Zelf macarons bakken is heel leuk om te doen en van het resultaat wordt iedereen blij! Als je eenmaal onder de knie hebt hoe je zelf macarons bakt, hoef je er niet meer voor naar Parijs, maar bak je de lekkerste gewoon zelf thuis. Het is een vrij delicaat koekje dat wellicht niet gelijk de eerste keer lukt. Geef niet te snel op, dat heb ik ook niet gedaan toen ik ermee begon. Na een paar keer oefenen en met de handige stappen hieronder gaat het je zeker lukken!

Heb je geen vrijstaande mixer? Dan is het handig om het macaron recept met z’n tweeën te maken. Met dit recept kun je ongeveer 35 macarons maken (70 macaronschelpen).

Macarons

Variëren met basis macarons recept

Wil je nog meer lekkere macarons maken, bijvoorbeeld karamel macarons, chocolade macarons of macarons met rood fruit? Bekijk dan dit overzicht van lekkere macaron recepten of check mijn Koekjesbijbel met meer dan 170 koekjesrecepten!

koekjesbijbel

Tip: kijk ook naar mijn macarons bakhulp, voor extra hulp bij dit basis macarons recept (of een ander recept), 

Online cursus macarons bakken!

Wil jij zelf de mooiste en lekkerste macarons bakken? In de online cursus die ik bij Delicious academy geef leer ik je er alles over! Ik laat je stap voor stap zien hoe je macaronbeslag maakt en daar vervolgens macaronschelpen mee bakt. En omdat er nog wel eens iets fout gaat bij macarons, ga ik in op de meest voorkomende problemen bij macarons. Je leert verschillende afwerkingen voor de macaronschelpen en uiteraard geef ik je ook verschillende vullingen: van frisse citroen tot sticky caramel, van chocolade tot pistache! Na deze online cursus hoef je niet meer naar Frankrijk voor de lekkerste macarons, die maak je lekker zelf. Je kunt je hier aanmelden voor de macaroncursus! Na aanmelden is de macaroncursus een jaar beschikbaar.

Eiwit voor macarons

Voor het maken van macarons kun je zowel eiwit van verse eieren als gepasteuriseerd eiwit gebruiken. Omdat de hoeveelheden bij het maken van macarons heel nauw luisteren weeg ik de eiwitten af, in plaats van het aantal eieren te vermelden. Een middelgroot ei bevat ongeveer 30 gram eiwit, maar weeg dit dus altijd na voor dit recept.

De helft van het eiwit wordt gemengd met het amandelmeel, de poedersuiker en de kleurstof, de andere helft is de basis voor de Italiaanse meringue. Let er daarom extra goed op dat het eiwit geen enkel spoortje eidooier bevat. Door het vet van de eidooier is het heel lastig om het eiwit mooi luchtig op te kloppen.

Voorkom dat je het eiwit te ver opklopt

Let op: vers eiwit kun je makkelijk te ver opkloppen. Daardoor wordt het schuim minder stabiel, wat een nadelig effect heeft op het macaronbeslag. Om dit te voorkomen kun je eieren 2-3 dagen eerder splitsen en het eiwit in een bakje in de koelkast bewaren. Daardoor vermindert de kans op het te ver kloppen van het eiwit en heb je uiteindelijk een stabieler eiwitschuim en dus macaronbeslag.

macarons maken

Welke meel gebruiken voor macarons?

In mijn macarons recept gebruik ik amandelmeel. Amandelmeel is gemaakt van gemalen amandelen en te koop in grotere supermarkten, bij de notenboer en in de natuurwinkel. Je kunt het ook zelf maken door amandelschaafsel in de keukenmachine of in een hakmolentje fijn te malen. Let er op dat je het amandelschaafsel niet te lang fijnmaalt. Er komt dan olie vrij uit de amandelen wat de structuur van de uiteindelijke macarons minder lekker maakt.

Ga je zelf amandelmeel maken van amandelschaafsel, pulseer het amandelschaafsel dan kort en voeg vervolgens de helft van de poedersuiker toe. Pulseer het nogmaals enkele keren en voeg daarna de rest van de poedersuiker toe. Pulseer tot het mengsel fijn is. Eventueel kun je het mengsel nog zeven, om er zeker van te zijn dat er geen grotere stukjes meer inzitten. Het nu ontstane mengsel van poedersuiker en amandelen (met de verhouding 1:1) wordt broyage genoemd.

Amandelmeel of amandelpoeder?

Er bestaat ook amandelpoeder. Soms is dit hetzelfde als amandelmeel, maar in sommige gevallen zijn de amandelen eerst uitgeperst en vervolgens fijngemalen. Dit amandelpoeder heeft minder smaak en is daarom minder geschikt om macarons van te maken.

Hoe geef je macarons de gewenste kleur?

Om macarons een mooie kleur te geven wordt kleurstof gebruikt. Let er op dat de kleurstof die je gebruikt in water oplosbaar is (hydrosoluble). In vet oplosbare kleurstoffen werken niet goed voor macarons. Gebruik liever geen vloeibare of gelkleurstof. Deze zijn minder sterk en doordat je er meer van moet toevoegen verandert de samenstelling van het macaronbeslag.

Goede kleurstoffen voor macarons kun je het beste online bestellen. Deze Franse webshop heeft een heel groot assortiment. Je kunt er ook voor kiezen om de macarons niet te kleuren (bijvoorbeeld voor vanille macarons) of om de macarons te kleuren met bijvoorbeeld cacaopoeder (zoals bij deze chocolade macarons).

macarons maken
Ingrediëntenlijst
  • Voor de macarons
  • 200 gr amandelmeel
  • 200 gr poedersuiker
  • kleurstof, liefst in poedervorm
  • 150 gr eiwit
  • 55 ml water
  • 200 gr suiker
  • snuf zout
Zomerste toetjes desktop
nieuwsbrief zomers e-book mobiel

Stap voor stap macarons maken

Aan de hand van het volgende stappenplan laat ik je zien hoe je zelf de lekkerste macarons maakt.

Stap 1

Doe het amandelmeel, de poedersuiker, de kleurstof en de helft van het eiwit in een grote kom en meng dit goed door tot een homogene massa.

macarons_bakken

Stap 2

Doe het water met de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook.

macarons_bakken

Stap 3

Doe de andere helft van het eiwit met een snuf zout in de kom van een keukenmachine en begin het eiwit op te kloppen als de suikersiroop de temperatuur van 113 °C heeft bereikt.

macarons_bakken

Stap 4

Haal de suikersiroop, zodra deze de temperatuur van 118 °C heeft bereikt, van het vuur en giet deze al kloppend op de eiwitten. Laat dit mengsel kloppen tot het tot lichaamstemperatuur is afgekoeld.

macarons_bakken

Stap 5

Meng 1/3 van het opgeklopte eiwit met het amandelmengsel. Voeg als dit goed gemengd is het overige opgeklopte eiwit toe en meng dit tot het mengsel wat slapper begint te worden. Het heeft de juiste structuur wanneer het langzaam van de spatel af valt.

macarons_bakken

Stap 6

Doe het mengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter doorsnede. Spuit macaronschelpen van ongeveer 3½ centimeter doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop op de onderkant van de bakplaat zodat kleine luchtbelletjes aan het oppervlak van de schelpen verdwijnen. Laat de macaronschelpen ongeveer 1 uur drogen op kamertemperatuur, je moet er met een vinger aan kunnen komen zonder dat het beslag blijft plakken.

