Ingrediëntenlijst
  • Voor de garnalenragout
  • 80 gr boter
  • 100 gr bloem
  • 500 g garnalenbouillon (of visbouillon), koud
  • 350 gr Hollandse garnalen, gepeld gewicht
  • 3 gelatineblaadjes (5gr), geweekt in koud water
  • 2 eidooiers
  • 50 ml slagroom
  • 2-3 el verse bladpeterselie, gehakt
  • zout en peper

Een krokante korst en een romige vulling met garnaal en peterselie: deze garnalenkroketten zijn onweerstaanbaar lekker. Van mij mag een garnalenkroket altijd rijkelijk gevuld zijn met garnalen. Met dit recept maak je dus heerlijke, zelfgemaakte garnalenkroket mét gepelde Hollandse garnalen.

Met dit recept maak je ongeveer 13 garnalenkroketjes. Je kunt de garnalenragout ook gebruiken als basis voor garnalen bitterballen. Gebruik dan zo’n 30 gram ragout per bitterbal. 

Meer kroket recepten? Probeer dan ook eens mijn groentekroketten of kalfskroketten.

Garnalenkroketten bewaren 

Gepaneerde garnalenkroketten kun je heel goed invriezen en zo 3-4 maanden bewaren. Leg ze op een (met bakpapier beklede) bakplaat op snijplank en laat ze los van elkaar bevriezen. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze in een (diepvries)zak doen.

Het is mogelijk om de kroketten direct vanuit de vriezer te bakken, maar houd dan wel rekening met een langere baktijd (1-2 minuten extra). Deze garnalenkroketten zijn niet geschikt om in de airfryer te bakken.

Garnalen kroket

Zelf garnalenkroketten maken

In dit recept leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf garnalenkroketten maakt. Voor de basis van de ragout gebruik ik een garnalenbouillon en daarnaast vul ik de ragout rijkelijk met garnalen. 

Garnalenbouillon maken 

Garnalenbouillon kun je zelf maken, als je ongepelde garnalen gebruikt. Je kunt dan de koppen en schillen van de garnalen gebruiken voor de bouillon. Zelf kies ik graag voor wat gemak en gebruik ik meestal garnalenfond als basis, dat is net veel makkelijker en het scheelt heel veel pellen van alle garnalen. Meng 300 milliliter garnalenfond (te koop bij de grotere supermarkten) met 200 milliliter water en gebruik dat als basis voor de ragout. In plaats van garnalenbouillon kun je ook visbouillon gebruiken. 

Ragout maken

Verwarm de boter in een pan en voeg de bloem toe zodra de boter gesmolten is. Bak de bloem op middelhoog vuur al roerend ongeveer 2 minuten mee. Laat de bloem niet te bruin worden. Voeg ⅓ van de garnalenbouillon toe en roer door tot een gladde massa. Voeg de rest van de bouillon in 2 delen toe en roer het mengsel tussendoor glad. Breng de ragout aan de kook en laat dit enkele minuten koken. Voeg daarna de Hollandse garnalen toe aan de ragout en roer goed door.

Haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine door de ragout. Klop de eidooiers los met de slagroom en roer dit door de ragout. Voeg de gehakte peterselie toe en breng de ragout op smaak met zout en peper.  Breng de ragout liever te veel op smaak dan te weinig, want door het paneren en bakken zwakt de smaak iets af. Doe de ragout in een diepe schaal, dek af met plasticfolie en laat het afkoelen.

Garnalen kroketten vormen

Klop de eiwitten los met de bloem en verdeel de afgekoelde ragout in porties van ongeveer 75 gram met een ijslepel. Rol de ragout door het fijne paneermeel en vorm een kroket. Rol de kroketten vervolgens door het eiwit en daarna door het grove paneermeel. Laat de kroketten minimaal ½ uur rusten in de koelkast voordat je ze bakt.

Garnalenkroketten bakken 

Verwarm de olie voor tot 180 ⁰C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.

Frituur de kroketten 3-4 minuten. Reken voor bevroren kroketten 5-6 minuten. Laat de kroketten uitlekken op keukenpapier en serveer ze direct.

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (3)
Birgit de prins 2023-01-22 14:03:55

Hallo
Heerlijk. Alleen als tip : ik doe de peterselie niet in mijn bak mengsel. Veel lekkerder gewoon effe hele takjes peterselie op het einde mee in de frituurolie voor enkele seconden en gefrituurd serveren met je kroketjes

Beantwoorden
BI
Rutger 2023-01-23 09:45:43

Los erbij serveren is inderdaad ook heel lekker! Al vind ik het in de garnalenragout ook echt bijdragen aan de smaak. Allebei kan ook natuurlijk :)

Beantwoorden
Giny Hollander 2023-01-22 22:27:10

Hallo, bedankt voor het recept van de garnaalkroketten. Zou u mij misschien kunnen zeggen hoeveel gram uw drie gelatineblaadjes wegen?
Met vriendelijke groeten,
Giny

Beantwoorden
GI
Rutger 2023-01-23 09:45:03

Hoi Giny! Dat is 5 gram. Ik heb het er ook bijgezet nu. Geniet van de kroketten!

Beantwoorden
Gaytrie 2023-01-23 14:21:10

Wat kan je gebruiken als je geen gelatine wil gebruiken

Beantwoorden
GA
Rutger 2023-01-30 09:42:48

Bij dit recept heb ik geen ervaring met alternatieven voor de gelatine, dus daar kan ik je helaas niet in adviseren.

Beantwoorden
William 2023-02-03 10:21:57

Agar agar kan een oplossing zijn , als plantaardig alternatief voor gelatine.

Beantwoorden
WI