Zelf loempia’s maken is een hele leuke en lekkere bezigheid. Met dit echte Indische loempia recept tover je de lekkerste knapperige loempia’s op tafel. Misschien moet je het vullen en vouwen even onder de knie krijgen, maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt wil je niet meer anders. Dit geldt trouwens ook voor de smaak van de zelfgemaakte loempia’s: door ze zelf te maken, smaken ze dubbel zo lekker!

Met dit recept kun je 15-20 loempia’s maken.

Loempia recept

De echte Indische loempia’s

Dit loempia recept komt uit het Toko lo van Lola van Ruler. In dit Indische bakboek staan heerlijke Indische recepten, zowel zoet als hartig. De loempia’s trokken mijn aandacht. Indische of Indonesische loempia’s worden eigenlijk altijd gemaakt met een voorgekookte vulling, terwijl Vietnamese loempia’s bijvoorbeeld meestal een rauwe vulling hebben.

Ik wilde al heel lang eens zelf loempia’s maken, en koos voor het recept van de loempia ajam. Ajam betekent kip in het Indonesisch, dus je raadt het al: deze loempia’s hebben ook kip in de vulling. Het enige dat ik aan het loempia ajam recept heb aangepast, is de hoeveelheid glasnoedels, daar heb ik er net iets minder van gebruikt. 

Waar kan ik loempiavellen kopen?

Loempiavellen vind je in grotere supermarkten en natuurlijk bij de toko. 

In dit Indische loempia recept wordt ook kentjoerpoeder gebruikt. Dat is de gemalen wortel van een plant die verwant is aan gember. De smaak zit tussen peper en gember in en het geeft de echte Indische loempia zijn specifieke smaak. Je kunt dit ook kopen in de toko, net als loempiasaus om te serveren bij je zelfgemaakte loempia’s.

Loempia’s bewaren

De loempia’s bewaar je maximaal 2 dagen in de koelkast. Zorg wel dat je ze goed luchtdicht verpakt, in een vershoudbakje of plasticfolie. 

Kan je loempia’s invriezen?

Een andere optie is de loempia’s invriezen, althans de ongefrituurde loempia’s. Leg een bakpapiertje of wat aluminiumfolie tussen de loempia’s en leg ze niet te dicht op elkaar. De loempia’s zijn op deze manier ongeveer 3 maanden houdbaar.

Loempia recept
Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor de loempia’s
  • zout, naar smaak
  • 200 gr kippendijfilet
  • 100 gr taugé, schoongemaakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 wortel, geschrapt en fijngehakt
  • 150 gr witte kool, in dunne reepjes
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 60 gr soe-oen (glasnoedels), gekookt
  • 20 gr sambal oelek
  • 1-2 tl kentjoerpoeder
  • 30 gr bloem
  • 15-20 loempiavellen
  • Verder nodig
  • zonnebloemolie, om in te bakken en frituren
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Zelf loempia maken in 3 stappen

Ga je aan de slag met dit loempia recept? Voor de zelfgemaakte loempia’s volg je in feite 3 stappen: het maken van de typische vulling voor de indische loempia’s, het vullen van de loempiavellen en tot slot het bakken/frituren van de loempia’s.  

Loempia vulling maken

Kook de kip in ruim water met wat zout in 25 minuten gaar. Giet af, laat afkoelen en pluk het kippenvlees in fijne sliertjes. Zet opzij.

Breng opnieuw ruim water aan de kook en blancheer de taugé 1 minuut. Giet af en laat uitlekken. Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur en fruit de ui en de wortel 5 minuten. Voeg de witte kool toe en bak al omscheppend 2 minuten mee. Voeg de kip, taugé, knoflook, soe-oen, sambal, kentjoerpoeder en zout naar smaak toe en bak al omscheppend nog 3 minuten. Laat de vulling volledig afkoelen.

Loempiavellen vullen en vouwen

Maak een papje van de bloem en een eetlepel water. Leg een loempiavel op het werkblad en bestrijk de randen met het papje. Verdeel een flinke opgehoopte eetlepel vulling over de onderkant van het loempiavel en vouw de zijkanten over de vulling heen naar binnen. Rol het vel van onder naar boven verder op. Herhaal met de resterende loempiavellen.

Loempia bakken

Verhit een flinke laag olie in een wok of frituurpan tot 175 °C. Frituur de loempia’s in porties 6-7 minuten, tot ze rondom goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Toko Lo? Kijk dan hier voor meer informatie!

indische bakboek

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (16)
Hanneke 2021-07-11 08:34:28

Het lijkt mij een heel lekker recept, maar kun je ze ook in de airfryer bakken I.p.v. in de olie?

Beantwoorden
HA
Elly 2021-07-11 12:45:15

Ja, in de oven of airfrayer kan heel goed. Ik sneer ze dan in met olie voor een knapperig korstje

Beantwoorden
EL
Dieuwertje 2021-07-11 11:16:09

Rutger!
Lijkt me super, maar voor mij ook de vraag of ik ze in de over kan bakken?

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-07-13 09:20:21

Dat heb ik nog nooit geprobeerd. Maar met de eerder genoemde tips van filodeeg en besmeren met olie is dat zeker het proberen waard :)

Beantwoorden
M. Sanders 2021-07-12 12:29:13

Ik heb geen frituur, kun je ook filodeeg gebruiken?