Op vochtige dagen kan het drogen langer duren; het is wel belangrijk om dit goed te doen, omdat de macarons anders geen voetjes krijgen, of kunnen barsten. Bak de macarons op 150 °C in 14-18 minuten gaar. Macarons kun je zowel met onder- en bovenwarmte als hete lucht bakken. Mijn voorkeur gaat uit naar bakken met de hete lucht stand, die geeft voor mij het mooiste resultaat. Maar probeer vooral in je eigen oven uit wat het beste resultaat geeft.

macarons_bakken

Haal de macarons na het bakken met bakpapier en al van de bakplaat en trek ze pas van het bakpapier als ze geheel zijn afgekoeld.

Tip: Teken met behulp van een klein (borrel)glaasje rondjes op bakpapier als hulpmiddel om alle macaronschelpen even groot te spuiten.

Foto’s: Michiel Wichman

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (120)
Janny wols 2018-04-15 12:59:11

Ik hou niet van amandelsmaak, dus amandelmeel. Kan ik dit ook met andere bloem maken?
De koekjes zijn zo leuk om te zien, maar nu de smaak nog.

Beantwoorden
JA
Francien Boeve 2019-12-11 12:35:30

Hallo Janny,

Ik heb een leuke tip voor je:
Schuimpjes in de vorm van macarons. Die kun je ook vullen met een creme naar keuze.

Succes, Francien

Beantwoorden
FR
Rutger 2018-04-25 17:57:42

Helaas is het bij macarons wel echt nodig om amandelen te gebruiken. Ik zou dan op zoek gaan naar andere koekjes.

Beantwoorden
hilda 2018-04-16 10:40:11

Dank voor al Uw fantastische recepten. Ikzelf maak veel gebruik van Uw bakbijbel, zeer goed boek trouwens.

Heeft U er eens aan gedacht om de recepturen om te zetten in een thermomix versie ?

Zou een enorme hulp zijn voor de duizenden thermomix fanaten, zoals ik.

Nog veel succes toegewenst; Hilda

Beantwoorden
HI
Rutger 2018-04-25 17:54:29

Hallo Hilda,
Dank voor het compliment. Ik heb daar nog niet eerder over gedacht, mede omdat ik er zelf geen heb en de doelgroep daar volgens mij nog iets te klein voor is. Ik probeer mijn recepten voor een zo groot mogelijk doelgroep toegankelijk te maken.

Beantwoorden
Sandra 2018-05-26 19:15:10

Super, dat ga ik zeker (proberen te) maken. Welke vulling kan ik het beste gebruiken tussen de schelpen ? Alvast bedankt !

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-06-03 15:13:03

Verschillende recepten daarvoor komen binnenkort online. Ik Bakbijbel (en binnenkort ook in Koekjesbijbel) vind je heerlijke vullingen.

Beantwoorden
willeke 2018-08-27 10:23:18

Bij het kloppen van de eiwitten, moet de keukenmachine op volle vaart? Of rustig laten draaien?

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-09-16 13:43:20

Zelf zet ik de keukenmachine altijd redelijk hoog, dat gaat het beste.

Beantwoorden
Peri 2018-10-30 20:50:07

Hallo!
Kan ik ipv normale eiwit ook gepasteuriseerd eiwit gebruiken, zoja, moet ik dan ook de zelfde verhoudingen aanhouden?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-11-04 15:55:23

Dat kan heel goed! Je kunt dan gewoon dezelfde verhoudingen aan houden.

Beantwoorden
Esther 2018-11-12 19:34:18

Dag Rutger,
ik lees dat je italiaans eiwitschuim gebruikt, en het toch een uur laat drogen. Nu heb ik ergens gelezen dat dat geen zin heeft bij de italiaanse manier van eiwitschuim maken, alleen bij de franse (eiwitten kloppen en langzaam suiker toevoegen. Klopt dit? Mijn italiaanse meringe lukt soms, en soms niet (blijft wat vloeibaar en vormt geen punten. ik denk dat ik altijd precies hetzelfde doet! Heb je tips? (ik laat het suikerwater tot 121 graden komen, dan wacht ik even tot het bubbelen gestopt is, en dan schenk ik het bij de eiwitten. Dank

Beantwoorden
ES
Rutger 2018-11-19 14:46:59

Er zijn inderdaad mensen die Italiaanse meringue niet laten aandrogen. Toch krijg ik de mooiste macarons (met voetjes) als ik ze een uur laat drogen, vandaar dat ik daarvoor gekozen heb.

Beantwoorden
Marloes 2018-11-26 19:39:41

Hoi Rutger,

Hoeveel haal je uit dit recept?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-12-03 09:21:48

Met dit recept bak je zo'n 70 macaronschelpen, genoeg voor ongeveer 35 macarons dus.

Beantwoorden
Arjan Weenink 2019-02-01 14:46:38

Kan niet beter

Beantwoorden
AR
Alexandra 2019-02-01 16:48:46

Super duidelijk, dank!

Beantwoorden
AL
Willemijn Peerenboom 2019-02-01 17:44:07

super duidelijk recept.

Beantwoorden
WI
Natas 2019-02-01 18:12:31

Echt top recept!!

Beantwoorden
NA
Jeannette 2019-02-01 19:00:34

Heerlijk! En duidelijke aanwijzingen!

Beantwoorden
JE
Tvgoethem 2019-02-01 19:02:17

Ziet er allemaal goed uit we gaan het maken

Beantwoorden
TV
Chantal 2019-02-01 19:13:20

Super lekker, en het ziet er ooknog geweldig uit!

Beantwoorden
CH
Wilma Hop 2019-02-01 19:15:04

Geweldig recept......;-)

Beantwoorden
WI
K verbon 2019-02-01 19:19:47

Super lekker!!

Beantwoorden
K
Marja 2019-02-01 19:30:56

Makkelijk om zelf te maken

Beantwoorden
MA
Remco Berkhout 2019-02-01 19:39:00

Erg lekker! En makkelijk te maken met dit recept!

Beantwoorden
RE
Rutger 2019-02-03 09:31:54

Tof om te horen! :)

Beantwoorden
Anja 2019-02-01 19:57:35

Heerlijk!

Beantwoorden
AN
Virgie Linssen 2019-02-01 20:49:58

Top recept!!! Heerlijk;)

Beantwoorden
VI
Greetje 2019-02-02 23:49:32

Leuk en lekker recept 👍

Beantwoorden
GR
Bianca 2019-02-05 16:36:22

Kun je ook kleurstof gel gebruiken in plaats van poeder?

Beantwoorden
BI
Rutger 2019-02-11 10:43:38

Mijn ervaring is dat dit de macarons sneller laat scheuren tijdens het bakken. Ik zou dus echt voor poederkleurstof gaan.

Beantwoorden
Mimi 2020-03-17 11:51:30

Waar kan je die poeder kopen

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-03-23 10:42:36

Bijvoorbeeld bij bouwhuis.com

Beantwoorden
Els 2019-02-05 21:49:46

Wat beschrijf je het duidelijk heel fijn ,hoop dat het nu eens gaat lukken .bedankt zal een foto plaatsen als ze gelukt zijn ,👍

Beantwoorden
EL
Carina 2019-02-09 16:33:35

Ik heb dit recept gebruikt voor de hart in heel holland bakt
Het hart is heel goed gelukt

Beantwoorden
CA
Rutger 2019-02-11 10:37:52

Heel erg leuk om te horen!

