Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr patentbloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 3 el olijfolie
  • 290 ml water, lauwwarm
  • Voor de vulling
  • 1 kleine ui
  • 1-2 tenen knoflook
  • ½-1 rode peper
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl gemalen komijn
  • ¾ tl zout
  • enkele slagen versgemalen peper
  • 400 gr rundergehakt
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt
  • verse bladpeterselie, gehakt

Heb je al eens zelf Turkse pide gemaakt? Met dit recept serveer je eenvoudig de lekkerste Turkse pides met gehakt. Dit gevulde Turkse platbrood is onweerstaanbaar lekker en helemaal niet moeilijk om te maken. In dit pide recept kies ik voor een vulling van gehakt, maar je kunt alle kanten op met de vulling. 

Je kunt de pides het beste bakken op een voorverwarmde pizzasteen. Heb je die niet? Dan kun je ze ook op een voorverwarmde bakplaat schuiven. Serveer de Turkse pides als ze net uit de oven komen: dampend warm, knapperig en boordevol smaak. 

Met dit Turkse pide recept maak je 8 gevulde pides.

Wat is Turkse pide?

Een pide is een gevuld Turks platbrood en herkenbaar aan de langwerpige of ovale vorm. Het is een echte Turkse specialiteit en niet voor niets: knapperig van buiten, zacht van binnen en ontzettend lekker dankzij een smaakvolle vulling. De pide kan gevuld zijn met allerlei verschillende soorten toppings, maar vooral de pide met gehakt is ontzettend populair. Het is geen toeval dat ik ook voor deze variant kies in dit recept. 

Turkse pide of Turks brood?

Turkse pide en Turks brood wordt nogal eens door elkaar gehaald. Dat is op zich niet gek, want het type brood dat wij kennen als Turks brood wordt in het Turks ook wel een pide genoemd. Wil je het luchtige Turkse platbrood bakken, zonder vulling? Bekijk dan mijn Turks brood recept

Zelf Turkse pide maken 

Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Je kunt met de hand kneden of een standmixer met deeghaak gebruiken. Doe het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats. 

Doe alle ingrediënten voor de vulling – behalve het rundergehakt – in een hakmolentje of keukenmachine met messen en mix tot het een glad mengsel is. Meng dit vervolgens met het rundergehakt. 

Verwarm de oven met pizzasteen voor op 250 °C.

Turkse pide beleggen

Verdeel het deeg in 8 gelijke porties. Rol elk bolletje deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een ovale lap van ongeveer 30 bij 15 centimeter. Verdeel de gehakt vulling in het midden in de lengte over het deeg. Klap de randen van het deeg eroverheen en draai de uiteinden een paar keer rond, tot een soort kanovorm. 

Turkse pide bakken

Bestrijk het deeg aan de bovenkant met losgeklopt ei en bak de pides op de pizzasteen in 10-15 knapperig en goudbruin.

Bestrooi de pides na het bakken met verse gehakte bladpeterselie.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Jacq 2022-10-13 10:15:37

Hi Rutger,
Moet het deeg na het rijzen nog een keer gekneed worden?

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-10-17 08:32:59

Dat is niet nodig.

Beantwoorden
Willemien 2022-10-11 20:43:09

Hoi Rutger nadat je het gehakt op het brooddeeg heb gedaan en de randen naar binnen gelegd heb moet je het dan niet meer laten rijzen?

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-10-17 08:39:57

Extra rijzen is dan niet meer nodig. Zie het als een soort pizza, die gaat dan ook gelijk de oven in.

Beantwoorden
Karin 2022-10-08 18:43:04

Ik heb ze zojuist gemaakt (absoluut niet moeilijk) en ze zijn echt heerlijk! Bedankt voor het recept.

Beantwoorden
KA
Loes 2022-10-02 13:54:47

Hoi Rutger, moet het gehakt al voorgbakken zijn als je het mengt met de kruiden/uienmengsel?
Groetjes.

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-10-11 08:36:30

Hoi. Nee dat is niet nodig, het kan gewoon rauw gemengd worden.

Beantwoorden