Deze gyoza met kip zijn heerlijk: zacht, smaakvol en met een krokant korstje. Door ze eerst te bakken en daarna te stomen, krijgen deze Japanse dumplings hun perfecte textuur: een goudbruine, knapperige onderkant en een zachte, gestoomde bovenkant. Het is belangrijk dat je voor deze gyoza een koekenpan met een goed sluitend deksel hebt, zodat je de gyoza na het bakken kunt stomen, zonder dat de stoom ontsnapt. 

Gyoza met kip

Of je deze gyoza nu serveert als voorgerecht, snack of onderdeel van een Aziatische maaltijd, deze gyoza zijn altijd een hit. Met dit recept zet je in een handomdraai een stukje Japanse keuken op tafel!

Met dit recept kun je 20-25 stuks kip-gyoza maken. 

Wat is gyoza?

Gyoza zijn een soort Japanse dumplings. Deze lekkernij is oorspronkelijk geïnspireerd door de Chinese jiaozi, maar gyoza hebben hun eigen unieke karakter. Gyoza zijn een soort gevulde deegkussentjes. Ze bestaan uit een dun deegvel dat gevuld is met ingrediënten zoals gehakt (zoals kipgehakt in dit recept), groente (zoals spitskool), gember en andere smaakmakers.

Wat gyoza bijzonder maakt, is de bereidingswijze: ze worden eerst in een pan krokant gebakken aan de onderkant. Voeg daarna een scheutje water toe, dek de pan af en laat de gyoza stomen tot ze glanzend en perfect gaar zijn. Door het bakken en stomen krijgen deze dumplings hun kenmerkende goudbruine korst en zachte, gestoomde vulling. Ze worden meestal geserveerd met een dipsaus gemaakt van sojasaus, rijstazijn en een beetje chili-olie, zoals ook in dit recept.

Verschil dumplings en gyoza’s

Dumplings zijn eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei soorten deegballetjes met een vulling die je in veel keukens tegenkomt, vooral in China, waar ze op allerlei manieren bereid worden. Gyoza daarentegen zijn de Japanse versie en hebben een eigen twist door ze eerst te bakken en daarna te stomen. Zo krijgen ze een lekker krokant korstje aan de onderkant. Bovendien zijn deze Japanse gyoza vaak wat dunner en knapperiger dan de klassieke Chinese dumplings.

Gyoza maken: gyoza vellen en gehakt

Ga je zelf gyoza maken? Dan heb je zelf gyoza vellen nodig. Deze vellen kun je zelf maken, maar ik kies er altijd voor om de vellen van de supermarkt of de toko te gebruiken. Je vindt de gyoza vellen in de vriezer en ze hebben een doorsnede van zo’n 10 centimeter. Laat ze ontdooien voordat je ze gebruikt, door ze met verpakking en al in de koelkast te leggen. Doe dit een aantal uur voordat je ze wilt gaan vullen. Ondanks dat de vellen al een keer ingevroren zijn geweest, kun je de gevulde gyoza vervolgens ook nog invriezen als je wilt.

De basis van deze gyoza bestaat uit kipgehakt. Mocht je dat niet kunnen vinden, dan kun je ook 300 gram kippendijen in een keukenmachine met messen fijn malen. Let op dat je ze niet te fijn maalt, een beetje textuur is nog wel lekker. 

Dipsaus voor gyoza maken

Japanse gyoza worden meestal geserveerd met een dipsaus. Het is natuurlijk extra lekker om deze saus zelf te maken en het is ook nog eens heel simpel. Ik heb gekozen voor een dipsaus van sojasaus, rijstazijn, crispy chili-olie en een snuf suiker. Niet elke crispy chili-olie is even sterk en het is heel persoonlijk hoe pittig de saus mag zijn, dus die kun je het beste zelf naar smaak doseren.

Wil je nog meer smaak toevoegen aan de dipsaus? Voor een extra diepe smaak kun je wat sesamolie toevoegen, wat fijngehakte knoflook voor nog meer pit of wat geraspte gember voor een frisse en pittige smaak.

Gyoza met kip

Gyoza bewaren

Wil je gyoza bewaren? Eenmaal gebakken en gestoomd zijn de gyoza het lekkerst als je ze zo vers mogelijk serveert. Gevuld, maar ongebakken en ongestoomd, kun je de gevulde gyoza verpakt in plasticfolie (tegen het uitdrogen) maximaal 1 dag in de koelkast bewaren.

Wil je ze langer bewaren, dan kun je ze beter invriezen. Verpak de gevulde gyoza ook dan goed luchtdicht en bewaar ze 2-3 maanden in de vriezer. Houd er wel rekening mee dat het garen van bevroren gyoza enkele minuten langer kan duren.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 300 gr kipgehakt
  • 3 el verse koriander, fijngehakt
  • 50 gr spitskool, heel fijn gehakt
  • 3-4 lente-uien, in dunne ringetjes
  • 2 tl aardappelzetmeel
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl sake
  • 1-2 tl sesamolie
  • ¼ tl zout
  • Voor de dipsaus
  • 3 el sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • ½ tl suiker
  • 1-2 tl crispy chili olie (of meer als je van spicy houdt)
  • paar ringetjes lente-ui
  • Verder nodig
  • 20-25 gyoza vellen (zie intro)
  • 2 el neutrale olie, bijvoorbeeld arachide- of zonnebloemolie
makkelijke bakboek desk
makkelijke bakboek mob

Zelf kip-gyoza maken 

Doe voor de vulling voor de gyoza alle ingrediënten in een kom en meng die zorgvuldig. 

Neem steeds een gyoza vel op je handpalm. Schep een kleine eetlepel van de vulling in het midden van het gyoza vel. Maak de rand van het vel nat met wat water en vouw het gyoza vel dan over de vulling heen, waarbij je probeert te voorkomen dat er luchtbellen onder het vel komen. Plooi het vel aan de bovenkant zo’n 6-7 keer en druk dit stevig vast op het deeg van de onderkant, zodat de randjes goed dicht zitten. Zie ook de afbeelding hieronder. Vul zo alle gyoza vellen. Leg de gevulde, gevouwen gyoza onder een stukje plasticfolie, om te voorkomen dat ze uitdrogen. 

Gyoza met kip

Meng voor de dipsaus alle ingrediënten met elkaar. 

Gyoza bakken en stomen

Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan op middelhoog vuur en doe de helft van de gyoza in de pan. Bak ze tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Voeg dan 75 milliliter water toe en doe gelijk het deksel op de pan. Zet het vuur iets lager en stoom de gyoza in 5-7 minuten gaar. Mocht je een kernthermometer hebben; de vulling moet minimaal 75 °C zijn. Haal het deksel van de pan. Zit er nog water in de pan, laat dat dan verdampen. Herhaal dit proces met de andere helft van de gyoza’s. Serveer de gyoza’s direct met de dipsaus.

Foto’s: Saskia Lelieveld 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)