Beantwoorden
Marielle 2019-02-13 17:07:56

Hai Rutger,

ik kan niet ontdekken of je het amandel meel en de poedersuiker zeeft. klopt dit dat het in jouw recept niet hoeft?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-02-17 19:40:15

Dat hoeft inderdaad niet.

Beantwoorden
Marion 2019-03-03 14:42:20

Gebruik je oude eiwitten? Soms blijven de macarons dof waar kan dat aan liggen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-03-04 17:25:49

Zelf gebruik ik gewoon verse eiwitten. Waardoor de macarons dof worden weet ik niet. Wellicht door te heet bakken of door de kleurstof.

Beantwoorden
Els 2019-05-30 15:29:47

Hoi Rutger ,ik wil het toch ook eens proberen,jou recept is duidelijk alleen kan ik niet vinden of de oven op Hetelucht ,of boven en onder warmte moet ,en welke hoogte in het midden of net iets lager , vindt dat toch ook wel belangrijk, want ik vindt het opzich. Een moeilijk koekje maar wel Heel erg lekker.Ik hoor van je 🙋

Beantwoorden
EL
Rutger 2019-06-02 20:39:34

Mijn voorkeur heeft altijd onder- en bovenwarmte en datgene dat gebakken wordt in het midden van de oven plaatsen.

Beantwoorden
Vien 2019-06-14 19:27:33

Erg lekker, goed recept

Beantwoorden
VI
Macarpoepi 2019-09-27 14:41:15

Lekker ik heb ze uit Parijs

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-09-30 13:59:59

Die zijn vaak heerlijk! Geniet er van (als ze al niet op zijn inmiddels).

Beantwoorden
Shiedie 2019-11-03 20:37:31

Hoi! Ik zie 150 gr eiwit staan. Hoeveel eieren zijn dit dan?

Beantwoorden
SH
Tessa 2019-12-23 12:01:34

ongeveer 5 eieren

Beantwoorden
TE
Rutger 2019-11-04 09:03:52

Dat zijn ongeveer 5 eieren, maar voor macarons zou ik het wel echt afwegen.

Beantwoorden
Jelger spijkerboer 2019-12-31 08:10:16

Ha Rutger,
Dank voor het heldere recept. Ik maakte kleine macarons (3cm gespoten, uitlopend tot bijna 4), en dan blijkt 10 minuten bakken op 150 graden genoeg te zijn. Ik had de macarons de hele nacht laten drogen. Ze komen er perfect uit, geen scheur te bekennen.
Succes allemaal!

Beantwoorden
JE
Rutger 2020-01-02 10:17:58

Wat goed om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Dré 2020-01-05 12:51:51

Ik heb ook de gewoonte om na het spuiten met de bakplaat lichtjes te tikken.
Ook laat ik het ongeveer een uur staan vooraleer te bakken.

Beantwoorden
DR
Silke 2020-03-11 17:39:21

Hoi! Kan je ook een gewone handmixer gebruiken?

Beantwoorden
SI
Rutger 2020-03-16 09:25:05

Zeker. Het is wel handig om dan de stap met de kokende suikersiroop samen met iemand te doen, anders kom je al snel handen te kort.

Beantwoorden
Rogier 2020-03-16 14:41:34

Nou ja, ,euk recept maar ik moest inproveseren bij de crème, want ik had al inkopen gedaan nadat ik zag dat de crème een andere pagina was!

Beantwoorden
RO
Estella 2020-03-24 00:34:09

Kun je ook rode bietenpoeder gebruiken voor de kleur?

Beantwoorden
ES
Rutger 2020-03-30 10:50:03

Volgens mij moet dat kunnen, al heb ik het nog nooit geprobeerd.

Beantwoorden
Thomas Koenders 2020-03-25 19:39:06

Wat een klote recept. Waarom zou je in godsnaam eerst de helft van het eiwit bij je droge ingrediënten gooien. Die moet je er later pas doorheen vouwen. Je kan t dan beter gebruiken als behang plaksel

Beantwoorden
TH
Rutger 2020-03-30 10:43:37

Dat is nu eenmaal hoe het recept ooit bedacht is en wat de macarons maakt zoals ze zijn.

Beantwoorden
Evelien 2020-03-29 14:12:29

Net voor het eerst van mijn leven gemaakt, met chocolade (koekjesbijbel) en chocolade botercreme (Lorraine Pascal) als vulling. Top! Ik ben trots op het resultaat! Jammer dat ik geen foto kan uploaden.

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-03-30 10:30:38

Wat leuk! EN lekker! Geniet er van!

Beantwoorden
Alina 2020-03-31 13:33:55

Hoi hoi, ik vroeg me af of je dezelfde temperaturen kan aanhouden als je de macarons bakt in een heteluchtoven?

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-04-03 11:25:23

Check deze pagina voor meer uitleg: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Mette 2020-03-31 16:44:41

Hoi! Kan ik het recept ook halveren? Ik heb ooit gehoord dat je niet minder dan 75 gram eiwit kunt opkloppen, maar ik weet niet of dit juist is.

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-04-03 11:24:51

Het is wel erg lastig om een zo kleine hoeveelheid Italiaanse meringue te maken vind ik zelf.

Beantwoorden
Sara 2020-04-06 13:07:55

Hoi, ik wil dit recept graag van het weekend maken. Helaas heb ik geen temperatuur meter. Is het vooralsnog mogelijk om de macarons te maken?

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-04-14 09:55:28

Om Italiaanse meringue te maken is een thermometer wel echt nodig.

Beantwoorden
Gitty 2020-04-10 00:38:40

Ja hoor ik maak ze ook zonder thermometer , ik heb het recept van Libelle lekker :vanille-chocolde macarons als je dit op Google ingeeft vind je het recept , bij mij lukt het wel de ene keer beter als de andere keer maar blijven proberen zou ik zeggen 😉

Beantwoorden
GI
Caro 2020-04-07 16:32:12

Ik heb geen amandel meel
Anders kon ik de macarons maken jammer😞

Beantwoorden
CA
Fleur 2020-04-11 19:21:40

Hoe krijg je een mooie homogene massa als je 400gram droge ingrediënten mengt met maar 75 gram eiwit? Dit was heel korrelig bij mij...

Beantwoorden
FL
Petra 2020-10-03 14:20:23

Idem , te korrelig 🤔🤔🤔

Beantwoorden
PE
Rutger 2020-04-14 09:32:30

Het is inderdaad een stevige massa, maar je moet 'm wel tot een gladde pasta kunnen roeren met die hoeveelheden.

Beantwoorden
Laura Westerhof 2020-04-12 13:14:23

Hoi Rutger,

Ik spuit mijn macarons altijd op in een mooie ronde vorm op het bakpapier. Ik teken de maat altijd van te voren uit op het bakpapier. Maar als ze iets uit vloeien lopen ze bij mij helaas elke keer uit in een niet ronde vorm. Hier baal ik van.

Heb je enig idee waardoor dit komt of wat ik anders kan doen?

Beantwoorden
LA
Laura 2020-04-24 19:57:30

Bedankt voor je reactie. Ja, ik spuit ze echt gelijkmatig vanuit het midden op. Dus dat mijn beslag te dus is zou inderdaad wel kunnen kloppen. Hoe zou het kunnen komen dat mijn beslag te dus is?

