Veel mensen kennen de broodjes bapao alleen als kant-en-klare optie in de supermarkt, maar je kunt deze lekkernij ook heel goed zelf maken. In een ander artikel vertel ik hoe je een broodje bapao met gehakt maakt, maar in dit recept laat ik zien hoe je de lekkerste vegetarische bapao op tafel zet. Ideaal als je een lekker en makkelijk recept zoekt voor een vleesvrije maaltijd. 

vegetarische bapao

Voor het deeg gebruik ik speciaal bapaomeel. Dit meel is fijner gemalen en geeft een prachtige luchtige structuur aan de gestoomde broodjes. Je vindt bapaomeel bij de toko of online.

Dit recept voor vegetarische bapao is goed voor 14 bapao broodjes met pulled oesterzwam. Eet je niet alle broodjes in een keer op, of maak je een extra hoeveelheid? Deze vega bapao broodjes kun je heel goed invriezen na het stomen. Na het ontdooien kun je ze opwarmen in de magnetron of kort opnieuw stomen.

Bapao broodjes met oesterzwam maken

Voor dit vegetarische bapao recept gebruik ik pulled oesterzwammen, een populaire vleesvervanger in vegetarische of vegan recepten. Oesterzwam is een ideale vleesvervanger, dankzij het relatief hoge ijzergehalte en de vlezige structuur. De paddenstoelensoort is goed in reepjes te scheuren en daarom perfect om te gebruiken in dit recept. 

Ben je niet op zoek naar vegetarische bapao, maar naar een vegan bapao recept? Dan kan je dit recept ook gewoon gebruiken, want alle ingrediënten zijn vegan.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bapaomeel
  • 7 gr gedroogde gist
  • 7 gr zout
  • 1 el suiker
  • 1 el zonnebloemolie
  • 300 ml water, lauwwarm
  • Voor de oesterzwam vulling
  • 2 tenen knoflook, fijn gesnipperd
  • ¼ tl chilivlokken of szechuanpeper
  • 2 lente-uien, in dunne ringen gesneden, groen en wit gescheiden
  • 150 gr oesterzwammen
  • 2 el sojasaus
  • 1 el aardappelzetmeel
  • 75 ml water
  • Verder nodig
  • olie om in te bakken
  • bloem, voor het werkblad
  • nigellazaad en/of geroosterd sesamzaad
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Zelf vegetarische bapao maken 

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng dit tot een soepel geheel. Kneed het deeg met de hand of met een standmixer met deeghaak minimaal 10 minuten door. Vet een kom licht in met olie, leg de deegbal in de kom en dek de kom af. Laat de deegbal minimaal 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek. Maak in de tussentijd de vegetarische vulling.

Bapao vulling van oesterzwam maken

Scheur de oesterzwammen in stukken van 4-5 centimeter en trek deze stukken uiteen in smalle reepjes. Verwarm wat olie in een koekenpan op matig vuur en bak hier de knoflook 3-5 minuten in. Voeg na een paar minuten de chilivlokken of de szechuanpeper toe en bak deze nog kort mee. Voeg het wit van de lente-ui toe en bak kort aan. 

Verhoog het vuur tot middelhoog en voeg de oesterzwamreepjes toe. Bak in ongeveer 10 minuten gaar. Voeg vervolgens de sojasaus en het groen van de lente-ui toe en laat alles kort stoven. 

Maak een glad mengsel van het aardappelzetmeel en het water en giet dit in de pan. Verwarm alles al roerend nog 1-2 minuten, totdat het mengsel ingedikt is en rond de oesterzwamreepjes blijft zitten. Haal de pan van het vuur en laat de vulling wat afkoelen.

Vegetarische bapao broodjes maken

Haal de deegbal uit de afgedekte kom en verdeel het deeg in porties van ongeveer 60 gram. Druk de deegbolletjes plat op een licht bebloemd werkblad en schep wat vulling in het midden van het deeg. Maak de randjes licht vochtig met water en vouw het deeg om de vulling heen. 

Leg de bapao broodjes op een stuk bakpapier, met de sluiting naar beneden. Bevochtig de deegbolletjes een klein beetje en strooi er wat nigellazaad en/of geroosterd sesamzaad over. Laat de broodjes losjes afgedekt met plasticfolie ongeveer 45 minuten rijzen.

Bapao broodjes met oesterzwam stomen

Zet een stoommandje op een pan gevuld met kokend water en leg een stukje bakpapier in het midden van het mandje. Leg voorzichtig 3-4 broodjes op het bakpapier en stoom de bapao in 15 minuten gaar. Herhaal dit proces totdat alle broodjes gestoomd zijn. Serveer de broodjes (lauw)warm met chilisaus. 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Margreet 2022-05-26 09:13:47

Geen reactie maar een vraag: kunnen de broodjes ook gestoomd in de stoomoven?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-05-29 21:07:27

Dat kan prima.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.