Met dit recept bak je zelf de lekkerste kaassoufflés! Heb je ooit wel een bedacht om zelf een kaassoufflé te maken? Het is echt heel leuk om te doen en het resultaat is heerlijk! Het recept voor deze kaassoufflés is afkomstig uit het boek Vet lekker van Danny Jansen. Hierin neemt Danny ons mee inde Nederlandse street food cultuur. Van de lekkerste friet tot zelfgemaakte kroketten en van home made frikandellen tot slaatjes en ijsjes; je vind ze allemaal in dit boek. De kaassoufflé lijkt een blok kaas met een bladerdeeg laagje, maar het is geen pure kaas; dat zou te hard smelten. Je maakt eerst een soort smeerkaas. Volgens Danny wil je, nadat je deze gemaakt hebt, nooit meer een andere.

Zelf kaassoufflés maken
Ingrediëntenlijst
  • Voor 10 kaassoufflés
  • 170 ml melk
  • 30 gr melkpoeder
  • mespunt zout
  • 15 gr aardappelzetmeel
  • 120 gr Goudse kaas, geraspt
  • 1 recept bladerdeeg of 2 rollen koelvers bladerdeeg
  • 100 ml water, om te bestrijken
  • 150 gr fijn paneermeel
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • olie, om in te frituren
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Kaassoufflés maken

Meng de melk met het melkpoeder, zout en aardappelzetmeel met een garde tot een papje. Verwarm dit op zacht vuur tot de melk begint te binden. Haal de pan van het vuur en los de geraspte kaas er in op. Verwarm eventueel nog even om de kaas beter te laten smelten, maar laat het niet koken, dan gaat het mengsel schiften.

Schenk de kaasmassa in een blender en laat die ongeveer 1 minuut draaien tot er geen klontjes meer inzitten. Bekleed een vierkante bakvorm van 20 centimeter met plasticfolie en giet de massa daarin. Laat de massa opstijven in de vriezen.

Haal de kaas uit de bak en uit het folie en snijd het in stukken van 4×8 centimeter. Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter en snijd het in plakjes van 12×12 centimeter. Bestrijk het bladerdeeg met water, leg een bevroren kaasplak aan één kant van het deeg en vouw het bladerdeeg eroverheen. Druk de randen goed aan met een vork. Snijd de randen eventueel bij om een mooie rechte kaassoufflé te krijgen.

Bestrijk de soufflé met water en wentel hem door het paneermeel. Laat de soufflé nu het liefst even opstijven in de vriezer zodat het deeg wat harder wordt.

Kaassoufflés bakken

Frituur de kaassoufflé circa 5 minuten op 180 °C. Laat hem daarna uitlekken op keukenpapier en wees voorzichtig met opeten vanwege de hete kaas.

Nieuwsgierig geworden naar Vet Lekker? Kijk hier voor meer informatie!

Vet lekker

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (13)
carmen 2018-07-06 12:09:17

Lijkt mij verrukkelijk! Ik denk dat ik zondag ga maken.

Beantwoorden
CA
Arja 2018-07-06 13:45:52

Dit zal vast en zeker lekker zijn, maar jouw ham kaas risolle's (schrijf ik dit goed) zijn onovertroffen en uit je eerste boek.

Beantwoorden
AR
Rutger 2018-07-09 07:44:35

Die zijn ook zeker lekker :) Dankjewel!

Beantwoorden
Linda Oosthuizen 2018-07-09 14:21:06

Oeh mjam! Als Nederlandse wonend in het buitenland zijn recepten als dit voor mij altijd een winner!! Dank je wel! Er gaat niks boven een ouderwets Nederlands frituur hapje!!

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-07-16 08:50:12

Superleuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Miguel 2020-04-03 12:14:06

Jou kaassoufllè zijn echt lekker.