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-04-29 10:52:32

Het kan dat de suikersiroop niet heet genoeg was of dat je het amandelmengsel aan het eind te lang hebt gemengd.

Beantwoorden
Rutger 2020-04-14 09:31:02

Wellicht is je beslag net iets te dun. En spuit je ze gelijkmatig vanuit het midden op? Op die manier zouden ze ook gelijkmatig - en dus rond - uit moeten vloeien.

Beantwoorden
Nathalie 2020-04-26 12:49:15

Top recept, dank je wel. Derde keer dat ik macarons probeer te maken en dankzij jouw recept nu in 1 keer fantastische exemplaren

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-04-29 10:47:14

Heel erg leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Decock Carine 2020-05-11 23:12:55

Ik wil en zal kunnen macarons bakken hoor
De 1ste keren waren een echte flop
Nu ga ik voor de top
😉

Beantwoorden
DE
Wilma 2020-06-07 11:44:19

Kan ik het hele recept volgen zonder kleurstof? Het recept delen en dan de kleurstof toevoegen?, zodat ik verschillende kleuren krijg?

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-06-20 12:19:26

Dat is wel lastig, omdat je het beslag aan het eind niet te lang meer wilt mengen, omdat de structuur dan verandert.

Beantwoorden
Petra 2020-07-08 22:10:25

Hallo Rutger,
Wat kan ik het beste doen?
Ik heb een combi-magnetron met ovenfunctie, maar geen verstelbare temperatuur, kan kiezen tussen 130 gr en 160 gr. (ook wel lager of hoger)

Ik heb meer recepten van je gemaakt, supergoed uitgelegd en allemaal gelukt

Beantwoorden
PE
Rutger 2020-07-13 11:45:33

Ik zou dan voor 160 graden kiezen en de macarons iets korter bakken. Let er wel op dat het hele gevoelige koekjes zijn en een combi-magnetron niet altijd de mooiste resultaten geeft.

Beantwoorden
Petra 2020-07-13 17:13:42

Dank je. Laat het weten of ze gelukt zijn

Beantwoorden
PE
Kirsten 2020-07-09 21:31:07

Hoi Rutger!

De macarons staan in de oven, dus laten we duimen🤞🏼

Hoe en hoelang kun je je macarons het beste bewaren?

En als ik kleurpoeder toevoeg tijdens het mengen van de droge stoffen en een deel van het eiwit, is de kleur goed. Maar zodra de merengue erdoorheen gespateld wordt, wordt dit natuurlijk lichter. Kan ik dit voorkomen? Aangezien je aan gaf dat je ná het mengen beter geen kleurpoeder mee toe kunt voegen?

Voor diegene die het leuk vinden;

De macarons zijn straks terug te vinden op; instagram Smul.Spul

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-07-13 11:44:00

De gebakken macaronschelpen kun je ongevuld en luchtdicht verpakt hel goed bewaren, of invriezen. Gevulde macarons bewaar je 4-5 dagen in de koelkast of langer in de vriezer. Wat betreft het kleurstofpoeder, dat is een kwestie van ervaring. De Volgende keer kun je het beslag beter iets donkerder maken nu je weet dat het wat lichter wordt nadat de meringue erdoor gaat.

Beantwoorden
Erna 2020-07-11 17:57:26

Hallo! Als ik de macarons in de oven schuif, komt de eerste bakplaat er mooi uit! Maar als ik de volgende erin schuif dan barsten ze als kleine vulkaantjes. Hoe kan dit? Ik pas de temperatuur niet aan en als de bakplaat uit de oven komt, doe ik de oven ook snel weer dicht.

Beantwoorden
ER
Hoi 2020-07-13 14:08:43

Omdat het deeg dan al meer is afgekoeld😁🤦‍♀️

Beantwoorden
HO
Rutger 2020-07-13 11:36:11

Dat is lastig om te zeggen. Heb je al eens met een losse oventhermometer gecontroleerd of je oventemperatuur hetzelfde blijft. En spuit je alle macarons teglijk op? Je kunt de tweede lading iets later opspuiten, omdat ze ook iets later gebakken worden.

Beantwoorden
marion 2020-07-15 23:48:07

mag ik de macrons langer laten drogen

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-07-20 10:37:38

Iets langer mag, maar ook niet veel langer. Dan bakken ze ook weer niet mooi.

Beantwoorden
Petra 2020-07-16 19:57:41

Hoi, Ze zijn gelukt, alleen de tijd en temperatuur aangepast, 160 graden en 22 minuten. Heel anders dan het recept zijn maar doe ik ze korter dan zijn ze van binnen nog niet gaar.
Jammer dat ik geen foto kan plaatsen

Beantwoorden
PE
Naomi 2020-07-20 10:51:34

Hoi Rutger,

is de 150 graden bedoeld voor een hetelucht oven of voor boven en onder warmte ?

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-07-20 16:04:43

Alle recepten zijn gebaseerd op onder en bovenwarmte. Meer uitleg daarover vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Nazan 2020-09-08 13:44:02

Hallo rutger
Kan je 2 platen tegelijker tijd bakken?

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-09-14 10:44:09

Liever niet. Macarons zijn erg gevoelig en met meerdere platen tegelijk heb ik geen goede ervaringen.

Beantwoorden
maud 2020-10-30 15:44:25

Ik heb alleen kleustof vloeibaar. Is dit dan toch te gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-02 09:19:28

In dit artikel lees je alles over kleurstoffen: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-over-kleurstof/

Beantwoorden
Cass 2020-12-27 11:45:35

Ik heb voor het eerst macarons gebakken op basis van dit recept en perfect gelukt. Bedankt! Ik had de opmerkingen hier nog niet gelezen dus had de oven op 150 graden hetelucht maar dat werkte dus ook.

Beantwoorden
CA
onbekend 2021-01-08 16:34:52

ik gaa ze bakken ik hoop dat het gaat lukken met de oven

Beantwoorden
ON
kai 2021-01-18 13:44:07

hallo rutger

ik wil de macarons graag vullen om er creme er tussen te doen.
worden de macarons hoog genoeg of moet ik decreme tussen twee macarons doen

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-01-25 09:14:27

De crème wordt altijd tussen de twee macaronschelpen gedaan.

Beantwoorden
Alicia 2021-01-27 14:46:08

Hallo Rutger,
Wat voor merk poeder kleurstof gebruik je?
Alvast hartelijk dank voor je reactie!
Alicia

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-02-01 11:39:13

Zelf gebruik ik meestal de poederkleurstof van Brand new cake, te koop bij baktotaal.nl

Beantwoorden
Marloes Boshuizen 2021-01-29 19:19:34

Kan je macarons maken van een soort bloem. Ik ben allergisch voor noten

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-02-01 11:18:43

Dat gaat helaas niet.

Beantwoorden
Michelle 2021-01-31 20:14:11

Hallo Rutger,

Horen de macaron’s aan de onderkant vlak te zijn als ze uit de oven komen? Bij mij komen ze moeilijk los van het bakpapier en is de onderkant nog kleverig.

Groet,
Michelle

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-02-01 11:04:45

Heb je ze eerst laten afkoelen? Ze komen beter van het bakpapier als je ze eerst af laat koelen. Ze horen wel vlak te zijn.

