Ingrediëntenlijst
  • Voor de gebrande amandelen
  • 250 gr suiker
  • 150 ml water
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 300 gr amandelen, ongepeld

Als je in Duitsland op een kerstmarkt loopt zijn ze niet te missen: gebrannte Mandeln (gebrande amandelen). In grote koperen pannen met een ronddraaiend roermechanisme worden kilo’s amandelen tegelijk gebrand en gekarameliseerd. De gekaramelliseerde amandelen zijn vaak in veel verschillende smaken te krijgen, doordat er smaakstoffen aan toegevoegd worden van bijvoorbeeld amaretto, kokos of zelfs Nutella. De lekkerste vind ik die met vanille en een vleugje kaneel. Die zijn gelukkig ook heel makkelijk zelf te maken! In de onderstaande how-to laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf gebrande en gekaramelliseerde amandelen maakt. Zo maak je zelf een superlekker cadeautje voor de aankomende feestdagen.

gebrande amandelen

Stap 1

Doe de suiker met het water, het vanille-extract en het kaneelpoeder in een grote pan en breng dit al roerend aan de kook.

gebrande-amandelen-stap-1

Stap 2

Voeg als het mengsel kookt de amandelen toe en blijf vanaf dat moment voortdurend roeren.

gebrande-amandelen-stap-2

Stap 3

In het begin is het mengsel heel nat. Blijf alles rustig doorkoken en roeren.

gebrande-amandelen-stap-3

Stap 4

Het water verdampt en de suiker gaat als witte kristallen om de amandelen heen zitten.

gebrande-amandelen-stap-4

Stap 5

Blijf roeren! De suikerkristallen gaan nu karameliseren en zorgen voor een superlekker laagje om de amandelen. Haal de pan van het vuur als er geen witte suikerkristallen tussen de amandelen meer te zien zijn.

gebrande-amandelen-stap-5

Stap 6

Verdeel de amandelen over een met bakpapier beklede bakplaat. Let op: ze zijn erg heet! Probeer de amandelen zo los mogelijk van elkaar te leggen. Laat ze iets afkoelen. Zodra je ze met je hand aan kan raken haal je ze allemaal los van elkaar (dit kan ook met twee lepels). Laat ze vervolgens verder afkoelen.

gebrande-amandelen-stap-6

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Carolien 2018-08-27 16:21:01

Wat is dit lekker! En wat mij betreft ook een prima cadeautje in augustus?.
Ik ben helemaal fan van jouw website en recepten, Rutger. Heel duidelijke uitleg en heerlijke smaken! Mede dankzij jou ben ik de laatste tijd aan het bakken geslagen. Al een paar recepten met succes gemaakt. Tot groot plezier van mijn omgeving (en mijzelf natuurlijk haha). Aankomende week ga ik me wagen aan jouw klassieke hazelnootschuimtaart. Ik ben benieuwd!

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-09-16 13:40:29

Wat leuk om te horen! Heel veel bakplezier!

Beantwoorden
Chris 2017-12-31 13:31:48

...en dan het moeilijkst: niet de hele voorraad direct van de bakplaat snoepen! ❤

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-01-02 08:12:08

Dat is inderdaad het moeilijkste ja!

Beantwoorden
Rosa 2016-11-25 09:10:33

Hallo Rutger,

Staan in je bakbijbel ook je recepten die ik in de mail ontvangt?

Met vriendelijke groet,

Rosa

Beantwoorden
RO
Rutger 2016-11-25 17:57:06

Hoi Rosa,

Bijna alle recepten die op mijn blog staan, en die je dus in je mail krijgt, staan niet in de Bakbijbel.

Groeten, Rutger

Beantwoorden