 graden kiezen en de macarons iets korter bakken. Let er wel op dat het hele gevoelige koekjes zijn en een combi-magnetron niet altijd de mooiste resultaten geeft.

Beantwoorden
Petra 2020-07-13 17:13:42

Dank je. Laat het weten of ze gelukt zijn

Beantwoorden
PE
Wilma 2020-06-07 11:44:19

Kan ik het hele recept volgen zonder kleurstof? Het recept delen en dan de kleurstof toevoegen?, zodat ik verschillende kleuren krijg?

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-06-20 12:19:26

Dat is wel lastig, omdat je het beslag aan het eind niet te lang meer wilt mengen, omdat de structuur dan verandert.

Beantwoorden
Decock Carine 2020-05-11 23:12:55

Ik wil en zal kunnen macarons bakken hoor
De 1ste keren waren een echte flop
Nu ga ik voor de top
😉

Beantwoorden
DE
Nathalie 2020-04-26 12:49:15

Top recept, dank je wel. Derde keer dat ik macarons probeer te maken en dankzij jouw recept nu in 1 keer fantastische exemplaren

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-04-29 10:47:14

Heel erg leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Laura Westerhof 2020-04-12 13:14:23

Hoi Rutger,

Ik spuit mijn macarons altijd op in een mooie ronde vorm op het bakpapier. Ik teken de maat altijd van te voren uit op het bakpapier. Maar als ze iets uit vloeien lopen ze bij mij helaas elke keer uit in een niet ronde vorm. Hier baal ik van.

Heb je enig idee waardoor dit komt of wat ik anders kan doen?

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-04-14 09:31:02

Wellicht is je beslag net iets te dun. En spuit je ze gelijkmatig vanuit het midden op? Op die manier zouden ze ook gelijkmatig - en dus rond - uit moeten vloeien.

Beantwoorden
Laura 2020-04-24 19:57:30

Bedankt voor je reactie. Ja, ik spuit ze echt gelijkmatig vanuit het midden op. Dus dat mijn beslag te dus is zou inderdaad wel kunnen kloppen. Hoe zou het kunnen komen dat mijn beslag te dus is?

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-04-29 10:52:32

Het kan dat de suikersiroop niet heet genoeg was of dat je het amandelmengsel aan het eind te lang hebt gemengd.

Beantwoorden
Fleur 2020-04-11 19:21:40

Hoe krijg je een mooie homogene massa als je 400gram droge ingrediënten mengt met maar 75 gram eiwit? Dit was heel korrelig bij mij...

Beantwoorden
FL
Rutger 2020-04-14 09:32:30

Het is inderdaad een stevige massa, maar je moet 'm wel tot een gladde pasta kunnen roeren met die hoeveelheden.

Beantwoorden
Petra 2020-10-03 14:20:23

Idem , te korrelig 🤔🤔🤔

Beantwoorden
PE
Caro 2020-04-07 16:32:12

Ik heb geen amandel meel
Anders kon ik de macarons maken jammer😞

Beantwoorden
CA
Sara 2020-04-06 13:07:55

Hoi, ik wil dit recept graag van het weekend maken. Helaas heb ik geen temperatuur meter. Is het vooralsnog mogelijk om de macarons te maken?

Beantwoorden
SA
Gitty 2020-04-10 00:38:40

Ja hoor ik maak ze ook zonder thermometer , ik heb het recept van Libelle lekker :vanille-chocolde macarons als je dit op Google ingeeft vind je het recept , bij mij lukt het wel de ene keer beter als de andere keer maar blijven proberen zou ik zeggen 😉

Beantwoorden
GI
Rutger 2020-04-14 09:55:28

Om Italiaanse meringue te maken is een thermometer wel echt nodig.

Beantwoorden
Mette 2020-03-31 16:44:41

Hoi! Kan ik het recept ook halveren? Ik heb ooit gehoord dat je niet minder dan 75 gram eiwit kunt opkloppen, maar ik weet niet of dit juist is.

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-04-03 11:24:51

Het is wel erg lastig om een zo kleine hoeveelheid Italiaanse meringue te maken vind ik zelf.

Beantwoorden
Alina 2020-03-31 13:33:55

Hoi hoi, ik vroeg me af of je dezelfde temperaturen kan aanhouden als je de macarons bakt in een heteluchtoven?

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-04-03 11:25:23

Check deze pagina voor meer uitleg: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Evelien 2020-03-29 14:12:29

Net voor het eerst van mijn leven gemaakt, met chocolade (koekjesbijbel) en chocolade botercreme (Lorraine Pascal) als vulling. Top! Ik ben trots op het resultaat! Jammer dat ik geen foto kan uploaden.

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-03-30 10:30:38

Wat leuk! EN lekker! Geniet er van!

Beantwoorden
Thomas Koenders 2020-03-25 19:39:06

Wat een klote recept. Waarom zou je in godsnaam eerst de helft van het eiwit bij je droge ingrediënten gooien. Die moet je er later pas doorheen vouwen. Je kan t dan beter gebruiken als behang plaksel

Beantwoorden
TH
Rutger 2020-03-30 10:43:37

Dat is nu eenmaal hoe het recept ooit bedacht is en wat de macarons maakt zoals ze zijn.