Beantwoorden
M.
Rutger 2021-07-13 09:16:30

Dat zou je kunnen proberen. Ik zou het filodeeg dan wel bestrijken met wat olie/gesmolten boter voordat je de loempia's oprolt. Dan bakken ze lekker krokant in de oven.

Beantwoorden
Miriam v B 2021-07-13 20:57:43

Kun je de loempia’s ook in frituurolie bakken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-07-21 14:10:15

Zeker.

Beantwoorden
Miriam v B 2021-08-29 16:00:19

En weet je toevallig ook de temperatuur en minuten bij frituurolie?

Beantwoorden
MI
John van der 2021-10-30 11:14:34

ongeveer 180 graden Celcius is echt wel genoeg, op passen het kan ineens opzwellen en dan gaat het heel erg bubbelen ,en spatten. ik doe meestal 6 minuten uitgedooit in de olie met een deksel over de pot,vanwege het spatten.

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-09-13 08:46:11

Je kunt dezelfde temperatuur en baktijd aanhouden.

Beantwoorden
Marion 2021-07-25 13:56:33

Hoelang moeten de loempia's in de airfryer,en welke temperatuur? En als je ze met filodeeg maakt,hoelang in de oven en temp.?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-07-28 08:52:04

Met beide heb ik geen ervaring. Voor de airfryer zou ik ze wel met filodeeg maken en dat dan bestrijken met wwat olie of gesmolten boter. Ze worden dan wel iets anders dan loempia's in de olie gebakken.

Beantwoorden
Chantal 2021-08-22 20:53:46

Vandaag gemaakt en echt superlekker! Recept verdubbeld zodat ik meteen een voorraad heb om in te vriezen:) Was een gok omdat ik niet wist hoe de smaak zou zijn maar geen spijt!

Beantwoorden
CH
Laurens 2021-09-19 11:59:14

nog niet gemaakt ga ik zo doen maar super side

Beantwoorden
LA
John van der 2021-10-30 11:08:58

Een van de vele goed formulaties, kan ookmet andere vlees en Garnaal mix.
de beste die ik ooit heb gehad,vaak, was in de Showboat in de Zaan streek.
ben nog nooit iets gehad dat daar in de buurt van kwam.
Zit in Australie op het ogenblik, maar van de verschillende modellen,is er nog nooit iets echt goed uit gevallen. Meestal zit er geen eens Taugee in wel erg veel wortel.
dit recept heeft alles er in dat ik kan herinderen van mijn NL tijd. Zodat gaan we eens peoberen zelf te doen. Bedankt voor de goeie uitleg. Jv

Beantwoorden
JO
Annie 2021-12-03 12:55:03

Dat ziet er lekker uit,
ga binnenkort aan de slag.
Welk sausje hoort er bij ?

Beantwoorden
AN
Carla Bogaers 2022-01-06 00:37:51

Bestaan er ook glutenvrije loempia-vellen
Of kan jij RUTGER daar een recept voor maken??

Tot nu toe behelp ik mij met het maken van GV pannenkoeken, maar dan worden het Risolles.

Voor loempia’s heb je ècht een ander deeg nodig om ze krokant te krijgen

Als het je lukt Rutger zou dat fantastisch zijn. Er is binnen de GV mensen veel vraag naar
Ben benieuwd!!!!

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-01-11 09:49:04

Hi! Dank voor je vraag! Ik neem 'm mee, maar kan niets beloven.

Beantwoorden
Ingrid 2022-01-06 13:24:59

Kan ik ook iets anders gebruiken dan kip?

Beantwoorden
IN
Eline 2022-01-15 18:55:55

Ja wij hebben ze gemaakt met Tofu, dat was ook erg lekker hoor!

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-01-11 09:43:57

Tuurlijk, daar kun je naar eigen smaak en inzicht mee varieren.

Beantwoorden
Corina 2022-01-07 06:33:05

Moeten de glasnoedels eerst gegaard voor ze bij de rest vd ingrediënten in de pan gaan? Of er zo bij?

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-01-11 09:37:58

Ze moeten eerste gekookt worden ja.

Beantwoorden
Mariette 2022-04-28 15:36:24

De loempiavellen komen al uit de vriezer. Kan de loemoia's dan toch weer invriezen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-05-02 08:26:22

Dat kan prima.

Beantwoorden
Resa 2022-07-06 20:10:18

Als je ze hebt ingevroren, moet je ze dat later bevroren bakken of eerst ontdooien?

Beantwoorden
RE
Rutger 2022-07-11 08:14:07

Je kunt ze direct uit de vriezer bakken.

Beantwoorden
Angela 2022-07-23 13:03:13

Ik heb de vulling voor de loempia ingevroren, kan hiermee nog loempia maken en invriezen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-07-25 15:25:11

Zeker vlees vries je liever niet 2 keer in. Je kunt proberen om de loempia's te maken zonder dat je de vulling te veel laat ontdooien.

Beantwoorden
ZoutNaarSmaak 2022-09-12 08:27:07

Wat is de richtlijn voor 'zout naar smaak'? Nieuwe kokers hebben geen idee wat ze hiermee aan moeten.

Beantwoorden
ZO
Rutger 2022-09-14 19:27:03

Hoi! Dat snap ik, en vind ik ook altijd lastig. In mijn eigen recepten probeer ik daarom zo veel mogelijk de hoeveelheid zout aan te geven. Dit recept is niet van mijzelf, vandaar dat het er anders staat. Je kunt de vulling aan het eind van het bakken proeven en op die manier bepalen of je er nog wat extra zout aan wilt toevoegen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.