Beantwoorden
Carmen 2021-03-19 13:36:39

Hoi Rutger,

Wat een makkelijk recept, de Macarons lukken nu wel met dit recept. Kan ik het eiwitschuim met hete suiker mengsel ook gebruiken voor schuimpjes? Zoja, hoe lang moeten deze dan in de oven en op welke temperatuur?
Bedankt alvast voor het antwoorden.
Groetjesss

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-03-21 13:18:53

Hoi! Goed om te horen. Dat kan zeker! Zo'n 2 uur op 80-90 °C en dan af laten koelen in de oven. Dan blijven ze mooi licht van kleur en worden ze lekker knapperig.

Beantwoorden
Helmi 2021-03-29 13:19:32

Hallo Rutger,

Ik wil dit recept een keer gaan proberen.
Kan ik er ook cacao indoen ipv kleurstof?

Groetjes Helmi

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-03-29 19:39:13

Dat kan zeker. Gebruik dan 40 gram cacaopoeder, 180 gram poedersuiker en 180 gram amandelmeel.

Beantwoorden
Antoinette 2021-04-27 17:58:24

Mijn macarons scheuren steeds, kan dit ook Daan de temperatuur van de oven liggen. Ik doe 150 boven en onderwarmte en ik zet ze midden in de oven.
Ik heb wel andere kleurstof gebruikt. Nu heb ik poeder besteld, kijken of het dan beter gaat. Héb je nog tips

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-05-03 09:06:40

Het is dan echt een kwestie van uitproberen, bij mij lag dit in het begin aan de kleurstof en aan het feit dat ik ze niet lang genoeg had laten drogen.

Beantwoorden
Jolein 2021-05-26 07:36:30

Overzichtelijk recept!

Helaas ben ik geeindigd met kleffe plakjes (mét schuimpuntje) op een vel bakpapier...mmm...
Tekort in de oven (had het zelfs 5 minuten verlengd)? Binnenkant lijkt idd niet gaar.
Of te lang geroerd, te 'iets anders'?
Het moét me toch een keer lukken... :-)

Beantwoorden
JO
Aranka 2021-05-29 22:26:48

Hi,

Macaron poging 1; scheuren, plakkerig en zacht maar al wel lekker. Daarna goed alle reacties/tips doorgelezen hieronder en poging 2 al een stuk beter gelukt. Ik was de 1e x het laten rusten voor de oven vergeten.
Alleen nu waren ze vrij hard?
Te lang laten rusten? Te lang gebakken(boven- onderwarmte 140gr 15min) Of te lang gewacht met vullen dat ze uitgehard zijn kan dat?

Op naar poging 3😋

Beantwoorden
AR
Rutger 2021-05-31 10:18:31

Het harde kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig worden ze door de vulling vaak nog wel zachter. Het klinkt niet als te lang gebakken.

Beantwoorden
Shao-fay Heuveling 2021-06-22 12:58:19

Kan je soms ook tarwemeel gebruiken in plaats van amandelmeel?

Beantwoorden
SH
Rutger 2021-06-27 12:57:56

Dat gaat helaas niet voor macarons.

Beantwoorden
Marloes 2021-07-02 09:37:26

Is het een idee om bij stap 1 de boel in tweeën te splitsen zodat je twee verschillende kleuren kan maken? Ik vind het recept vrij groot en zou het leuk vinden het in meerdere kleuren tegelijk te maken. Dan later dus ook de helft van het eiwitschuim bij de ene kleur en de andere helft bij de andere kleur.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-07-06 09:01:23

Dat kan prima!

Beantwoorden
Melissa 2021-07-08 20:16:13

Hoeveel macarons kun je met dit recept ongeveer maken? Ik ga ze namelijk voor een babyshower maken :)

Beantwoorden
ME
Rutger 2021-07-13 09:28:44

Je kunt er ongeveer 35 maken. Dus 70 schelpen.

Beantwoorden
Josephine 2021-07-11 11:12:17

Hoi Rugter,
Het gaat bij mij bij stap 5 mis..
Ik heb het al meerdere keren geprobeerd, maar mijn mengsel wordt maar niet vloeibaar en blijft hard.. Het lijkt wel hoe langer ik roer, hoe harder het beslag wordt..
Wat doe ik mis?

Beantwoorden
JO
Ans v V 2021-08-26 12:25:22

Kan ik de eerste helft van het beslag in de oven doen en de andere helft even bewaren en in de oven doen als de eerste klaar zijn?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-09-13 09:05:20

Het is wel het beste om de macarons tegelijk op te spuiten, maar achter elkaar bakken kan wel.

Beantwoorden
Jeannet 2021-08-26 15:10:00

Hoi Rutger, eindelijk zijn mijn macarons gelukt na wat oefenen😊
Maar kan je ze ook maken met minder suiker? Ik vindt ze persoonlijk te zoet.
Ik hoor het graag.

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-09-13 09:04:56

Hoi. Dat wordt lastig, de suiker is echt belangrijk voor de structuur van de macarons.

Beantwoorden
Marian de bruin 2021-09-02 19:42:33

Met wat voor kleurstof kleur je ze, en waar te koop.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-13 08:27:40

Dat lees je in dit artikel: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-over-kleurstof/

Beantwoorden
Gerda 2021-09-08 23:10:53

Moet de kleurstofpoeder gelijk bij het amandelmeelmengsel, of moet je het eerst oplossen in water

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-09-13 07:56:55

Je hoeft het niet eerst op te lossen, het kan er zo bij.

Beantwoorden
Marijke Boon 2021-09-25 09:50:31

Hoi Rutger,

Ik ben helemaal verslaaft aan dit recept hihi. Dagelijks nu een half Recept aan het bakken maar ik krijg ze niet meer zoals ronde 1.
Ronde 1 was dikkig en was daardoor niet helemaal glad maar waren wel weer heel goed gelukt. Ze waren alleen gekleurd. Ik had die lading op 150 graden 25 min gebakken.
Lading 2 was te zacht en werd 1 plaat zowat. Die heb ik op 170 graden 20 min gebakken.
Lading 3 is zachter dan lading 1 en harder dan lading 2. Nu heb ik er veel meer uitgehaald. Hoelang ga ik deze nu ballen is het advies? En hoe warm?
Hoe krijg ik mijn deeg toch weer iets harder? Ik wil het liefste grote macarons bakken.
Ik heb het gevoel dat tijdens de eerste ronde mijn suikersiroop ook veel sneller op temperatuur was (118graden).

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-26 21:18:27

Hoi. Vanaf hier is het heel moeilijk om te zeggen wat er anders is, het is echt een kwestie van veel proberen.

Beantwoorden
Van den Broeck gie 2021-10-02 19:02:16

Wat is macroneren?

Beantwoorden
VA
Rutger 2021-10-03 17:22:56

Dat is het mengen van het macaronbeslag tot het de juiste structuur heeft.

Beantwoorden
Gera 2021-10-03 13:48:34

Hallo Rutger, ik heb een combiover met hete lucht. Kan ook onder of bovenwarmte kiezen. Wat is je advies?. Groet Gera

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-10-03 17:16:14

Het kan beide en het is echt een kwestie van een keer uitproberen wat het beste werkt in jouw oven. Ik zou beginnen met onder- en bovenwarmte.