Beantwoorden
Estella 2020-03-24 00:34:09

Kun je ook rode bietenpoeder gebruiken voor de kleur?

Beantwoorden
ES
Rutger 2020-03-30 10:50:03

Volgens mij moet dat kunnen, al heb ik het nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Rogier 2020-03-16 14:41:34

Nou ja, ,euk recept maar ik moest inproveseren bij de crème, want ik had al inkopen gedaan nadat ik zag dat de crème een andere pagina was!

Beantwoorden
RO
Silke 2020-03-11 17:39:21

Hoi! Kan je ook een gewone handmixer gebruiken?

Beantwoorden
SI
Rutger 2020-03-16 09:25:05

Zeker. Het is wel handig om dan de stap met de kokende suikersiroop samen met iemand te doen, anders kom je al snel handen te kort.

Beantwoorden
Dré 2020-01-05 12:51:51

Ik heb ook de gewoonte om na het spuiten met de bakplaat lichtjes te tikken.
Ook laat ik het ongeveer een uur staan vooraleer te bakken.

Beantwoorden
DR
Jelger spijkerboer 2019-12-31 08:10:16

Ha Rutger,
Dank voor het heldere recept. Ik maakte kleine macarons (3cm gespoten, uitlopend tot bijna 4), en dan blijkt 10 minuten bakken op 150 graden genoeg te zijn. Ik had de macarons de hele nacht laten drogen. Ze komen er perfect uit, geen scheur te bekennen.
Succes allemaal!

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-01-02 10:17:58

Wat goed om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Shiedie 2019-11-03 20:37:31

Hoi! Ik zie 150 gr eiwit staan. Hoeveel eieren zijn dit dan?

Beantwoorden
SH
Rutger 2019-11-04 09:03:52

Dat zijn ongeveer 5 eieren, maar voor macarons zou ik het wel echt afwegen.

Beantwoorden
Tessa 2019-12-23 12:01:34

ongeveer 5 eieren

Beantwoorden
TE
Macarpoepi 2019-09-27 14:41:15

Lekker ik heb ze uit Parijs

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-09-30 13:59:59

Die zijn vaak heerlijk! Geniet er van (als ze al niet op zijn inmiddels).

Beantwoorden
Vien 2019-06-14 19:27:33

Erg lekker, goed recept

Beantwoorden
VI
Els 2019-05-30 15:29:47

Hoi Rutger ,ik wil het toch ook eens proberen,jou recept is duidelijk alleen kan ik niet vinden of de oven op Hetelucht ,of boven en onder warmte moet ,en welke hoogte in het midden of net iets lager , vindt dat toch ook wel belangrijk, want ik vindt het opzich. Een moeilijk koekje maar wel Heel erg lekker.Ik hoor van je 🙋

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-06-02 20:39:34

Mijn voorkeur heeft altijd onder- en bovenwarmte en datgene dat gebakken wordt in het midden van de oven plaatsen.

Beantwoorden
Marion 2019-03-03 14:42:20

Gebruik je oude eiwitten? Soms blijven de macarons dof waar kan dat aan liggen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-03-04 17:25:49

Zelf gebruik ik gewoon verse eiwitten. Waardoor de macarons dof worden weet ik niet. Wellicht door te heet bakken of door de kleurstof.

Beantwoorden
Marielle 2019-02-13 17:07:56

Hai Rutger,

ik kan niet ontdekken of je het amandel meel en de poedersuiker zeeft. klopt dit dat het in jouw recept niet hoeft?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-02-17 19:40:15

Dat hoeft inderdaad niet.

Beantwoorden
Carina 2019-02-09 16:33:35

Ik heb dit recept gebruikt voor de hart in heel holland bakt
Het hart is heel goed gelukt

Beantwoorden
CA
Rutger 2019-02-11 10:37:52

Heel erg leuk om te horen!

Beantwoorden
Els 2019-02-05 21:49:46

Wat beschrijf je het duidelijk heel fijn ,hoop dat het nu eens gaat lukken .bedankt zal een foto plaatsen als ze gelukt zijn ,👍

Beantwoorden
EL
Bianca 2019-02-05 16:36:22

Kun je ook kleurstof gel gebruiken in plaats van poeder?

Beantwoorden
BI
Rutger 2019-02-11 10:43:38

Mijn ervaring is dat dit de macarons sneller laat scheuren tijdens het bakken. Ik zou dus echt voor poederkleurstof gaan.

Beantwoorden
Mimi 2020-03-17 11:51:30

Waar kan je die poeder kopen

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-03-23 10:42:36

Bijvoorbeeld bij bouwhuis.com

Beantwoorden
Greetje 2019-02-02 23:49:32

Leuk en lekker recept 👍

Beantwoorden
GR
Virgie Linssen 2019-02-01 20:49:58

Top recept!!! Heerlijk;)

Beantwoorden
VI
Anja 2019-02-01 19:57:35

Heerlijk!

Beantwoorden
AN
Remco Berkhout 2019-02-01 19:39:00

Erg lekker! En makkelijk te maken met dit recept!