Beantwoorden
MI
Inne 2018-07-11 14:19:21

kan je een voorbeeld geven van merk van melkpoeder? :)

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-07-16 08:46:21

Bijvoorbeeld deze: https://www.ah.nl/producten/product/wi198385/two-cows-melkpoeder

Beantwoorden
Wietske 2019-03-23 13:13:59

Kunnen ze ook in de oven gebakken worden?

Beantwoorden
WI
Rutger 2019-04-08 07:39:19

Dat heb ik zelf niet geprobeerd. Het kan waarschijnlijk wel, maar het eindresultaat zal heel anders worden en de baktijd zal zeker 15-20 minuten zijn.

Beantwoorden
Marjon 2020-03-12 23:13:01

Mag ik de recept op mijn pb

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-03-16 09:19:58

Wat bedoel je daarmee?

Beantwoorden
Jacco 2021-06-18 07:16:12

waarvoor dient het melkpoeder? kan ik dit recept ook zonder poeder maken? Ik gebruik vol vet melk.

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-06-22 10:28:31

Het geeft meer body aan de kaasmassa die je maakt. Of het ook zonder kan weet ik niet, maar dat kun je altijd proberen.

Beantwoorden
Desiree Burgers 2021-07-18 08:48:07

Gister de inhoud gemaakt en in de vriezer. Straks bladerdeeg er om. Als ik een volgende keer een ham-kaas versie maak...doe ik dan ook de ham in de blender? Bedankt oor dit leuke recept. Ik vond de kaassoufflés uit de supermarkt altijd maar een jarige inhoud hebben. Nu kan ik de inhoud lekker zelf bepalen :)

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-07-21 13:56:55

Leuk idee om ook ham te gebruiken. Ik heb daar zelf (nog) geen ervaring mee. Het lijk mij ook lekker om de ham in kleine stukjes door het kaasmengsel te mengen.

Beantwoorden
Karin 2022-01-08 10:30:17

Is er een reden waarom je melk-melkpoeder-aardappel zetmeel gebruikt? Waarom geen roux?

Beantwoorden
KA
Marja 2022-01-30 09:25:20

Heb gisteren de soufflé s gemaakt, saus (zonder melkpoeder trouwens ) prima gelukt. Recept tot op de letter gevolgd. Souffles waren moddervet en slap. Voor de 2de serie de temperatuur verhoogd naar 190gr: resultaat was t zelfde; moddervet en slap. Wat kan hier fout zijn gegaan?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-31 19:17:07

Het klinkt toch alsof ze te laag gebakken zijn. Dan neemt het deeg vooral vet op in plaats van dat het knapperig bakt.

Beantwoorden
Jedidjah 2022-09-23 13:41:52

Kun je ze ook maken, en voor het frituren invriezen, zoja, hoe lang kan je ze invriezen denk je?
Groetjes Jedidjah

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-09-28 16:15:05

Dat kan prima. Je kunt ze zeker 2 maanden invriezen.

Beantwoorden
Meindert Huisman 2022-10-20 17:04:17

Net zelf gemaakt. 3 kaas soufflés gemaakt met drie plakjes bladerdeeg,

4 kuipjes koffie room aangevuld met melk tot 60g
48g kaas gekruimeld
5g aardappelzetmeel

Dit bij elkaar gevoegd (zonder de kaas) vervolgens goed roeren dan kaas toevoegen. Dan voorzichtig verwarmen totdat 1 geheel is. Iets aflaten koelen. Bladerdeeg op een bord met paneermeel. Kaasmensel erop gedaan daarna dubbelvouwen. Doordat t nog een beetje warm is plakt alles goed. Paneermeel erop. Beetje aandrukken. Dan 9 minuten in de airfryer op 200 graden.

Dan heb je een perfecte kaas soufflé.

Beantwoorden
ME
Lia 2022-10-23 19:57:39

Kan dit ook in de oven, heb geen frituur?? Groet Lia

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-10-26 15:32:53

Dat gaat helaas niet.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.