Beantwoorden
Annemieke 2021-10-03 22:39:15

Ik vond het heel spannend om ze voor de eerste keer te maken, maak door precies jouw super duidelijke uitleg stipt te volgen lukte het gelijk de eerste goed! Niet ontploft, niet gebarsten, niet uitgelopen, gewoon helemaal goed😊.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-10-13 11:15:11

Wat super!

Beantwoorden
Yvonne 2021-10-06 17:46:46

Hoi! Mijn meringue was echt top! Alleen toen ik het door de pasta ging mengen, werd mijn beslag heel korrelig en bleef het ook te dik. Kan het zijn dat de meringue nog net te warm was, of mijn amandelmeel te grof misschien? Groetjes, Yvonne

Beantwoorden
YV
Rutger 2021-10-13 10:54:25

Beide is mogelijk. Vanaf een afstand is het heel lastig om te zeggen wat er mis ging.

Beantwoorden
Simon 2021-10-14 11:28:38

Heb de kleurstof in poedervorm moet je die in water oplossen of bij het eiwit doen?

Beantwoorden
SI
Rutger 2021-10-18 08:41:37

Die hoef je niet op te lossen, kun je gewoon met de helft van het eiwit, de poedersuiker en het amandelmeel mengen.

Beantwoorden
Fran 2021-10-19 14:44:45

Hoi Rutger,
Ik heb tot twee keer toe de merengue opnieuw gemaakt maar op een of andere manier blijft er een dikke klont suiker aan de garde van mijn mixer plakken. Enig idee wat ik fout doe? Voeg het suiker met een aan t geklopte eiwit toe nadat het 118 graden is geworden (geleidelijk, niet in een keer en niet in het midden van de kom). .

Beantwoorden
FR
Willemijn 2022-01-16 12:16:14

Misschien helpt het om goed op te letten waar in je de siroop giet. Dus niet op de mixer, maar meer aan de rand van de kom (maar wel in het eiwit).

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-10-24 12:56:11

Het klinkt alsof de siroop dan toch te heet is geweest.

Beantwoorden
marjan 2021-11-24 11:29:58

hallo, ik wil graag weten oven voorverwamen hoelang van te voren bedankt

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-25 14:24:35

Hoi. De oven moet verwarmen tot de gewenste temperatuur is bereikt. Hoe lang dat is verschilt per oven.

Beantwoorden
elisa 2021-12-07 14:03:44

Halo, rutger, welke amandeelmeel is goed voor macarons , ik heb bij vomar gehaald met zeven blijft veel amandelmeel over in de zeef?bedankt

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-12-08 22:12:16

Die van de VOMAR ken ik niet, maar op zich zijn de meeste soorten amandelmeel prima. Er zullen altijd wat grovere stukjes in blijven zitten, die je er met het zeven uithaalt.

Beantwoorden
Denise 2021-12-14 21:25:53

Hoi, hoe lang kun je zelf gemaakte macarons bewaren? Kan ik de schelpen beter apart bewaren of al " in elkaar" zetten.
Ik heb nl donderdag voor de kerst tijd om ze te maken, maar wil ze pas 2de kerstdag als dessert gaan eten... kan dit?

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-12-21 08:39:29

Hoi. Ik zou de onderdelen dan los van elkaar bewaren en op de ochtend (of de dag ervoor) in elkaar zetten.

Beantwoorden
Jiske 2021-12-20 20:36:04

Hi! Je kunt de schelpen vooraf maken en invriezen in een goed gesloten box. Vooraf vullen met bijv cremeux kan ook en dan invriezen, maar dat ligt aan je vulling. Niet alles kun je invriezen denk ik.
Als je de schelpen/macarons uit de vriezer haalt, in de gesloten box laten ontdooien, anders trekken ze te veel vocht aan. Daarna vullen / in de koelkast bewaren… of opeten ;-)
Groetjes Jiske

Beantwoorden
JI
Claudia 2022-01-20 12:51:22

Mijn macarons lopen erg uit na opspuiten hoe kan dit?

Beantwoorden
CL
Rutger 2022-01-22 12:31:03

Hier lees je alle macaronproblemen: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/bakhulp-macarons-weg-met-alle-macaron-problemen/

Beantwoorden
Bob 2022-01-24 11:03:10

Hi Rutger,

Bij stap 1 gebruik je de helft van het eiwit. Is dit eiwit opgeklopt of gaat deze er in vloeibare vorm in?

Zeer benieuwd! En alvast bedankt! :)

Beantwoorden
BO
Rutger 2022-01-31 19:58:46

Hoi. Dat is gewoon eiwit dat nog niet opgeklopt is.

Beantwoorden
Bob 2022-01-24 11:04:52

Oh en hoeveel gram kleurstof gebruik je en heeft dit effect op de samenstelling van je beslag?

Groeten,

Bob

Beantwoorden
BO
Marjolein 2022-01-29 13:12:39

Hallo Rutger, bedankt voor je geweldig goede en leuke workshop van dinsdag! Ik heb ze vandaag gelijk getracht te maken, maar ik heb toch een vraag; als je ze moet laten liggen tot ze afgekoeld zijn, hoe weet je dan of ze gaar zijn? De eerste ronde is nu te gaar denk ik 😇 en de tweede eigenlijk net niet. Dan weet ik het voor de volgende keer 😉.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-31 19:22:23

Dat maakt het inderdaad lastig. Op een gegeven moment weet je welke tijd en temperatuur in jouw oven werkt. Die kun je dan aanhouden. Je kunt heel lastig vanbuiten zien of ze perfect gaar zijn.

Beantwoorden
Carina 2022-02-01 13:07:55

Mag je met een vochtige vinger de puntjes naar beneden tikken?

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-02-07 18:54:15

Dat zou ik niet doen. Je kunt beter wat tikken op de onderkant van de bakplaat. En er voor zorgen dat het beslag soepel genoeg is, zodat de puntjes omlaag vloeien.

Beantwoorden
Nienke 2022-02-03 11:55:12

Goed recept, bedankt hiervoor! Wat het (in mijn ogen) nog iets duidelijker zou maken is om bij de eiwitten aan te geven dat je in een hogere stand moet mixen en dat het ook pas klaar is als deze goed stijf zijn in plaats van alleen afgekoeld tot lichaamstemperatuur. Met misschien een link naar je pagina over het opkloppen van eiwitten? Ik had namelijk zelf de keuken machine te langzaam gezet de eerste keer en toen waren de eiwitten al op lichaamstemperatuur maar het eiwit nog niet stijf genoeg deze heb ik nog een paar minuten door moeten kloppen tot die mooi was. Overigens kan ik uit ervaring spreken dat je ook moet uitkijken met de machine op de maximale stand te zetten, ik haal nu een week later nog steeds druppels suiker van de keukenmuur af ;)!. Helaas waren ze bij het afbakken niet helemaal goed gaar omdat ik nog een beetje moest aftasten hoe lang ik ze in mijn oven moest doen. En ik had iets te veel kleurstof gebruikt, maar binnenkort maak ik ze nog een keer en dan gaan ze lukken!

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-02-07 18:45:14

Goed om te horen! En dank voor je feedback!

Beantwoorden
Emily 2022-02-10 09:20:39

Hi Rutger,

Een vraagje. Voor het recept gebruik je dus 200g broyage en 200g poedersuiker? Of 200g puur 100% amandelmeel en 200g poedersuiker?

Groetjes!

Beantwoorden
EM
Rutger 2022-02-15 08:45:22

Hoi. Je gebruikt de helft poedersuiker en de helft amandelmeel. Dat is in totaal 400 gr broyage.