Beantwoorden
RE
Rutger 2019-02-03 09:31:54

Tof om te horen! :)

Beantwoorden
Marja 2019-02-01 19:30:56

Makkelijk om zelf te maken

Beantwoorden
MA
K verbon 2019-02-01 19:19:47

Super lekker!!

Beantwoorden
K
Wilma Hop 2019-02-01 19:15:04

Geweldig recept......;-)

Beantwoorden
WI
Chantal 2019-02-01 19:13:20

Super lekker, en het ziet er ooknog geweldig uit!

Beantwoorden
CH
Tvgoethem 2019-02-01 19:02:17

Ziet er allemaal goed uit we gaan het maken

Beantwoorden
TV
Jeannette 2019-02-01 19:00:34

Heerlijk! En duidelijke aanwijzingen!

Beantwoorden
JE
Natas 2019-02-01 18:12:31

Echt top recept!!

Beantwoorden
NA
Willemijn Peerenboom 2019-02-01 17:44:07

super duidelijk recept.

Beantwoorden
WI
Alexandra 2019-02-01 16:48:46

Super duidelijk, dank!

Beantwoorden
AL
Arjan Weenink 2019-02-01 14:46:38

Kan niet beter

Beantwoorden
AR
Marloes 2018-11-26 19:39:41

Hoi Rutger,

Hoeveel haal je uit dit recept?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-03 09:21:48

Met dit recept bak je zo'n 70 macaronschelpen, genoeg voor ongeveer 35 macarons dus.

Beantwoorden
Esther 2018-11-12 19:34:18

Dag Rutger,
ik lees dat je italiaans eiwitschuim gebruikt, en het toch een uur laat drogen. Nu heb ik ergens gelezen dat dat geen zin heeft bij de italiaanse manier van eiwitschuim maken, alleen bij de franse (eiwitten kloppen en langzaam suiker toevoegen. Klopt dit? Mijn italiaanse meringe lukt soms, en soms niet (blijft wat vloeibaar en vormt geen punten. ik denk dat ik altijd precies hetzelfde doet! Heb je tips? (ik laat het suikerwater tot 121 graden komen, dan wacht ik even tot het bubbelen gestopt is, en dan schenk ik het bij de eiwitten. Dank

Beantwoorden
ES
Rutger 2018-11-19 14:46:59

Er zijn inderdaad mensen die Italiaanse meringue niet laten aandrogen. Toch krijg ik de mooiste macarons (met voetjes) als ik ze een uur laat drogen, vandaar dat ik daarvoor gekozen heb.

Beantwoorden
Peri 2018-10-30 20:50:07

Hallo!
Kan ik ipv normale eiwit ook gepasteuriseerd eiwit gebruiken, zoja, moet ik dan ook de zelfde verhoudingen aanhouden?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-11-04 15:55:23

Dat kan heel goed! Je kunt dan gewoon dezelfde verhoudingen aan houden.

Beantwoorden
willeke 2018-08-27 10:23:18

Bij het kloppen van de eiwitten, moet de keukenmachine op volle vaart? Of rustig laten draaien?

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-09-16 13:43:20

Zelf zet ik de keukenmachine altijd redelijk hoog, dat gaat het beste.

Beantwoorden
Sandra 2018-05-26 19:15:10

Super, dat ga ik zeker (proberen te) maken. Welke vulling kan ik het beste gebruiken tussen de schelpen ? Alvast bedankt !

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-06-03 15:13:03

Verschillende recepten daarvoor komen binnenkort online. Ik Bakbijbel (en binnenkort ook in Koekjesbijbel) vind je heerlijke vullingen.

Beantwoorden
hilda 2018-04-16 10:40:11

Dank voor al Uw fantastische recepten. Ikzelf maak veel gebruik van Uw bakbijbel, zeer goed boek trouwens.

Heeft U er eens aan gedacht om de recepturen om te zetten in een thermomix versie ?

Zou een enorme hulp zijn voor de duizenden thermomix fanaten, zoals ik.

Nog veel succes toegewenst; Hilda

Beantwoorden
HI
Rutger 2018-04-25 17:54:29

Hallo Hilda,
Dank voor het compliment. Ik heb daar nog niet eerder over gedacht, mede omdat ik er zelf geen heb en de doelgroep daar volgens mij nog iets te klein voor is. Ik probeer mijn recepten voor een zo groot mogelijk doelgroep toegankelijk te maken.

Beantwoorden
Janny wols 2018-04-15 12:59:11

Ik hou niet van amandelsmaak, dus amandelmeel. Kan ik dit ook met andere bloem maken?
De koekjes zijn zo leuk om te zien, maar nu de smaak nog.

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-04-25 17:57:42

Helaas is het bij macarons wel echt nodig om amandelen te gebruiken. Ik zou dan op zoek gaan naar andere koekjes.

Beantwoorden
Francien Boeve 2019-12-11 12:35:30

Hallo Janny,

Ik heb een leuke tip voor je:
Schuimpjes in de vorm van macarons. Die kun je ook vullen met een creme naar keuze.

Succes, Francien

Beantwoorden
FR