Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 250 gr bloem
  • 5 gr zout
  • 250 gr boter, koud
  • 125 ml water, koud
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad

Dit recept voor snel bladerdeeg is iets minder bewerkelijk en sneller om te maken dan het originele bladerdeeg recept. Zo kun je wel genieten van zelfgemaakt bladerdeeg, maar kost het je iets minder tijd en moeite. Het makkelijke bladerdeeg rijst iets minder hoog dan het gewone bladerdeeg, maar heel veel verschil zal je niet merken. Bij de recepten waarin bladerdeeg wordt gebruikt kun je altijd kiezen voor dit makkelijker bladerdeeg recept. Zoals je in de uitleg ziet is de manier waarop dit bladerdeeg gemaakt wordt heel anders dan de bekende methode. In plaats van de boter in het deeg te vouwen gaat de boter voor dit snelle bladerdeeg al in blokjes door het deeg. Daardoor hoef je het deeg minder vaak uit te rollen en hoeft het minder lang vaak te rusten. Dit snelle bladerdeeg kun je ook heel goed invriezen. Verpak het dan wel in plasticfolie.

Stap 1

Meng de bloem met het zout in een kom. Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en hussel ze met je vingertoppen door de bloem. Je hoeft niet te kneden. Zorg er voor  dat je snel en koud werkt, dat is het geheim voor mooie laagjes in het deeg.

Snel bladerdeeg maken – stap-voor-stap recept

Stap 2

Voeg het water toe en meng alles tot het een geheel is. Je hoeft nog steeds niet te kneden, het is de bedoeling dat de blokjes boter in het deeg heel blijven. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.

Snel bladerdeeg maken – stap-voor-stap recept

Stap 3

Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot de lengte drie keer zo lang is als de breedte. Omdat er klontjes boter in het deeg zitten, heb je voor het uitrollen iets meer bloem op je werkblad nodig dan bij het gewone bladerdeeg.

Snel bladerdeeg maken – stap-voor-stap recept

Stap 4

Vouw het deeg als een brief in drieën.

Snel bladerdeeg maken – stap-voor-stap recept

Stap 5

Draai het deeg een kwartslag en rol het nu in de andere richting uit, tot weer drie keer zijn lengte. Vouw ook dit stuk deeg weer in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast. Voer na het rusten nogmaals stap 3 tot en met 5 uit. Het mooiste eindresultaat krijg je als je het deeg daarna nogmaals 30 minuten laat rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken.

Snel bladerdeeg maken – stap-voor-stap recept

Foto’s: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (9)
Marleen Janssens 2021-12-01 21:43:03

Hai Rutger,
Kan je misschien n beetje de afmeting geven van de lap dat je uitrold aub?

Beantwoorden
MA
Marleen 2021-11-28 19:00:49

Ik heb dit recept al meerdere keren gemaakt en ben erg tevreden met het resultaat. Ook van veel andere recepten trouwens! Nu vraag ik me de laatste tijd af of er ook een duurzaam alternatief is voor vershoudfolie, waar je het deeg in laat rusten in de koelkast. Heb je een idee?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-30 13:34:52

Dat vind ik een lastig. Er zijn van die vellen met bijenwas erin. Maar ik weet niet hoe goed die schoon te krijgen zijn. Zeker bij gebruik van rauw ei vind ik het wel belangrijk dat het goed schoongemaakt kan worden.

Beantwoorden
Sander 2021-12-01 08:31:56

Wat is er mis met een schone droge keukendoek/theedoek? Kan je goed gebruiken en na gebruik in de wasmachine. Zo werd het vroeger ook gedaan.

Zo doe ik het ook, in plaats van huishoudfolie.

Beantwoorden
SA
Marcus Van Dijck 2021-11-10 07:33:50

Zeer goede uitleg !

Beantwoorden
MA
Brenna dussel 2021-11-01 11:38:37

Hai, ben nu bezig met het deeg maar heb geen idee hoe heet de oven moet, op welke stand ie moet en waar de overplaat moet?

Beantwoorden
BR
Rutger 2021-11-10 08:45:13

Dat ligt er helemaal aan welk recept je gaat maken met dit deeg. Houdt de temperatuur aan van dat recept.

Beantwoorden
Hilde 2021-07-26 07:36:57

Wat kan ik het beste van recept gebruiken om croissants te maken? Moet wel zeggen heb dit nog nooit eerder gedaan.
Alvast bedankt voor de tip.

Beantwoorden
HI
Rutger 2021-07-28 08:50:01

Ik ben nog bezig met het lekkerste croissant recept, ik hoop dat dat binnenkort online komt.

Beantwoorden
Willemein 2021-01-11 17:11:57

Hee,

Kun je met dit deeg ook frikandelbroodjes maken?

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-01-18 09:27:20

Zeker!

Beantwoorden
Constance 2020-01-10 08:31:07

Kan ik ivm allergie ook margarine gebruiken?

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-01-14 09:21:26

Dat kan prima!

Beantwoorden
coby 2019-02-24 11:26:12

zo gaa ik het ook eens maken.
alleen als ik dan ga bakken is de onderkant nog niet gaar.
het is aan de onderkent doorschijnend.
wat doe ik fout Rutger

Beantwoorden
CO
Rutger 2019-02-24 13:13:34

Het kan meerdere oorzaken hebben. Het deeg is te dik uitgerold, de vulling is te nat, de temperatuur te laag of de bakplaat bevindt zich te hoog in de oven.

Beantwoorden
Walter 2019-02-24 10:31:17

In de onovertrefbare videofilm van Michel Roux Sr voor quick puff pastry wordt er vier keer getoerd waarna er effecief praktisch geen verschil meer is met traditionele methode.

Beantwoorden
WA
Rutger 2019-02-24 13:14:41

Wat leuk om te horen. Welke film is dat?

Beantwoorden
Walter 2019-02-25 08:58:15

https://www.youtube.com/watch?v=c18ET36ViR8

Plief Rutger; was één van de eerste kennismakingen met bladerdeeg maken en is sindsdien continue gebeurt

Beantwoorden
WA