Beantwoorden
Chantal Vandenbossche 2022-02-22 12:52:27

Na veel mislukkingen je tips gevolgd met als resultaat heerlijke macarons, dankjewel dus.
Wat ik zou willen vragen, je leest het nergens, dit is of je 2 bakblikken in 1 keer kan bakken met je warme lucht ?
Alvast bedankt,
Mvg Chantal

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-03-01 09:45:13

Hoi! Wat leuk om te horen! Je kunt twee bakblikken met hete lucht tegelijk bakken.

Beantwoorden
Marina Wolterink 2022-02-23 21:31:58

Hallo Rutger, hoeveel gram kleurpoeder heb je nodig voor 70 schelpen(35 macarons)?

Dank je wel alvast.
Marina

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-03-01 09:38:38

Hoi. dat verschilt per merk. De ene kleurstof is sterker dan de andere. Ik gebruik meestal een theelepel op dit recept, maar kijk vooral goed naar de kleur. Breng de amandelmassa ook wat sterker op kleur dan dat je uiteindelijk zou willen, door het toevoegen van de opgeklopte eiwitten wordt de kleur weer wat lichter.

Beantwoorden
Berna 2022-02-25 16:29:07

Hoef je het amandeel niet te zeven? Dat zou heel fijn zijn!

Beantwoorden
BE
Rutger 2022-03-01 09:24:20

Dat kun je zeker wel doen, om te voorkomen dat er klontjes inzitten.

Beantwoorden
Danique 2022-02-25 16:50:14

Hoi Rutger,

Kan ik dit recept ook gewoon halveren? Dan heb ik er wat minder en dat is met oefenen wel prettig.

Beantwoorden
DA
Rutger 2022-03-01 09:23:53

Dat kan prima.

Beantwoorden
Gonnie 2022-03-02 22:46:33

Waar ik moeite mee had was de helft van het eiwit mengen met het amandelmeel. Het leek wel te weinig om het te mengen. Het was heel erg droog.
In filmpjes over Macarons maken zag ik ook vaak dat de poedersuiker en amandelmeel gemengd worden met het opgeklopte eiwit. Kan dit ook?

Beantwoorden
GO
Rutger 2022-03-07 15:27:04

Hoi. Het klopt dat het een redelijk stevige pasta is. Bij de filmpjes die je zag worden de macarons waarschijnlijk gemaakt met Franse meringue in plaats van Italiaanse. Er is ook een online cursus waar je alle stappen op video ziet, zodat het duidelijk is hoe je zelf de lekkerste macarons kunt bakken: https://www.deliciousacademy.nl/cursussen/macarons-maken-rutger-bakt-delicious-cursus-academy/

Beantwoorden
verwondering school 2022-03-09 13:56:51

hi rutger
wij gaan op school een restaurant met alleen toetjes beginnen en wij dachten: waarom doen we niet macarons! alleen weten we niet hoeveel macarons je kunt maken met dit recept. zou je dat alstublieft willen zeggen? heel erg dank alvast.

groetjes, groep 8

Beantwoorden
VE
Rutger 2022-03-13 12:49:05

Hi! Het staat in de tekst. Met dit recept maak je ongeveer 35 macarons.

Beantwoorden
Kik 2022-03-12 09:49:16

Voor hoeveel mensen is dit

Beantwoorden
KI
Rutger 2022-03-13 12:32:36

Zoals in de tekst beschreven staat, voor 35 macarons.

Beantwoorden
Marijke 2022-03-12 11:15:23

Wat een top recept!, mijn eerste poging en reactie van iemand “Wauw deze zijn 10 x lekkerder dan die dure macarons die mijn collega laatst uit Parijs meenam” ..
Veel dank voor het recept en ik ga heerlijk experimenteren met vullingen

Beantwoorden
MA
peter 2022-03-16 11:25:39

Vraagje
Kan ik het water en suiker ook vervangen voor glucosestroop, en hoeveel heb ik dan nodig voor het recept van hierboven.
Groet Peter

Beantwoorden
PE
Rutger 2022-03-20 12:57:46

Niet dat ik weet. Ik heb dat nog nooit gezien bij macarons.

Beantwoorden
Noor 2022-03-22 11:02:19

Hoi vraagje

Kan je ook iets anders gebruiken in plaats van amandelmeel?
Ik heb wel volkoren tarwemeel. Kan dat miischien?

Beantwoorden
NO
Rutger 2022-03-28 11:14:52

Dat kan helaas niet.

Beantwoorden
Wanda 2022-04-09 16:49:49

Hi,
Ik ben nu jou recept aan het testen maar wat mij bij alle recepten opvalt dat als mijn macarons drogen op bakpapier zij enigs vervormen en geen mooie rondjes meer zijn. Het papier wordt rimpelig door het vocht. Heb jij suggesties hoe ik dit kan voorkomen.

Beantwoorden
WA
Rutger 2022-04-10 09:45:41

Hoi. Dat is heel gek. Wat voor bakpapier gebruik je? Ik heb daar nog nooit last van gehad. Een alternatief kan zijn om de macarons op siliconen bakmatjes op te spuiten.

Beantwoorden
Wanda 2022-04-24 11:18:35

Dank je voor je reactie. Het is bakpapier van de AH maar ik heb inmiddels silpat matten gekocht en dat gaat stuk beter.

Dan heb ik nog een vraagje. Ik heb niet genoeg bakplaten om gelijk alles op te spuiten. Kan ik dan beter de helft van het beslag in de kom laten of in een spuitzak?

Beantwoorden
WA
Alex. 2022-05-15 11:38:30

Als je hete lucht oven hebt dan kan je ook een extra bakplaat nemen.
Deze kunnen nieuw behoorlijk prijzig zijn daarom zou je bij de kringloop er misschien een kunnen vinden.
Let wel op de maat die kunnen namelij per merk verschillen.
Ook zou je de rooster in combinatie met een (uitschuifbare) bakplaat die soms bij Aldi of Lidl te koop zijn.
Deze zijn echter iets minder groot dan de bakplaat van een standaard oven.

Beantwoorden
AL
Rutger 2022-04-25 09:39:12

Ik zou het dan in de spuitzak laten. Maar niet te lang.

Beantwoorden
Rs 2022-06-11 22:23:33

Wat is niet te lang? Kan je een lading , spuiten, drogen, afbakken en laten drogen en dan de volgende pas opspuiten?
Ik heb maar 1 Matje en bakplaat (combi magnetron).

Beantwoorden
RS
Rutger 2022-06-14 14:16:57

Dat is wel behoorlijk lang. Je kunt ze al wel vast op een stuk bakpapier opspuiten en dan later met bakpapier en al op de bakplaat schuiven.

Beantwoorden
Annemarie 2022-04-14 22:47:09

Hoi Rutger,
Ik heb deze Macarons gemaakt in de VS. De lucht is hier veel droger, dus duurde het maar 40 min. om ze te drogen. Ze zijn super! Dank je voor dit recept!
Ik heb ze op ciliconen matjes gebakken. Fijne paasdagen!

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-04-21 10:13:01

Superleuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Raymond 2022-04-24 08:53:56

Rutger, ik heb de macarons gemaakt. Driekeer voor dat het me lukte. Ze zien er nu goed uit, alleen zit er geen glans op. Hoe kan ik dat verbeteten? Raymond

Beantwoorden
RA
Rutger 2022-04-25 09:41:04

Hi. Ik kan vanaf hier heel lastig zeggen wat je anders zou kunnen doen. Ik weet niet precies wat je kan aanpassen voor meer glans.

Beantwoorden
Anne 2022-05-01 14:48:12

Hoi Rutger, ik heb deze macarons met pasen gemaakt met citroen vulling. Als ik de suikersiroop bij de eieren giet, dan krijg ik een harde klont suikersiroop op de mixer en aan de kom geplakt. Hoe kan ik dit voorkomen?

Beantwoorden
AN
Alex. 2022-05-15 11:32:57

Het kan ook zo zijn dat je het te snel of in een keer er bijvoegd dan gebeurt dat door dat je siroop te snel afkoeld.
Gewoon rustig er bij doen kan de oplossing zijn.

Beantwoorden
AL
Rutger 2022-05-02 08:12:22

Heb je de siroop wellicht te heet gekookt?

Beantwoorden
Shabanie Radjab 2022-05-07 07:14:12

Hi Rutger

Gisteren de macarons gemaakt dank voor je overheerlijke recept! Goed gelukt en de smaak voortreffelijk

Beantwoorden
SH
Elisah 2022-05-09 14:15:42

hai hai Janny,
bij ons heeft het veel plezier/succes gebracht!
dank je wel!!!!

Beantwoorden
EL
Erik Verhagen 2022-05-11 19:27:22

Ik weet nog niets van bakken maar hier kan ik wel wat mee!

Beantwoorden
ER
kaasje 2022-05-16 14:44:14

hut ws heel leker de kaaaaaaaaaaaaaaaaas

Beantwoorden
KA
Eva 2022-05-26 15:02:06

Rutger het lukt niet echt .de macarons lopen niet uit

Beantwoorden
EV
Rutger 2022-05-29 21:04:32

Heb je de suikersiroop voor de meringue heet genoeg gekookt? Of het amandelmengsel te lang gemengd?

Beantwoorden
karen 2022-07-06 09:54:04

Rutger hoe maak je de creme die ertussen moet?????

Beantwoorden
KA
Rutger 2022-07-11 08:19:03

De recepten voor de verschillende vullingen vind je hier: https://rutgerbakt.nl/friandise-recepten/macarons/

Beantwoorden
Karly 2022-07-06 09:55:25

ehm waarom staat het spul dat er in zit ernie bij?

Beantwoorden
KA
Rutger 2022-07-11 08:18:55

De recepten voor de verschillende vullingen vind je hier: https://rutgerbakt.nl/friandise-recepten/macarons/

Beantwoorden
Loek 2022-07-10 17:10:23

Hoi Rutger!

Ben al een paar x aan de slag geweest me je recept. Ook de masterclass gevolgd!

Helaas gaat het nog wel eens mis

Mijn macarons zijn hol, ze hebben geen onderkant. Die zit tegen de bovenkant aan.

Heb je hier tips voor?

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-07-11 07:53:58

Waarschijnlijk was het macaronbeslag nog te luchtig, daardoor is de macaron mooi omhoog gekomen tijdens het bakken en vervolgens vanbinnen weer wat ingestort. Het kan ook zijn dat de macarons niet lang genoeg gebakken zijn. Verhoog de temperatuur iets of verleng de baktijd in dat geval.

Beantwoorden
Petra 2022-09-10 14:36:35

Het mengsel van de amandelmeel/poedersuiker/eiwit werd niet glad bij mij. (En dus het uiteindelijke beslag niet).
In de beschrijving voorafgaand aan het recept lees ik "hete amandelmeel". Maar er staat niets in het recept over het verhitten van amandelmeel.

Beantwoorden
PE
Rutger 2022-09-14 19:38:51

Hoi. Waarschijnlijk was het amandelmeel dat je hebt gebruikt dan te grof. 'hete amandelmeel' stond inderdaad in een alinea zag ik net, maar dat is een spelfout. Daar moest gewoon 'het amandelmeel' staan. Het amandelmeel zelf hoeft niet verwarmd te worden.

Beantwoorden
Adrie Jochems 2022-09-16 15:24:14

Hoi Rutger,

Wat een goede uitleg en een top recept!
Ik heb ze al vaak gemaakt en ze zijn altijd erg lekker.
Dank je wel!

Groet Adrie

Beantwoorden
AD
Marieke Kraijenoord 2022-09-21 23:25:52

Hoi Rutger,
Mijn suiker kristalliseert bij de temperatuur van 110graden. Hoort dit of doe ik dan iets mis?
Groetjes, Marieke

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-09-28 16:20:21

Dat hoort niet. Je hoeft er niet in te roeren verder. Klopt je thermometer wel?

Beantwoorden
Elly Smit 2022-09-23 15:00:10

Hi,
Mijn oven kan niet lager dan 160 graden. Ik dacht een houten pollepel tussen de deur te steken, maar dan dan doet de oven het niet. Wat kan ik het beste doen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-09-28 16:14:44

Houd dan 160 aan en verkort de baktijd enkele minuten. Ze zullen wel iets verkleuren en daardoor minder fel zijn van kleur.

Beantwoorden
Anita Voets 2022-09-29 13:19:14

Beste Rutger,
Jouw recept voor macarons is perfect! Voor het eerst vandaag gebakken maar als je je stipt aan jouw recept en werkwijze houdt kunnen ze niet mislukken. Ik ben altijd zo blij als een recept klopt! Dankje!

Beantwoorden
AN
Mary 2022-09-29 17:42:23

Hoi Rutger, fijn dat je de moeite neemt om te reageren op al die reacties! Ik heb een vraag. Een collega (oud patissier) gaf aan dat het gebruiken van ‘krokantpoeder’ de geheime tip is voor goede macarons. Weleens van gehoord? En. Hij zei meteen erachteraan dat op dit soort dagen met een hoge luchtvochtigheid het mega moeilijk is om ze goed te krijgen. Hoe kijk jij er tegenaan?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-10-11 08:53:44

Hoi. Het is inderdaad lastig om op dagen met een hoge luchtvochtigheid goede macarons te maken. Toevoegingen als krokantpoeder gebruik ik zelf niet. Ik ben niet zo'n fan van dat soort toevoegingen en het is voor thuisbakkers ook moeilijk te krijgen.

Beantwoorden
Thijs 2022-10-09 14:44:18

Hallo Rutger, ik heb deze heerlijke macarons gemaakt ze zijn aardig gelukt. Alleen toen ik ze uit de oven haalde toen waren ze een beetje korrelig. En sommige macarons waren ook gescheurd. Dankjewel voor het recept en weet jij hoe dit kan. Groetjes Thijs

Beantwoorden
TH
Rutger 2022-10-11 08:02:54

Hoi. Alles daarover kun je hier lezen: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/bakhulp-macarons-weg-met-alle-macaron-problemen/

Beantwoorden
Jessica 2022-10-19 12:29:04

Hey rutger,
Ik heb vandaag dit recept gemaakt aleen toen ik de suikerstroop erbij gooi kwamen er allemaal klontjes en het beslag was ook heel dik heb je tips.

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-10-26 15:54:02

Het klinkt alsof je de suiker te lang hebt gekookt, waardoor deze te stevig was om met het eiwit te mengen. Zorg dat je de temperatuur van de suikersiroop goed meet.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.